Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Cea1 Borsec Festival: „A fost foarte multă lume, festivalul creşte ca din apă…” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Cea1 Borsec Festival: „A fost foarte multă lume, festivalul creşte ca din apă…”
Cea1 Borsec Festival: „A fost foarte multă lume, festivalul creşte ca din apă…”

Cea1 Borsec Festival: „A fost foarte multă lume, festivalul creşte ca din apă…”

O nouă expoziţie de fotografie, realizată de Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi intitulată „Natura în imagini”, a fost vernisată, vineri, în deschiderea festivalului Cea1 Borsec Festival. În centrul staţiunii au fost expuse 15 planşe cu fotografii din arhiva Agenţiei Naţionale de Presă, realizate de-a lungul timpului la Borsec, precum şi mai multe fotografii de natură, pe care fotoreporterii AGERPRES le-au făcut în zone cunoscute ale ţării.

Fotografiile realizate în Borsecul de altă dată surprind imagini din perioada în care staţiunea era înfloritoare, clădirile aveau farmecul lor special, iar numărul turiştilor era foarte mare. De asemenea, două dintre fotografii sunt realizate în anul 1959, la fabrica de apă minerală din localitate. În ceea ce priveşte fotografiile de natură, acestea ilustrează zone turistice foarte cunoscute din judeţul Harghita, cum ar fi Lacu Roşu, Lacul Sfânta Ana sau Tinovul Mohoş, ori din munţii Făgăraş, Bucegi şi Călimani.

La vernisarea expoziţiei, directorul general al AGERPRES, Claudia Nicolae, a punctat faptul că expoziţia a fost particularizată în acest an pentru ca locuitorilor oraşului să le fie prezentate momente din istoria locului.

„Anul trecut am venit cu imagini din natură, din toată România, anul acesta am încercat să particularizăm puţin expoziţia şi să aducem locuitorilor un pic din trecutul acestui oraş. Chiar am stat de vorbă cu câţiva locuitori care au urmărit imaginile AGERPRES şi au recunoscut clădiri care astăzi nu mai există, semne că fotografia păstrează nostalgia, păstrează vie amintiri pe care, poate, astăzi nu le mai regăsim. Însă, aceste amintiri fac parte din istoria locului şi din memoria cetăţenilor. Iar pentru tineri cred că este bine să vadă cum a fost oraşul lor şi cum este acum”, a declarat Claudia Nicolae.

La rândul său, primarul staţiunii Borsec, Mik József, a mărturisit că priveşte fotografiile cu nostalgie şi crede că în câţiva ani imaginea Borsecului se va schimba. „Mă apucă nostalgia, pentru că şi eu am trăit vremurile acelea .(…) A fost foarte frumos şi chiar am dori să revină Borsecul cum a fost demult şi noi, când ne uităm spre viitor, practic ne uităm spre trecut, să luăm exemplu şi să reconstruim oraşul, care, din păcate, a fost distrus. Neapărat vrem să păstrăm cât mai mult din stilul arhitectural al oraşului şi chiar mă bucură că, după mulţi ani în care numai autoritatea locală a făcut investiţii majore în localitate, acum, de câteva luni încoace, s-a pornit o mişcare din sfera privată şi au început să cumpere şi chiar să renoveze şi eu acum aşa văd şi aşa sper că în trei ani de zile şi clădirile acestea, care sunt cum sunt în momentul de faţă şi ne uităm în poze cum au fost, o să fie majoritatea reabilitate, iar Borsecul va fi mai frumos”, a declarat primarul oraşului.

Şi localnicii au privit cu interes şi nostalgie fotografiile cu Borsecul de altă dată şi şi-au amintit că, în vremurile bune, staţiunea era extraordinar de frumoasă. „Mă uit la fotografii şi încerc să văd unde sunt făcute. Eu am prins imaginile astea de pe fotografii. Era extraordinar de frumos, mai ales în iulie-august, pe bulevard se circula în două sensuri, pe o parte se mergea în sus şi pe cealaltă parte coborau oamenii. Era atâta lume că dacă te pierdeai de cineva, nu îl găseai, doar la vilă te întâlneai cu el. Cred că se va ajunge la cum a fost Borsecul cândva doar peste 50-100 ani”, a spus un localnic din Borsec.

