La IPJ Harghita sunt neocupate 216 posturi, ceea ce înseamnă aproximativ 25% din totalul personalului prevăzut în statul de organizare | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 iulie 2024
Home » Societate » La IPJ Harghita sunt neocupate 216 posturi, ceea ce înseamnă aproximativ 25% din totalul personalului prevăzut în statul de organizare
La IPJ Harghita sunt neocupate 216 posturi, ceea ce înseamnă aproximativ 25% din totalul personalului prevăzut în statul de organizare

La IPJ Harghita sunt neocupate 216 posturi, ceea ce înseamnă aproximativ 25% din totalul personalului prevăzut în statul de organizare

În 2017, 75 de poliţişti s-au pensionat

Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita se confruntă cu un deficit de personal de aproximativ 25% din totalul posturilor prevăzute în statul de organizare al instituţiei. Astfel, sunt neocupate 216 posturi din totalul de 878 de care dispune instituţia, în momentul de faţă fiind ocupate 662 de funcţii. Datele se regăsesc în bilanţul IPJ pe anul 2017, făcut public recent în cadrul unei conferinţe de presă de către inspectorul şef desemnat al IPJ Harghita, comisarul şef Mircea Ştefan Iordan, şi purtătorul de cuvânt al instituţiei, subinspector Gheorghe Filip.

Conform acestor datelor statistice, din 164 de funcţii de ofiţeri existente la IPJ Harghita sunt ocupate 112 posturi, 52 fiind vacante, deficitul fiind de aproape 32%. În ceea ce priveşte funcţiile de agenţi, din totalul de 658 de posturi sunt ocupate 499, iar 159 sunt vacante (deficit de peste 24 la sută). În statul de organizare al instituţiei sunt prevăzute şi 58 de funcţii de personal contractual, din care sunt ocupate 51 de posturi. De asemenea, un agent este pus la dispoziţia unităţii pentru cercetare, iar unul este suspendat la cerere.

Potrivit bilanţului pe anul trecut, în 2017 şi-au încetat raporturile de serviciu 81 de poliţişti. Din aceştia, 75 (14 ofiţeri şi 61 de agenţi) au ieşit la pensie, doi agenţi au plecat la cerere, doi au fost condamnaţi şi doi au decedat.

Pe de altă parte, pe parcursul anului trecut au fost repartizaţi din instituţiile de învăţământ la IPJ Harghita cinci ofiţeri şi 34 de agenţi de poliţie.

Inspectorul şef desemnat al IPJ Harghita, comisarul şef Mircea Ştefan Iordan, a declarat referitor la această situaţie că poliţiştii din cadrul inspectoratului trebuie să efectueze foarte multe ore suplimentare pentru a suplini acest deficit. „Nici nu se poate explica, este foarte, foarte, foarte greu, credeţi-ne. Trebuie să respectăm şi legea, pe de o parte, care ne spune că poliţistul trebuie să lucreze doar 8 ore, pentru că aşa sunt convenţiile europene (…) şi are voie să facă maximum 48 de ore suplimentare într-o săptămână. Deci, sunt oameni care efectiv au într-o săptămână cred că peste o sută de ore suplimentare”, a spus inspectorul şef desemnat al IPJ Harghita.

Acesta a mai precizat că raportat la anul 2009, după refacerea statului de organizare în anul 2010, când s-au mai tăiat aproximativ 200 de posturi, în prezent sunt cu 400 de poliţişti mai puţin în cadrul IPJ Harghita.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Harghita, Gheorghe Filip, a declarat la rândul său că lipsa de personal nu afectează situaţia operativă. „Dacă ne raportăm la statul de organizare actual, vorbim de aproape 25 la sută (n.n. – deficit), ceea ce înseamnă că în loc de patru oameni lucrează trei, pentru că al patrulea pur şi simplu lipseşte. (…) Situaţia operativă nu este afectată din acest punct de vedere, ci situaţia umană, ca să spun aşa, condiţia poliţistului ca om este afectată, pentru că necesită mai mult efort, mai mult timp, mai multă implicare. Astfel, apreciem că situaţia operativă este una bună”, a spus Gheorghe Filip.

În momentul de faţă, la IPJ Harghita sunt scoase la concurs 22 de posturi.

32 de petiţii înregistrate în 2017 referitoare la conduita unor poliţişti

Potrivit bilanţului pe 2017, în ceea ce priveşte controlul intern, anul trecut au fost înregistrate la IPJ Harghita 32 de petiţii referitoare la conduita unor poliţişti. Din acestea, 31 au fost soluţionate: cinci au fost declinate la unităţile de parchet şi cinci către Serviciul Judeţean Anticorupţie Harghita; opt au fost clasate – trei cu soluţie de confirmare şi cinci nu s-au confirmat; două cu propunere de declanşare a cercetării prealabile; în şapte cazuri s-a dispus atenţionare scrisă; trei petiţii au fost înaintate către alte structuri superioare ierarhic.

Pe parcursul anului trecut au fost efectuate activităţi în 10 dosare de cercetare prealabilă faţă de poliţişti, din care au fost finalizate şase. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.