Consilierii judeţeni au aprobat majorarea tarifelor pentru apă şi canalizare percepute de Hargita Víz | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 12 iunie 2024
Home » Societate » Consilierii judeţeni au aprobat majorarea tarifelor pentru apă şi canalizare percepute de Hargita Víz
Consilierii judeţeni au aprobat majorarea tarifelor pentru apă şi canalizare percepute de Hargita Víz

Consilierii judeţeni au aprobat majorarea tarifelor pentru apă şi canalizare percepute de Hargita Víz

De la 1 martie vom plăti 3,81 lei pentru un metru cub la apă potabilă şi  3,36 lei/metru cub la canalizare. Dna Csuka Piroska a fost mandatată să reprezinte Consiliul Judeţean Harghita la Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Hargita Víz”

Conform adresei Hargita Víz, inclusă în expunerea de motive a proiectului de hotărâre, două motive au stat la baza majorării tarifelor pentru apă şi canalizare, invocată de Hárvíz: majorarea preţului la energia electrică şi creşterea salariului minim pe economie.

Consilierul Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), Zakariás Zoltán, nu a considerat justificată majorarea tarifelor solicitată de operator. „Se pune întrebarea: dacă creşterea salariului minim are un asemenea impact la stabilirea structurii preţului, atunci Harvíz are majoritatea salariaţilor pe salariul minim? Ar fi trebuit să ni se trimită toată structura preţului, tot tabelul, să avem şi noi o imagine în privinţa construcţiei noului preţ. O altă problemă ar fi că TVA pentru apa uzată a fost scăzută de către Guvern, de la 19% la 9% şi Harvíz, făcând referire la o hotărâre a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (Hargita Víz Egyesület – n.a.), de pe 1 ianuarie facturează la acelaşi preţ către populaţie. Practic, înseamnă că asociaţia, cu ocolirea acestei proceduri, fără să primească un mandat din partea autorităţilor locale, în decembrie, de la sine putere, a crescut preţurile în aşa fel încât preţul final de facturare la populaţie să rămână acelaşi, deşi scăderea TVA ar fi trebuit să scadă şi suma de pe factură. Este o procedură cu care nu putem fi de acord”, a spus Zakariás Zoltán, conform traducerii oficiale, adăugând că reprezentanţii PPMT în consiliul judeţean nu vor vota creşterea taxelor la apă potabilă şi canalizare.

Şi Albert Mátyás, consilier din partea Partidului Civic Maghiar, a împărtăşit opinia colegului său, afirmând că „apa este o resursă naturală şi nu ar trebui să creştem preţurile, populaţia să primească la acelaşi preţ. Este suficient că toate celelalte se scumpesc şi măcar ceea ce depinde de noi, ar trebui să nu scumpim”.

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a făcut apel la „responsabilitate”, rugându-şi colegii să voteze proiectul de hotărâre privind majorarea tarifelor solicitată de „Hargita Víz”. El a punctat că „prin activitatea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Hargita Víz”, consiliul judeţean şi-a propus „să aplice pentru finanţarea europeană a proiectelor din Harghita, iar pentru asta este nevoie de fonduri”. „Am fost nevoiţi să includem în valoarea cotizaţiei procentul aferent asigurării apei potabile, curăţarea apei uzate, asigurarea salariului personalului, întreţinerea utilajelor”, a precizat Borboly Csaba.

„Deci am putea să facem gratuit, nu? Nu aveţi asemenea propuneri? Sau să plătim noi populaţiei. Şi responsabilitatea are limitele ei, aşa cum şi la Lupeni, mai multe pompe funcţionează cu electricitate. Şi, dacă se măreşte preţul electricităţii şi salariul minim, poate că sună foarte bine ca noi să nu creştem preţurile, dar totdeauna apare responsabilitatea. E ca atunci când copilului îi spunem: scuză-mă, copile, dar nu o să-şi dau mai mulţi bani pentru mâncare, degeaba creşte preţul cornului. Eu înţeleg că din partea opoziţiei sună foarte bine, dar îi rog pe ceilalţi colegi să decidem în mod responsabil. Dacă creşte preţul energiei, a crescut salariul minim şi sunt în faza de elaborare proiecte europene care, între altele, implică şi reabilitarea sistemului de la Odorheiu Secuiesc cu 20 de milioane de euro. Şi dacă dl Albert Mátyás şi dl Zakariás Zoltán nu doresc ca aceste 20 de milioane de euro să meargă la Odorheiu Secuiesc, să voteze cu nu, dar îi rog pe ceilalţi colegi să voteze această hotărâre”, a declarat Borboly Csaba.

„Un moment, dle preşedinte”, a replicat consilierul Albert Mátyás, „eu sunt sigur că în afară de cheltuielile de funcţionare, un procent mai mare este inclus în preţul apei. Deci, dacă ar fi vorba despre funcţionare, şi pentru asta ar trebui să scumpim, nu m-aş delimita; dar, având în vedere că avem şi acel procent X, care este destul de semnificativ, din acest motiv nu sunt de acord cu acest proiect de hotărâre”.

Proiectul de hotărâre privind majorarea tarifelor de alimentare cu apă şi canalizare a fost aprobat cu 20 de voturi „pentru” şi 4 „împotrivă”.

 Secretarul judeţului, dl Egyed Árpád, se va retrage „în foarte scurt timp” la pensie, întrucât „asigurarea profesionalismului şi a legalităţii a ajuns într-o situaţie imposibilă”

La finalul şedinţei extraordinare a CJ Harghita, după o activitate de 23 de ani în slujba acestei instituţii, secretarul judeţului şi-a luat rămas bun de la consilierii judeţeni, anunţându-şi decizia de a se pensiona. Făcând o scurtă trecere în revistă a activităţii sale, Egyed Árpád a vorbit despre „sarcina” sa „primordială, de a asigura legalitatea” şi a remarcat câteva dintre reuşitele consiliului judeţean în perioada cât a fost secretar general şi secretar al judeţului.

„Nu m-am lăudat niciodată, nu m-am plâns, dar sunt câteva rezultate, unice la nivel naţional, pe care aş dori să le remarc”, a spus domnia sa, referindu-se, între altele, la câştigarea sediului şi terenului aferent în care funcţionează consiliul, la reformele administrative şi în domeniul protecţiei copilului implementate în premieră naţională în Harghita şi la litigiile legate de proiecte europene, ori de gestionare a deşeurilor, câştigate „cu eforturi considerabile, despre care au scris şi revistele de specialitate, ca o fundamentare ştiinţifică”.

„Totuşi, în pofida acestor fapte, vine o perioadă în viaţa omului când ajunge la o vârstă, dar motivul determinant este că acum, în administraţia publică locală (…) garanţia statutului juridic al profesionalismului şi al legalităţii, de care are nevoie secretarul şi secretarul judeţului, aşa cum era prevăzut în Legea nr. 188/2001, pur şi simplu au dispărut. Din acest punct de vedere, asigurarea profesionalismului şi a legalităţii a ajuns într-o situaţie imposibilă după părerea mea. Şi, având posibilitatea să ies la pensie, asta voi face”, a conchis secretarul judeţului, urându-le succes consilierilor, dar mai ales celui care va prelua funcţia de secretar.

La finalul discursului său, Egyed Árpád a fost felicitat şi aplaudat îndelung, timp de o jumătate de minut.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.