Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La nivelul judeţului Harghita: Peste o mie de persoane au devenit invalide anul trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 22 aprilie 2024
Home » Societate » La nivelul judeţului Harghita: Peste o mie de persoane au devenit invalide anul trecut
La nivelul judeţului Harghita: Peste o mie de persoane au devenit invalide anul trecut

La nivelul judeţului Harghita: Peste o mie de persoane au devenit invalide anul trecut

Ca pondere, primele două boli generatoare de invaliditate sunt cele ale aparatului circulator, respectiv cele mentale şi de comportament

 

Potrivit unui raport de activitate pe anul 2014 al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Harghita, care a fost prezentat în şedinţa de luni a Consiliului Prefectural Harghita, în 2014, la nivelul judeţului au fost încadrate în diferite grade de invaliditate 1.095 de persoane, ceea ce reprezintă o creştere cu peste 11% faţă de anul 2013.

Din cele 1.095 de cazuri, 44 au fost încadrate în gradul I, 265 în gradul II, iar 768 în gradul III. Datele furnizate de CJP Harghita spun că 366 de persoane care au fost încadrate într-un grad de invaliditate provin din câmpul muncii, iar 99 erau beneficiare ale ajutorului de şomaj. Totodată, 735 de persoane nu aveau calitate de asigurat, iar 45 erau asigurate pe bază de contract de asigurare socială.

În ceea ce priveşte pensionarea pe caz de boală, reprezentanţii CJP Harghita au făcut o statistică bazată pe cauzele care au determinat pierderea capacităţii de muncă. Astfel, cele mai multe cazuri (261 de cazuri – 23,83%) se datorează bolilor aparatului cardiovascular, pe locul doi se situează bolile sistemului nervos (137 de cazuri – 12,51%), iar a treia cauză ca pondere este dată de bolile hematologice (119 cazuri – 10,86%).

Dar şi nutriţia, metabolismul, bolile aparatului genito-urinar ori ale aparatului respirator au provocat pierderea capacităţii de muncă şi, odată cu aceasta, pensionarea persoanelor pe caz de boală.

Această statistică se menţine şi dacă se au în vedere toate cazurile rămase în evidenţa CJP Harghita. Astfel, la nivelul judeţului, 2.593 (25,28%) de cazuri de boli de invaliditate se datorează deficienţelor la nivelul aparatului circulator, 1.700 (16,57%) de cazuri sunt cauzate de bolile mentale şi de comportament; iar 1.218 (12,18%) cazuri bolilor sistemului nervos. Sub 10% din pondere o au bolile endocrine, de nutriţie, metabolism, ale aparatului respirator, tumorile ori ale aparatului digestiv.

De remarcat este şi faptul că persoanele care au domiciliul în judeţ, dar reşedinţa în una din ţările membre Uniunii Europene, pot solicita ca pensia de invaliditate să fie atribuită de către statul unde trăiesc. În acest context, în anul 2014, la nivelul CJP Harghita au fost întocmite 57 de dosare noi pentru pensie de invaliditate, s-au făcut 110 revizuiri pentru dosare de pensie comunitară şi s-au întocmit un număr de 8 formulare E 213 (Raport medical detaliat).

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.