Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Voşlăbeni, „probleme sunt multiple şi pe multe planuri” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » La Voşlăbeni, „probleme sunt multiple şi pe multe planuri”
La Voşlăbeni, „probleme sunt multiple şi pe multe planuri”

La Voşlăbeni, „probleme sunt multiple şi pe multe planuri”

 În acest an se doreşte extinderea sistemului de canalizare, modernizarea Căminului cultural şi asfaltarea unor drumuri comunale

 

În comuna Voşlăbeni, în urmă cu aproximativ 2 ani, o companie din Germania şi-a exprimat intenţia de a investi aproximativ 150 de milioane de euro pentru a deschide o fabrică de prelucrare a lemnului. Investiţia însă nu a mai fost realizată, din cauza unor probleme pe care compania le avea în ţara de origine. Dacă s-ar fi realizat, atunci s-ar fi creat aproximativ 300 de locuri de muncă, iar bugetul local ar fi încasat sume importante din taxe şi impozite. „Era o investiţie prea importantă pentru comună…”.

Astfel, problema locurilor de muncă în comună persistă, la fel ca în majoritatea localităţilor rurale din ţară, locuitorii ocupându-se de agricultură.

Despre problemele din comună, dar şi ce se doreşte a se realiza în acest an în localitate, am stat de vorbă cu primarul comunei Voşlăbeni, Mihail Tinca.

Acesta a spus că „probleme sunt multiple şi pe multe planuri. Populaţia se confruntă în principal cu problema desfacerii produselor provenite din agricultură: a laptelui, a produselor din lapte, a animalelor de carne, a lânii etc. Cum a luat un pic de avânt agricultura, în special ramura zootehnică, de creştere a animalelor, în ultimii ani de când se acordă subvenţiile pe animale şi suprafeţe, preţurile au început să scadă. Ba mai mult, nici nu au cui să le vândă. Aceasta e problema populaţiei”.

În ceea ce priveşte administraţia locală, Mihail Tinca a spus că se confruntă cu problemele generate de procedurile de licitaţii pentru atribuirea lucrărilor cuprinse în lista de investiţii pe anul acesta. „Sper să reuşim să le atribuim, după care să putem executa lucrările planificate în funcţie de bugetul alocat în acest an”.

În acest an, una dintre cele mai importante investiţii se referă la modernizarea Căminului cultural din localitate, lucrare ce se va realiza din fonduri guvernamentale şi care are o valoare de aproximativ 2 milioane de lei. O altă lucrare importantă pentru localitate este extinderea reţelei de canalizare. Sistemul de canalizare din comună are circa 13 kilometri, dintre care o parte sunt conducte sub presiune între staţii de pompare. Dar, preciza primarul, mai trebuie să fie extinsă cu încă 50% din cât este acum, la care se adaugă „o conductă magistrală care să scurtcircuiteze conducta sub presiune şi staţia de epurare, la legătura dintre Izvoru-Mureş şi Voşlăbeni”. În acest an vor fi realizate lucrări la această investiţie cu o valoare cuprinsă între 600 de mii şi un milion de lei.

Primarul comunei a spus că tot în acest an vor fi modernizate două drumuri comunale. De asemenea, se va realiza o porţiune de aproximativ 2.000 de metri de trotuare comunale, valoarea lucrărilor fiind de 200 de mii de lei, bani proveniţi din fonduri proprii. Această lucrare este realizată „în proporţie de 70% şi sperăm să ne intre banii prevăzuţi pentru a constitui bugetul pe anul acesta, să terminăm lucrările planificate, să le putem şi achita până la sfârşitul acestui an”.

În ceea ce priveşte proiectele ce vor fi depuse spre finanţare din fonduri europene până în anul 2020, primarul comunei a arătat că „în special ne va preocupa modernizarea drumurilor agricole, introducerea apei potabile şi asfaltări pe drumuri comunale”. Mihail Tinca a precizat că posibila finanţare ce se va obţine pentru introducerea apei potabile nu va acoperi toată comuna, ci va fi doar începutul, „cât vor permite sumele ce le putem accesa”.

 

 Doar 50-60% anual este gradul de ocupare în staţiunea Izvoru-Mureşului

L-am întrebat pe primarul localităţii care este trendul în ceea ce priveşte turismul în staţiunea Izvoru-Mureşului, care aparţine de comuna Voşlăbeni. Acesta a spus că „în Izvoru-Mureşului este o asociaţie a proprietarilor de pensiuni, este Complexul Sportiv Izvoru-Mureş, este hanul turistic, sunt locuri de cazare”. Însă preciza că gradul de ocupare e destul de mic, dacă ajunge la 50-60% pe an. „Doritorii de linişte mai vin, dar momentan nu putem spune că este o industrie care să aducă venituri substanţiale comunei”. De asemenea, acesta a precizat că în ultimii ani nu au existat fluctuaţii mari în ceea ce priveşte numărul de turişti care au venit în staţiune, însă se simte totuşi o mică scădere de la an la an. „Soluţia ca gradul de ocupare să crească este ca oamenii să aibă bani, să aibă locuri de muncă pentru a fi obosiţi şi să vină să se odihnească”. De asemenea, acesta a amintit că în momentul de faţă este începută construcţia unei săli de sport ultra modernă în Complexul Naţional Sportiv, „dar deocamdată investiţia stă pe loc”. Edilul e de părere că această investiţie „poate nu ar aduce turişti mai mulţi, dar sigur ar aduce loturi naţionale de sportivi pentru antrenamente şi, implicit, atrage fluctuaţie de persoane. Sigur că da, şi deţinătorii de pensiuni pe măsură ce ar avea clienţi, profiturile lor ar creşte şi automat s-ar vedea şi în modernizare şi în creşterea calităţii serviciilor, pentru că ar avea surse de bani”.

Primarul a mai adăugat, referitor la ce mai oferă staţiunea în afară de linişte, că anul trecut a fost pusă în funcţiune o pârtie de schi de către Composesoratul Tomeşti. „Dacă va funcţiona şi dacă iernile vor începe în decembrie şi nu numai în februarie, vor fi turişti. Pentru că e amplasată în loc bun, iar pârtia e destul de bună”, a conchis Mihail Tinca.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.