Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Litotritor performant achiziţionat pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Sănătate » Litotritor performant achiziţionat pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă
Litotritor performant achiziţionat pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă

Litotritor performant achiziţionat pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă

Noul aparat, în valoare de peste patru milioane de lei, a fost achiziţionat cu bani de la bugetul naţional (90%) şi cu contribuţia (de 10%) Consiliului Judeţean Harghita.

„Dacă acum câţiva ani visam să avem un aparat de litrotriţie la spitalul judeţean, astăzi visul s-a împlinit. Nu pot decât să îmi arăt recunoştinţa faţă de cei care m-au susţinut şi au militat alături de mine pentru a avea acest aparat. Vorbim despre un aparat foarte performant, vorbim despre o patologie pe care o putem trata într-o manieră nesângerândă”, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, medicul specialist urolog dr. Claudiu Albert, şeful secţiei de Urologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc.

Litotritorul se foloseşte în cazul pacienţilor care suferă de litiază reno-ureterală, metoda neinvazivă de tratare constând în fragmentarea calculilor cu unde de şoc generate extracorporeal, unde ultrasonice de energie înaltă, pentru dezintegrarea calculilor. Metoda este neinvazivă şi nu necesită spitalizare.

„Dacă acum câţiva ani calculii se operau într-o manieră invazivă, pot să vă spun că în ziua de astăzi, conform studiilor de specialitate, peste 80% din calculi pot fi trataţi prin manieră minim invazivă cu acest aparat. Aparatul pe care noi îl deţinem este achiziţionat de la cel mai mare producător la nivel mondial, am înţeles că aparatul este unicat în ţară – mai există alte aparate de litotriţie, dar nu la nivelul celui pe care îl avem noi în dotare – şi sunt convins că de el vor beneficia în viitor foarte mulţi pacienţi. Este bine ca şi cei din zonă, din judeţele învecinate, să ştie de existenţa acestui aparat”, a adăugat dr. Claudiu Albert.

Litotritorul este instalat în Ambulatoriul de Urologie şi internare de o zi al SJU, pacienţii urmând un circuit bine stabilit, adecvat condiţiilor actuale. Practic, bolnavul intră, şedinţa durează 40 de minute, este condus apoi în salonul alăturat, unde rămâne sub supraveghere timp de câteva ore, la finalul cărora, pe o altă ieşire decât cea pe care a intrat, poate pleca acasă pe picioare.

„Este o manevră foarte sigură. Deja am folosit litotritorul pe trei pacienţi ieri, astăzi îl vom folosi pe încă trei şi pot să vă pun că rezultatele sunt bune. Eu mă aştept ca un procent de 70-80% din cazurile de litiază să fie rezolvate prin această metodă simplă, nesângerândă, pacientul putând pleca acasă pe picioare, în aceeaşi zi.

(…) Numărul pacienţilor cu litiază este foarte mare şi creşte de la an la an, iar acest aparat este un element sine qua non, nu poţi munci (în condiţii moderne – n.a.) fără acest aparat, pacienţii au nevoie de măsuri minim invazive”, a precizat şeful secţiei de Urologie a spitalului judeţean harghitean.

Dr. Konád Judit, managerul SJU din Miercurea Ciuc, a adăugat că, în ciuda provocărilor generate de pandemia COVID-19, care acaparează atenţia tuturor în ultimele luni, colectivul spitalului judeţean face paşi înainte şi în privinţa modernizării şi ridicării calităţii serviciilor oferite pacienţilor.

„Noul coronavirus ne-a pus în faţa multor provocări, nu numai din punct de vedere al pacienţilor COVID-19, care sunt trataţi la secţia de Boli Infecţioase, ci şi în privinţa asigurării protecţiei personalului medical, angajaţilor şi a pacienţilor internaţi la noi. Poate nu s-a văzut, dar noi am continuat să dotăm spitalul, acum inaugurăm acest aparat modern şi performant, care va spori calitatea actului medical. Este vorba despre un litotritor care valorează 4,1 milioane de lei”, a afirmat dr. Konád Judit.

La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a felicitat conducerea şi colectivul SJU.

„Eu cred că spitalul merge cu paşi hotărâţi către obiectivul pe care şi l-a propus, acela de a deveni spital clinic regional. Solicităm în continuare sprijin din partea colegilor noştri parlamentari, dar şi susţinerea populaţiei, pentru că la spitalul judeţean avem o echipă devotată, o conducere care înregistrează rezultate zi de zi, împreună cu medici, asistenţi, cu tot personalul, oameni minunaţi care stau în prima linie”, a conchis Borboly Csaba.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.