Dacă în 2020, din cauza situaţiei pandemice, festivalul a avut o formulă restrânsă, iar „ceaunul” a lipsit de la Borsec, acum oamenii s-au bucurat de preparatele gătite în aer liber.

În preajma pârtiei de schi s-au aprins focurile, s-au pregătit ingredientele şi fiecare echipă şi-a demonstrat măiestria în arta culinară, pentru ca produsul final să fie cât mai delicios.

De la Braşov a venit o echipă condusă de Silviu Căţean, care a pregătit o tocană de oaie ca la stână, asezonată cu o mămăligă fierbinte. Tot de la Braşov a venit o echipă de jandarmi montani care a pregătit o tocăniţă specifică zonei Zărneşti-Bran, în care au pus multă carne şi care a fost foarte apreciată de pofticioşi.

Şi mocanii din Săcele au pregătit o tocană de mistreţ, aşa cum se face la munte şi au ţinut ca toţi cei care trec pe la standul lor „să se dezinfecteze” cu nişte pălincă.

„Acum, şi datorită COVID-19, am ţinut foarte, foarte mult ca să fie o dezinfectare la toată lumea, mai puţin minorii. Şi dacă simţim gustul pălincii, clar nu avem COVID. La fel şi cu tocana, dacă îi simţim gustul, plus mirosul fumului, înseamnă că suntem bine”, a spus reprezentantul asociaţiilor „Zestrea Săceleană” şi „Mocan Săcele”, Gheorghe Stoia.

În zona „Ceaunele Lumii” s-a pregătit un borş de peşte lipovenesc, de către o echipă venită de la Mila 23, dar şi o supă de peşte, gătită de o echipă din Ungaria, în vreme ce echipa SmartFest din Voşlăbeni a preparat un gulaş tradiţional cu carne de vită, iar reprezentanţii Uniunii Sârbilor din România i-au încântat pe cei prezenţi cu un papricaş de porc cu cartofi.

Producătorul evenimentului, Dan Burlac, a declarat că festivalul a fost un succes, audienţa a fost numeroasă, iar oamenii s-au simţit foarte bine. „A fost foarte multă lume, festivalul creşte ca din apă, au venit foarte mulţi oameni, poate şi datorită faptului că am deschis festivalul cu Goran Bregovic, dar conceptul a prins. Am avut Ceaunele Lumii, unde s-a mâncat foarte bine, de la Deltă până în vârful munţilor. Nu a fost uşor, pentru că lumea după pandemie e un pic schimbată, are alte obiceiuri şi trebuie să te pliezi pe noile obişnuinţe ale oamenilor, dar cred că toată lumea s-a simţit foarte bine, a fost o experienţă minunată. Datorită faptului că a fost foarte multă lume, a fost şi greu, pentru că nici Borsecul nu are structură, deocamdată, de a primi atâta lumea, dar trăgând linie, ceea ce contează cel mai mult este că lumea s-a simţit foarte bine. (…) Faptul că a luat această amploare ne obligă să începem festivalul cu multe luni înainte, pentru a ne organiza (…) şi deja suntem cu gândul la ediţia viitoare, sperând că vom fi toţi bine, sănătoşi şi nu vom avea nici o problemă, ăsta e cel mai important lucru”, a afirmat Dan Burlac.

Programul festivalului a mai cuprins conferinţe pe teme de interes, proiecţii de filme, târg de produse tradiţionale şi handmade, ateliere de artă tradiţională ţărănească sau meşteşuguri ale meşterilor din zonă, dar şi concursuri de cros montan, orientare în alergare, demonstraţii de parapantă şi mountain bike, precum şi un concurs de şah.

În afară de Goran Bregovici, au mai concertat Balkan Taksim, senzaţionala trupă Om la lună şi îndrăgitele formaţii maghiare Role, Koszika & The Hotshots şi magicianul violoncelului, Kalmus Felician, iar duminică a avut loc concertul de muzică populară „Dor de cântec, Dor de joc, de frumos, Dor de Borsec”.

Evenimentul a fost organizat de Primăria Borsec şi Fundaţia Pro Borsec, cu sprijinul mai multor instituţii şi firme private şi este produs de Asociaţia Culturală „Secvenţe”.

Gina ŞTEFAN, Agerpres

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.