Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La vreo trei săptămâni de la aprobarea ordinului de relocare a ursoaicelor de la Băile Tuşnad, harghitenii încă nu au mişcat un deget | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » La vreo trei săptămâni de la aprobarea ordinului de relocare a ursoaicelor de la Băile Tuşnad, harghitenii încă nu au mişcat un deget
La vreo trei săptămâni de la aprobarea ordinului de relocare a ursoaicelor de la Băile Tuşnad, harghitenii încă nu au mişcat un deget
Colonel Dan Iamandi (dreapta), prezent la ședința de Colegiu Prefectural din 27 august 2018, a făcut câteva precizări referitoare la atribuțiile jandarmeriei și problema urșilor din județ

La vreo trei săptămâni de la aprobarea ordinului de relocare a ursoaicelor de la Băile Tuşnad, harghitenii încă nu au mişcat un deget

Colonel Dan Iamandi, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita: numai la intervenţiile în Băile Tuşnad s-au făcut peste 2.000 de km

Până acum o lună erau harghiteni care de fiecare dată când prindeau ocazia aruncau cu noroi în statul român, pentru că nu intervine în problema urşilor din zonă. Chiar dacă se cereau insistent aprobări pentru recoltări (vânare) şi relocări, nimeni de la Bucureşti nu se sinchisea, astfel că toată sau aproape toată vina pentru pagubele produse de urşi era dată pe cei de la centru. La începutul acestei luni, însă, Ministerul Mediului a aprobat relocarea a patru ursoaice cu pui şi recoltarea altor doi masculi, toate exemplarele din zona Băile Tuşnad. Cei doi urşi au fost omorâţi, dar în ceea ce priveşte mutarea ursoaicelor încă nu s-a intervenit, deşi au trecut deja câteva săptămâni. Iar acum nimeni nu mai face scandal, ba chiar preşedintele consiliului judeţean îndemna, ieri, în cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, la răbdare.

După ce acuzele s-au domolit, iar ursoaicele au rămas mai departe în pădurea harghiteană, atenţia s-a îndreptat către alte zone din judeţ. A fost cazul de săptămâna trecută, când un exemplar a ajuns până în curtea Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea Ciuc. Apoi a fost incidentul în cadrul căruia un cioban a fost atacat în zona montană dintre Şimoneşti şi Cobăteşti. A mai fost accidentul rutier provocat de apariţia bruscă pe carosabil a unui urs. Iar cel mai recent, tot săptămâna trecută (vineri), când un urs a omorât, în satul Aldea, comuna Mărtiniş, 15 oi. Şi în acest caz, Consiliul Judeţean Harghita precizează în cadrul unui comunicat de presă că este „o situaţie care trebuie tratată urgent de către minister”. Totodată, se aminteşte faptul că locuitorii satului solicită supravegherea jandarmeriei, mai ales că există posibilitatea ca ursul să se întoarcă în localitate, după ce ar fi ascuns una dintre oile omorâte în curtea unei familii.

Problema urşilor se află pe ultima poziţie dintr-o listă de atribuţii ale jandarmeriei

Între timp, după ce în spaţiul public au apărut o serie de acuze şi păreri vizavi şi de modul în care s-a intervenit în cazul ursului care a „vizitat” liceul, dar şi despre modul în care ar trebui să acţioneze în alte cazuri, şeful Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita, col. Dan Iamandi, a făcut câteva precizări în acest sens.

În cadrul şedinţei de Colegiu Prefectural, care a avut loc ieri, acesta a reamintit o parte din prevederile legale vizavi de intervenţia faţă de animalele sălbatice. Metodologia privind cooperarea agenţiilor specializate de intervenţie în cazul urgenţelor primite prin 112 prevede că în cazul incidentelor provocate de animale sau insecte, într-o primă instanţă este apelat dispeceratul integrat Ambulanţă/ISU/SMURD pentru trei situaţii: agresiuni animale cu victime; căderi şi/sau blocări de animale; muşcături, înţepături de animale şi insecte.

„Abia pe locul 4 este pericol de agresiune insecte/animale unde este apelat dispeceratul de jandarmi. Deci, noi intervenim doar punctual în anumite condiţii, când există un pericol; pentru celelalte nu intervenim noi”, arăta col. Dan Iamandi.

Acesta mai spunea că în cadrul Legii Jandarmeriei se mai precizează că în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, personalul militar al Jandarmeriei Române este autorizat să deţină şi să folosească arme cu tranchilizante, substanţe tranchilizante, arme cu glonţ de cauciuc, dispozitive cu ultrasunete sau substanţe iritante, precum şi orice alte mijloace de protecţie şi de imobilizare pentru: a) îndepărtarea sau imobilizarea animalelor care ameninţă viaţa sau integritatea corporală a persoanelor ori integritatea bunurilor acestora. „Lucru pe care noi îl facem – continua şeful IJJ Harghita – adică îndepărtăm animalele cu mijloacele pe care le avem astăzi în dotare: cartuşe de manevră, că altceva nu avem. Pentru îndepărtare mai folosim petarde care sunt mult mai puternice ca zgomot, cumpărate de colegii mei din banii lor pe care le aruncă să speriem animalul, fie el urs sau lup.

După care noi nu mai avem alte atribuţii. Modul în care se face relocarea acestor animale este apanajul altor instituţii şi sunt prevăzute atribuţiile în Ordinul 1169 al Ministerului Mediului”.

Tot acesta a arătat şi ce a reprezentat pentru jandarmeria harghiteană problema urşilor de la Băile Tuşnad. Cele 18 intervenţii făcute în această zonă, în această lună, au însumat aproximativ 2.200 de km (pentru că deplasarea se face din Miercurea Ciuc); au fost angrenaţi în total 72 de subofiţeri, în medie 4 subofiţeri/intervenţie; costurile cu deplasarea s-au ridicat la 1.400 de lei.

În final, col. Dan Iamandi era de părere că, dacă cei care au atribuţii în relocarea urşilor ar fi găsit banii necesari, jandarmii nu mai erau nevoiţi să intervină în fiecare noapte.

Legat de împuşcarea ursului din Miercurea Ciuc, el a amintit de Legea uzului de armă, care prevede că persoanele care sunt dotate cu arme de foc pot face uz de armă pentru îndeplinirea atribuţiilor de serviciu sau a misiunilor militare în următoarele situaţii: împotriva animalelor care pun în pericol viaţa sau integritatea corporală proprie sau a altor persoane.

„Eu am copilul la Goga. Credeţi-mă că a doua oară nu mai aştept nici o aprobare de nicăieri atâta timp cât se pune în pericol viaţa persoanelor”, a mai spus col. Dan Iamandi.

Preşedintele CJ Harghita: „răbdare”

Prezent la şedinţa de Colegiu Prefectural, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, spunea că instituţia pe care o conduce a alocat sume din buget, dar că acestea nu pot fi încă cheltuite din cauza unor prevederi legislative. În acest sens a solicitat ministrului Mediului acordul de a încheia o convenţie de colaborare între CJ şi alte instituţii cu atribuţii în intervenţia la urşi.

„În privinţa relocării, iarăşi e o situaţie foarte nasoală. ICAS-ul e în concediu, omul cu tranchilizant e în concediu. Am întrebat la asociaţia de vânătoare de ce nu se transportă, pentru că ulterior, dacă va fi această convenţie, noi o să plătim costurile; nu este cine să preia. (…) Deci, răbdare”, preciza Borboly Csaba.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.