La evenimentele organizate de Primăria Miercurea-Ciuc, limba română este neadmisă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Societate » La evenimentele organizate de Primăria Miercurea-Ciuc, limba română este neadmisă
La evenimentele organizate de Primăria Miercurea-Ciuc, limba română este neadmisă

La evenimentele organizate de Primăria Miercurea-Ciuc, limba română este neadmisă

Un locuitor din Miercurea-Ciuc a scris pe o reţea de socializare despre o situaţie care persistă de ani de zile în municipiul reşedinţă de judeţ. E vorba despre evenimentele organizate de Primăria Miercurea-Ciuc, în cadrul cărora se vorbeşte exclusiv în limba maghiară. Cea mai recentă manifestare de acest fel a fost, din păcate, serbarea dedicată copiilor de Moş Nicolae, organizată de Primăria Miercurea-Ciuc în Parcul central din municipiu. Vom reda în continuare, fără alte comentarii, două exemple de evenimente organizate de autoritatea publică locală, în ultima perioadă, în care se vorbeşte exclusiv în limba maghiară, deşi sunt prezenţi numeroşi români.

 

• „Nu aş fi scris această postare dacă nu aş fi văzut un mesaj indignat al medicului Lucian Conţiu despre absenţa cu desăvârşire a limbii române de la serbarea de ieri a lui Moş Nicolae, din Parcul central din Miercurea-Ciuc. A devenit deja o obişnuinţă tristă ca la astfel de manifestări să nu se vorbească deloc limba română. La 1 iunie se organizează concursuri de desene pe asfalt, dar copiilor români nu li se explică regulamentul în limba lor; de Moş Nicolae e o serbare în centrul oraşului, dar Moşul vorbeşte într-o singură limbă – şi exemplele pot continua. Nu pot să înţeleg această atitudine, copiii ar trebui să se bucure împreună, Moşul nu e doar al românilor sau al maghiarilor… E bine să înveţi de la o vârstă fragedă că alături de tine trăiesc şi alţi oameni, care nu-ţi vorbesc limba, dar cu care poţi convieţui în linişte şi pace.

Din evenimentul postat pe Facebook (pentru că presa română nu a fost invitată) aflu că organizator a fost Primăria Miercurea-Ciuc. Mă întreb cum de la evenimentele organizate de unele asociaţii româneşti, Primăria Miercurea-Ciuc sau Consiliul Judeţean (în calitate de finanţatori) impun ca afişele să fie şi în limba maghiară, dar la astfel de manifestări să nu respecte chiar ei regula?!

Consider că nu e în beneficiul nimănui această împărţire în noi şi voi, această falie uriaşă care s-a creat între comunităţi, cu largul concurs al liderilor locali. Am semnalat de atâtea ori astfel de atitudini, încât am obosit. Pur şi simplu, am obosit. Am fost catalogată în fel şi chip, am diverse etichete puse de cei care nu înţeleg că e o chestiune de respect, aceea de a te purta cu cel de lângă tine aşa cum doreşti ca el să se poarte cu tine. Pentru că nu poţi să ceri de la celălalt respect, dacă tu însuţi nu îl oferi”.

Şi al doilea exemplu recent: Într-o sală de cinema în care 90% dintre cei prezenţi erau români, doi critici au vorbit exclusiv în limba maghiară. „Penibil”

Îmi scrie cineva în privat următorul mesaj, pe care îl postez aici fără alte comentarii: «La premierea filmului Câini, care a avut loc în luna septembrie la cinematograf, au vorbit doi critici exclusiv în limba maghiară, deşi se ştia că în sală peste 90% sunt români. La final, nimeni nu i-a aplaudat şi m-am simţit eu penibil şi în locul lor. Dar ce a fost şi mai ciudat e faptul că primarul a stat tot timpul pe un scaun pus strategic pe scările de acces, în mod sigur pentru a vedea cine a participat. Penibil! Şi îşi pot confirma cele scrise mai sus toţi cei care au asistat la premieră»”.

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Dar de ce sa ajuns aici?Vina nu este si a celor din parlament?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.