Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Legislaţie europeană favorabilă judeţului Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » Societate » Legislaţie europeană favorabilă judeţului Harghita
Legislaţie europeană favorabilă judeţului Harghita

Legislaţie europeană favorabilă judeţului Harghita

În cadrul şedinţei plenare desfăşurată pe 17 aprilie a Comitetului Regiunilor (CoR) s-a adoptat proiectul de aviz „Oportunităţi de utilizare eficientă a resurselor în sectorul clădirilor”, propus şi realizat de Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

În prelegerea sa, Borboly Csaba a arătat că utilizarea eficientă a resurselor în sectorul clădirilor este o tematică de relevanţă globală şi generală, având în vedere consumul uriaş de materii prime şi energie pe care le necesită acest sector şi impactul asupra mediului exercitat de acesta. „Comunicarea Comisiei Europene are ca scop stabilirea unui sistem de indicatori comuni, uşor de folosit, care vor contribui la o înţelegere mai bună şi mai detaliată a ceea ce reprezintă construcţia sustenabilă, atât din punct de vedere economic, cât şi de protecţia mediului”. În realizarea proiectului de aviz, preşedintele Consiliului Judeţean a purtat numeroase discuţii cu arhitecţi locali şi regionali, specialişti în planificare teritorială, cu direcţiile generale ale Comisiei Europene, respectiv cu reprezentanţii EUREAU (Federaţia Europeană a Asociaţiilor Naţionale de Furnizare a Apei), Glass for Europe şi CIBSE (Cartelul Institutului Inginerilor Instalatori).

Proiectul de aviz parcurge toate aspectele şi ciclul de viaţă al construcţiilor, de la aspecte privind oportunităţi în utilizarea materiilor prime, aspecte ale eficienţei energetice a clădirilor, managementul deşeurilor, posibilităţi de reutilizare sau demolare. De asemenea, au fost prezentate în proiectul de aviz bunele practici locale şi metodele inovative care pot fi transferate şi în alte regiuni europene. Un accent important a fost pus pe materiale şi tehnicile de construcţii tradiţionale, preşedintele Consiliului Judeţean subliniind faptul că acestea, combinate cu tehnologii moderne, pot avea o eficienţă mai ridicată în raport cu impactul asupra mediului.

 Raportul înaintat de Borboly Csaba a fost dezbătut şi în cadrul fracţiunii PPE

În ziua premergătoare şedinţei plenare a Comitetului Regiunilor, pe ordinea de zi a şedinţei fracţiunii Partidului Popular European s-a aflat raportul înaintat de Borboly Csaba pe tema Posibilităţilor de utilizare eficientă a resurselor în domeniul construcţiilor. La consultări a fost prezent şi Manfred Weber, preşedintele grupului Partidului Popular European, lucrările şedinţei fiind conduse de Michael Schneider, care i-a îndemnat pe colegi să participe la vot şi să susţină adoptarea raportului.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita a spus că este îmbucurător faptul că pe lângă bunele practici europene s-au putut include şi construcţiile tradiţionale din judeţul Harghita şi s-a adus în prim plan şi utilizarea lemnului local, ceea ce reprezintă un avantaj pentru firmele de prelucrare a lemnului din regiune.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.