La Congresul UDMR de la Cluj-Napoca: Imnul şi culorile Ungariei – adoptate drept simboluri ale maghiarilor din România | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 iulie 2024
Home » Politic » La Congresul UDMR de la Cluj-Napoca: Imnul şi culorile Ungariei – adoptate drept simboluri ale maghiarilor din România
La Congresul UDMR de la Cluj-Napoca: Imnul şi culorile Ungariei – adoptate drept simboluri ale maghiarilor din România

La Congresul UDMR de la Cluj-Napoca: Imnul şi culorile Ungariei – adoptate drept simboluri ale maghiarilor din România

Congresul UDMR de la Cluj-Napoca a adoptat, cu unanimitate de voturi, o hotărâre privind folosirea unor simboluri de către comunitatea maghiară din România. Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila: „Simbolul maghiarilor este simbolul naţiunii maghiare, este tricolorul roşu-alb-verde. Noi considerăm simbolul naţiunii maghiare simbolul nostru. Simbolul naţional şi reprezentarea acestui simbol este considerat simbol propriu. Simbol naţional este considerat mai departe steagul secuiesc şi simbolul soarelui şi al semilunii. Descrierea simbolului, steagului secuiesc, cu parametrii de rigoare. Aceste elemente, în orice dimensiune, în orice poziţie, în orice fel de reprezentare este considerat simbol naţional propriu. Imnul nostru naţional este poezia lui Kölcsey Ferenc, muzica Elko Ferenc. Un alt simbol naţional este imnul secuiesc, text György Csanady”.
Preşedintele reales al UDMR (cu 728 de voturi „pentru” şi 26 „împotrivă”), Kelemen Hunor: „100 de ani în România, 1.000 în Transilvania, ne-am folosit de Centenarul românesc ca de o ocazie, am spus cu ce am contribuit noi, maghiarii, la dezvoltarea ţării, la construcţia ţării în ultimii 100 de ani şi am formulat foarte clar la ce ne aşteptăm de la statul român. Relaţia majoritate-minoritate trebuie să fie soluţionată pe termen lung şi cheia acestei soluţionări este legalizarea autonomiei, care nu se îndreaptă împotriva nimănui. (…) De aceea am considerat – nu neapărat pentru noi înşine, dar pentru toată societatea – să spunem care sunt acele simboluri pe care noi vrem să le folosim în continuare în deplină libertate şi fără sancţionarea celor care pun drapelul secuiesc, care folosesc tricolorul maghiar roşu, alb şi verde sau alte simboluri comunitare”.

Fostul preşedinte al UDMR, Markó Béla, a declarat, cu aceeaşi ocazie, că maghiarii vor să fie aplicat principiul subsidiarităţii, care include şi autonomia, şi că au dreptul la o Europă a regiunilor.
Mihai Fifor (preşedintele Consiliului Naţional al PSD), Dan Barna, liderul USR, Raluca Turcan, prim-vicepreşedinte PNL, Emil Boc, primarul Clujului, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE şi al doilea om în stat, şi-au transmis omagiile vorbind direct la congres, iar preşedintele Iohannis a făcut acelaşi lucru printr-un mesaj. Absolut nici unul n-a reacţionat la adoptarea ca simbol a culorilor şi imnului Ungariei, nici la cererea de legalizare a autonomiei. Mai mult, Mihai Fifor a accentuat că „v-am înţeles priorităţile” şi că UDMR şi-a câştigat, „uneori chiar cu sacrificii, renumele de partener corect”. Recunoaştem: e un şoc pentru noi să aflăm că partidul de guvernământ este partener cu uniunea maghiară în „legalizarea autonomiei”.

Formaţiunile şi politicienii care au reacţionat până la închiderea ediţiei: fostul premier Mihai Tudose („Fiecare e liber să cânte sub duş ce vrea. (…) Ţara aceasta unde trăiesc ei, etnicii maghiari, este România! Imnul este al României. Drapelul este al României. Atât”); Laurenţiu Rebega, vicepreşedinte Pro România („UDMR a depăşit linia roşie a respectului faţă de România de mult, dar acum a pornit în cavalcadă spre prăpastie”); Uniunea Naţională pentru Progresul României consideră că „decizia UDMR de la congresul de sâmbătă privind adoptarea ca simboluri ale maghiarilor din România a drapelului Ungariei şi al ţinutului secuiesc reprezintă un atac şi o sfidare de neacceptat la adresa statului şi a poporului român. România este stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil, iar simbolurile sale sunt statuate foarte clar în Constituţie. Orice abatere de la prevederile instituite de Constituţia României se înscriu în afara cadrului legal şi nu sunt, prin urmare, permise sau acceptate”. Traian Băsescu a spus că „tupeul liderilor UDMR de a jigni constant România în ultima vreme nu mă surprinde, dar laşitatea unor lideri politici români ce se pretind a fi opozanţi ai alianţei PSD-ALDE-UDMR este jalnică”. Europarlamentarul Cătălin Ivan, lider al Alternativei pentru Demnitate Naţională, a afirmat că „UDMR trebuie scos în afara legii, iar unii lideri ai acestei formaţiuni ar trebui anchetaţi pentru acte săvârşite împotriva intereselor naţionale şi chiar a siguranţei acestui stat”. (G.M.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.