Licitaţiile Direcţiei Silvice privind valorificarea masei lemnoase boicotate de agenţii economici nu au afectat activitatea instituţiei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 iulie 2024
Home » Economic » Licitaţiile Direcţiei Silvice privind valorificarea masei lemnoase boicotate de agenţii economici nu au afectat activitatea instituţiei
Licitaţiile Direcţiei Silvice privind valorificarea masei lemnoase boicotate de agenţii economici nu au afectat activitatea instituţiei

Licitaţiile Direcţiei Silvice privind valorificarea masei lemnoase boicotate de agenţii economici nu au afectat activitatea instituţiei

La sfârşitul anului trecut şi în prima lună din 2016, firmele de prelucrare a lemnului din Harghita au boicotat licitaţiile organizate de Direcţia Silvică privind valorificarea masei lemnoase. Atunci, agenţii economici de profil erau nemulţumiţi de preţurile de pornire foarte mari, spuneau ei, practicate la nivelul Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva. Acest blocaj, care a durat două luni, risca să afecteze şi activitatea Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ţinând cont că cea mai importantă activitate a instituţiei la începutul primăverii se referă la campania de împădurire.

În acest context am stat de vorbă cu directorul DS Harghita, ing. Cătălin Mutică, pentru a vedea ce s-a întâmplat, cum s-a rezolvat această criză şi în ce măsură a fost afectată activitatea instituţiei.

Pentru început, directorul DS a explicat că vânzarea masei lemnoase de către Romsilva pentru anul 2016 a fost reglementată de Hotărârea de Guvern 924/4 noiembrie 2015. Însă această hotărâre de Guvern „a pus pe jar întreaga economie forestieră a ţării”, deoarece în lunile noiembrie şi decembrie Romsilva vinde cea mai mare cantitate de lemn pentru anul viitor, prin aşa-zisele „licitaţii mari”. În această perioadă, direcţiile silvice sunt obligate să vândă între 50 şi 70% din masa lemnoasă aferentă anului viitor. După această licitaţie, practic se poate stabili bugetul instituţiei pe anul următor, se pot previziona veniturile şi, astfel, se asigură activitatea productivă pentru anul viitor.

„Întrucât această Hotărâre de Guvern 924/2015 a avut anumite imperfecţiuni, Romsilva a fost pusă în situaţia de a regândi preţurile la licitaţie, ca să respecte prevederile acestei legi, astfel încât preţurile de pornire au devenit peste noapte foarte mari”, a spus ing. Cătălin Mutică. În această situaţie, a continuat directorul DS Harghita, agenţii economici „au reuşit să ajungă la acelaşi nivel de înţelegere şi de neputinţă în acelaşi timp şi au boicotat licitaţiile în aproape toată Romsilva”.

Ca urmare a acestui boicot al agenţilor economici din domeniul prelucrării lemnului, în Harghita, la licitaţia „mare” din luna decembrie 2015 nu s-a vândut nimic. „Agenţii economici nu au dorit să cumpere masă lemnoasă. Am repetat licitaţia în luna ianuarie, când s-a petrecut acelaşi scenariu. Apoi, cu mici modificări ale respectivei hotărâri de Guvern şi o repoziţionare a Romsilva în legătură cu preţul de pornire, s-a ajuns la alte preţuri, nu foarte diferite, dar s-a demonstrat că poate fi şi o relaxare în sensul acesta”. În luna februarie, pe fondul cererii foarte mare de lemn din partea agenţilor economici, Direcţia Silvică Harghita a repetat licitaţia, valorificând masa lemnoasă pentru anul 2016. „Este o întârziere de 2 luni de zile în exploatarea masei lemnoase, dar având în vedere că DS Harghita nu are o cantitate foarte mare de masă lemnoasă anuală, probabil că aceste 2 luni de zile vor fi recuperate pe parcursul anului”. În ciuda acestei întârzieri, directorul DS Harghita a declarat că activitatea instituţiei nu a fost afectată, desfăşurându-se în condiţii normale. De asemenea, cum am arătat într-un număr trecut al ziarului, împăduririle din această primăvară sunt în grafic, DS Harghita fiind pregătită „cu tot ce este necesar pentru a încheia campania la timp, cu lucrări de calitate”.

Reamintim că în luna ianuarie, la licitaţia organizată de Direcţia Silvică Harghita s-au înscris 54 de agenţi economici, dar doar unul singur a intrat în sală şi a cumpărat 900 de metri cubi de masă lemnoasă, din totalul de 42.000 metri cubi (lemn „pe picior”) scoşi la vânzare. Administratorii firmelor spuneau atunci că preţurile de pornire sunt prea mari, iar din cauza unor clauze din contractul de vânzare ajung să cumpere materia lemnoasă mult mai scump decât se vinde pe piaţa din Europa, ceea ce îi va duce în pragul falimentului şi la desfiinţarea a sute de locuri de muncă. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

4 comments

  1. What a neat arlecti. I had no inkling.

  2. What a beautiful camp site! I took a wilderness canoe trip in college and loved it… you just can’t beat the incredible feeling of being surrounded by nature and knowing that you’re the only people there for miles.

  3. 2 questions,Are you aware that DMD-Win64 uses COFF objects and will use MS PDB files? Do you have a plan for this?Also, will your new debugger step into C code? Particularly, C code that is linked against the D code (since VisualC code and D code for Win64 will statically link, and share PDB files, I expect a lot of interaction to come)

  4. That’s a knowing answer to a difficult question

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.