La nivelul salariatului, voucherele de vacanţă sunt avantaje impozabile | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 10 decembrie 2023
Home » Economic » La nivelul salariatului, voucherele de vacanţă sunt avantaje impozabile
La nivelul salariatului, voucherele de vacanţă sunt avantaje impozabile

La nivelul salariatului, voucherele de vacanţă sunt avantaje impozabile

Modificarea impozitului pe profit, după părerea unor specialişti în fiscalitate, au mai degrabă un impact negativ pentru mediul de afaceri, iar aspectele pozitive sunt minore, în condiţiile în care tot mai puţini întreprinzători înregistrează profit. De fapt, în ecuaţie, ca să spun aşa, intră o măsură fiscală potrivit căreia, indiferent de rezultatele reale ale activităţii, agentul economic este obligat să plătească un impozit minim pe profit.

Aşa stând lucrurile, te întrebi firesc: „În ce condiţii sunt deductibile la calculul lui tichetele de vacanţă? Dar TVA-ul aferent lor? Aceste cheltuieli se încadrează la cheltuieli sociale ori sunt considerate avantaje materiale?”.

Ei bine, trebuie să ştiţi că, potrivit art. 25, alin (3), lit. b) din Codul fiscal, cheltuielile sociale, în limita unei cote de 5 la sută, aplicată valorii cheltuielilor cu salariile personalului, sunt deductibile limitat!

Şi, ca să fiu mai exact, voi preciza că, sub incidenţa acestei limite, intră următoarele:

  1. Ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, cele pentru naştere, pentru proteze, pentru pierderi produse în gospodăriile proprii şi cele destinate copiilor din şcoli, respectiv centre de plasament;
  2. Cheltuielile pentru funcţionarea corespunzătoare a unor unităţi aflate în administrarea contribuabilului, precum creşe, grădiniţe, cămine de nefamilişti, şcoli, muzee, cluburi şi altele asemenea;
  3. Cheltuielile reprezentând cadouri în bani sau în natură, inclusiv tichete cadou oferite salariaţilor şi copiilor minori ai acestora, servicii de sănătate acordate în cazul bolilor profesionale şi al accidentelor de muncă, până la internarea într-o unitate sanitară, tichete de creşă acordate de angajator, conform legislaţiei în vigoare, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul pentru salariaţii proprii şi membrii familiilor lor, precum şi contribuţia la fondurile de intervenţie ale asociaţiilor profesionale ale minerilor;
  4. Alte cheltuieli cu caracter social efectuate în baza contractului colectiv de muncă sau în baza unui regulament intern.

Distinct de cheltuielile sociale enumerate mai sus, la art. 25, alin. (3), lit. c), Codul fiscal mai admite deductibilitatea limitată şi a cheltuielilor reprezentând tichetele de masă şi voucherele de vacanţă acordate de angajatori, în cazul celor din urmă nivelul maxim al sumelor reprezentând contravaloarea a şase salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată, pentru un salariat, în decursul unui an fiscal.

Prin urmare, voucherele de vacanţă nu sunt considerate cheltuieli sociale, dar sunt incluse în grupa cheltuielilor deductibile limitat, TVA aferentă lor urmând, foarte probabil, să fie şi ea deductibilă, aşa cum cred cei mai mulţi specialişti din sistem.

În contextul celor de mai sus, de ştiut e şi faptul că, la nivelul salariatului, voucherele de vacanţă reprezintă un avantaj impozabil, valoarea lor luată în calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii fiind valoarea nominală.

Cu sublinierea că aceste venituri sunt impozitate în luna în care s-au primit, închei subiectul prin a mai arăta că, din punct de vedere al contribuţiilor sociale obligatorii, voucherele de vacanţă acordate potrivit legii nu sunt cuprinse în baza de calcul a lor, conform art. 142, lit. r), art. 157, alin. (2), art. 187, alin. (2), art. 197, alin. (2), art. 204, alin. (2) şi art. 212, alin. (2) din Codul fiscal.

Ec. KEDVES EMERIC, auditor financiar, Miercurea-Ciuc

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.