Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lansarea oficială a candidatului prezidenţial Kelemen Hunor: „România, stat multinaţional” | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Politic » Lansarea oficială a candidatului prezidenţial Kelemen Hunor: „România, stat multinaţional”
Lansarea oficială a candidatului prezidenţial Kelemen Hunor: „România, stat multinaţional”

Lansarea oficială a candidatului prezidenţial Kelemen Hunor: „România, stat multinaţional”

 Candidatul Uniunii Democrate Maghiare din România la alegerile prezidenţiale, Kelemen Hunor, şi-a lansat oficial campania electorală vineri seara, la Sala Sporturilor din Miercurea-Ciuc, în prezenţa a circa 1.000 de persoane, prilej cu care a fost lansat oficial şi sloganul de campanie al candidatului UDMR: „Kelemen Hunor – vocea unei comunităţi puternice!”.

Liderul Uniunii a arătat că România, „stat multinaţional”, va fi puternică şi respectată doar dacă va soluţiona relaţia dintre majoritate şi minoritate, iar „comunităţile şi minorităţile naţionale nu vor avea sentimentul periclitării identităţii lor naţionale”, subliniind faptul că maghiarii nu doresc să aibă soarta saşilor din România.

Candidatul UDMR a adăugat că este nevoie de un dialog fără tabuuri şi fără prejudecăţi cu românii, iar „dictatura comunistă va fi definitiv îngropată atunci când nu vor mai exista prejudecăţi şi nu vor mai fi transmis spiritul negativ al trecutului generaţiilor viitoare. (…) Atunci putem afirma că noi, maghiarii, ne comportăm ca proprietari şi nu supuşi ai acestei ţări”, a mai spus liderul Uniunii.

„O ţară modernă, organizată pe regiuni, unde comunităţile locale decid în chestiunile care le privesc, fără a li se dicta sarcini de la Bucureşti. (…) România merită să se întoarcă la rădăcinile sale în ceea ce priveşte structurile de stat: un stat bazat pe organizare regională, autonomie locală şi identităţi regionale puternice”, a conchis Kelemen Hunor.

Deşi toată lumea ştie că Hunor candidează doar pentru a-şi întări forţa de negociere pentru turul doi, aproape toţi vorbitorii au adoptat un ton triumfalist, ca şi cum candidatul Uniunii ar avea şanse reale să ocupe fotoliul prezidenţial.

Tema autonomiei maghiarilor din România a fost de asemenea prezentă în majoritatea discursurilor principalilor politicieni UDMR prezenţi vineri seara, la Miercurea-Ciuc. Markó Béla a vorbit despre faptul că UDMR a depus, încă din 1995, primul proiect de autonomie, iar acum a lansat o nouă iniţiativă legislativă. El a mai spus că Uniunea îşi doreşte ca în România să existe „un sistem al autonomiilor” în cadrul căruia fiecare minoritate etnică să poată lua decizii în problemele care o privesc, iar primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Ráduly Róbert, a spus că maghiarii visează la o viaţă pe care să o conducă singuri, iar acest lucru nu poate fi garantat de partidele de la Bucureşti.

hunor1

Kelemen Hunor și-a lansat candidatura pentru Președinția României sub drapelul Ungariei!

Comentarii:

comentarii

2 comments

  1. Dl.K.H.vorbește prostii! Ca toți secesioniștii maghiari, bolnavi de dualism. Pentru că nu se mai poate întoarce cel austro-ungar, îl doresc pe cel româno-maghiar cu altă configurație, desigur, dar tot dualism! Originea acestei dorințe se află în șovinismul nației maghiare, o formă de primitivism medieval.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.