Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Lâna vândută va fi subvenţionată | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Lâna vândută va fi subvenţionată
Lâna vândută va fi subvenţionată

Lâna vândută va fi subvenţionată

Iată finalul unei poveşti ce vine din trecut, spre a marca astăzi debutul unei alte poveşti aducătoare de speranţe…

Luni, 24 iulie a.c., ing. Török Eugen, directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita şi colegul său, ing. Fekete Endre, s-au întâlnit cu reprezentanţi ai crescătorilor de ovine din judeţ spre a le aduce la cunoştinţă prevederile unei hotărâri de Guvern prin care aceştia vor putea beneficia de un ajutor minimis pentru comercializarea lânii. Asta însă după ce, odată cu apariţia actului normativ în discuţie, primăriile au luat la cunoştinţă despre el prin intermediul poştei electronice, prin care li s-a expediat, de la nivelul instituţiei judeţene, câte un exemplar.

Interesaţi de subiect, cei prezenţi au apreciat măsura cu atât mai mult cu cât acest produs cu o destinaţie foarte precisă nu a mai avut căutare, mai ales după ce unităţile prelucrătoare au dispărut din peisajul economiei româneşti.

Depozitată în condiţii mai mult sau mai puţin corespunzătoare, lâna s-a dovedit de-a lungul timpului o povară pentru mulţi ciobani, distrugerea ei fiind adesea o soluţie salvatoare adoptată la nivel naţional.

Acum când mai marii Agriculturii au ajuns la concluzia că preţul acordat sub formă de ajutor de minimis, egal cu 1 leu/kg de lână comercializată, va acoperi costurile cu tunsul unei oi şi că banii câştigaţi după vânzarea produsului cu acte în regulă vor rămâne în totalitate în punga proprietarilor de animale, perspectiva pare ceva mai roz. Şi dacă la asta mai adăugăm intenţia guvernanţilor de a înfiinţa depozite pentru colectare, precum şi interesul unor companii de a o folosi, aşa ca prin alte ţări, ca termoizolator, mai că n-ar mai fi nimic de spus. Merită însă amintite în context două elemente ce ţin de viitorul mai mult sau mai puţin îndepărtat. Ele, potrivit interlocutorilor mei, vizează concret identificarea soluţiilor de materializare a primelor obiective, câte două la nivelul fiecărui judeţ şi un centru modern de colectare a lânii din zona Ardealului, care fiinţează la marginea Sibiului, înfiinţat fiind de un cetăţean turc stabilit în România. Iată deci că lucrurile au început să se mişte în sensul bun, dovadă că în Harghita a fost deja găsit, pentru zona Odorhei-Cristur, un loc la Dealu, urmând ca în timpul cel mai scurt posibil să fie găsit unul şi pentru zona Gheorgheni-Topliţa, după ce reprezentanţii direcţiei se vor deplasa acolo pentru discuţii cu ciobanii şi autorităţile locale.

Ceea ce cred că mai merită amintit aici e faptul că, potrivit declaraţiilor ministrului Agriculturii, statul va contribui cu 49 la sută din fondurile necesare înfiinţării respectivelor centre. Cât vor costa ele? E greu de spus! Cert e că în cel de la Sibiu, a cărui capacitate de preluare este de circa 10.000 de tone pe sezon, s-au investit peste 200.000 de euro.

Dar până una-alta, eu cred că merită să încercaţi să obţineţi acest ajutor, care înseamnă mult mai mult decât nimicul de până acum, el fiind de altfel şi singurul acordat pentru lâna vândută după 1990, an ale cărui efective din specia ovine vor fi probabil egalate acum, în 2017, când numai pentru tuns sunt socotite a fi aproximativ 200.000 de exemplare.

Cât priveşte detaliile legate de potenţialii beneficiari, condiţiile de eligibilitate, modalităţile de acordare a subvenţiei şi, nu în ultimul rând, termenul de depunere a cererilor, urmăriţi jurnalul nostru de vineri spre a nu rata startul în actualul program de susţinere a crescătorilor de ovine şi caprine privind comercializarea lânii.

Şi nu uitaţi: acesta poate fi începutul unei alte poveşti, ai cărei eroi aveţi şansa să fiţi chiar dumneavoastră!

Pentru cei mai nerăbdători din fire, preocupaţi de ceea ce repede trebuie făcut, iată şi două numere de telefon la care puteţi suna în zilele lucrătoare: 0744/76.35.03, ing. Fekete Endre şi 0745/36.90.53, ing. Cseke Péter, apelabile pe toată perioada ce se va scurge până la expirarea termenului de depunere a cererilor privind ajutorul minimis.

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.