Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Laboratorul „Creştem Comunităţi” în fostul oraş minier Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Societate » Laboratorul „Creştem Comunităţi” în fostul oraş minier Bălan
Laboratorul „Creştem Comunităţi” în fostul oraş minier Bălan

Laboratorul „Creştem Comunităţi” în fostul oraş minier Bălan

În oraşul Bălan va începe mâine Laboratorul „Creştem Comunităţi”, eveniment organizat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC) în parteneriat cu Asociaţia Ecosportivă „Sufletul Hăşmaşului”, cu scopul de a conecta asociaţiile şi instituţiile din fosta localitate minieră harghiteană cu expertiza unor organizaţii nonguvernamentale din toată ţara, pentru a găsi împreună posibile soluţii la nevoile identificate de organizatori şi de actorii cheie din ONG-uri, instituţii publice, antreprenori şi societatea civilă de la nivel local.

Potrivit unui comunicat al FDSC, la evenimentul organizat în perioada 26-29 octombrie vor participa 55 de persoane pasionate de lucrul în societatea civilă, cu experienţă în construcţia şi dezvoltarea de comunităţi, Laboratorul „Creştem Comunităţi” presupunând ateliere de comunicare pentru ONG-uri şi instituţiile publice, întâlniri informale şi de lucru între participanţi din Bălan şi reprezentanţi ai asociaţiilor invitate din ţară, consultanţă pentru dezvoltare locală din perspectiva temelor precum mediu şi turism responsabil, implicare civică, incluziune, transformare digitală, un târg de iniţiative şi idei pregătit de persoanele din oraş şi invitaţii externi şi un spectacol de teatru comunitar, realizat alături de copiii din localitate, ghidaţi de una dintre asociaţiile invitate.

În cele 3 zile de învăţare accelerată se va co-crea un eveniment participativ şi colaborativ prin care se vor experimenta diferite metode de lucru, atât la nivel individual/personal, dar şi organizaţional. Scopul principal este contribuirea cu perspective noi la activitatea ONG-urilor din Bălan şi buna colaborare dintre asociaţiile locale, instituţiile publice, antreprenorii şi societatea civilă.

Pe lângă temele specifice care ţin de eventuale direcţii de dezvoltare ale oraşului Bălan, Laboratorul „Creştem Comunităţi” propune participanţilor ateliere pe teme de comunicare pentru ONG-uri şi instituţii publice concentrate în jurul întrebărilor: Ce vor ONG-urile din Bălan să ştie cetăţenii despre ele şi cum îşi pot transmite mesajele clar şi convingător şi ce vor instituţiile (primărie, şcoală etc.) să le transmită cetăţenilor şi cum le pot propune acestora un dialog deschis şi constructiv? Aceste conversaţii răspund dorinţei tuturor actorilor cheie consultaţi din Bălan, aceea de a îmbunătăţii comunicarea şi relaţiile dintre persoanele, organizaţiile şi instituţiile implicate activ în societatea civilă, se arată în comunicatul FDSC, în care se menţionează totodată că această localitate a fost una monoindustrială cu o populaţie de 5.000 de persoane, în care restructurarea sectorului minier a afectat profund comunitatea din punct de vedere socio-economic.

„Am găsit la Bălan o comunitate care nu intră în clişeul oraşelor mici din România, în curs de depopulare. Suntem impresionaţi de implicarea civică a oamenilor, a ONG-urilor din Bălan, cât şi de abordarea deschisă şi constructivă a reprezentanţilor autorităţilor. Deşi la prima vedere Laboratorul Creştem Comunităţi În Stare de Bine aduce o infuzie de informaţii şi expertiză către comunitate, ne propunem un proces din care toată lumea va învăţa şi se va inspira, descoperind comunitatea din Bălan”, a declarat directorul de programe din cadrul FDSC, Vlad Dumitrescu.

ONG-urile invitate sunt Aspire to Change, Code for Romania, Copii pentru Viitor, Centrul de Resurse pentru participare publică, Fundaţia Regală Margareta a României, Mioritics, Asociaţia Prietenia Copşa Mică, Romanian Youth Movement for Democracy, MTB Academy, Red Panda, Teach for Romania şi Techsoup. Laboratorul „Creştem Comunităţi” face parte dintr-un program dedicat dezvoltării organizaţiilor neguvernamentale, creat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, cu sprijinul Kaufland România. Resursele şi instrumentele care îi stau la bază au fost testate şi validate în ultimii 5 ani alături de peste 1.000 de organizaţii de talii şi din domenii diferite, la nivel naţional şi internaţional. (Emil G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.