Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

La Bilbor, a fost deschis primul Punct Gastronomic Local din nordul judeţului | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 3 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » La Bilbor, a fost deschis primul Punct Gastronomic Local din nordul judeţului
La Bilbor, a fost deschis primul Punct Gastronomic Local din nordul judeţului

La Bilbor, a fost deschis primul Punct Gastronomic Local din nordul judeţului

Conform ANSVSA, Punctul Gastronomic Local poate fi definit ca un concept ce răspunde cerinţelor crescânde în România privind înfiinţarea unor unităţi de alimentaţie publică de tip familial (gospodărie ţărănească), care să ofere produse şi preparate alimentare specifice diverselor zone geografice ale României, cu respectarea normelor şi condiţiilor de igienă, astfel încât sănătatea şi integritatea consumatorului să nu fie puse în pericol.

Mai simplu explicat, un punct gastronomic local este un loc în care turistul, aflat în trecere sau cazat în zonă, se poate opri şi să mănânce produse tradiţionale, bio, preparate pe loc de familia care are în administrare acel punct. Important este şi faptul că aceste puncte gastronomice sunt autorizate de ANSVSA.

În nordul judeţului Harghita, la Bilbor, ieri s-a inaugurat primul punct gastronomic local. Familia Vâlcan, cea care l-a înfiinţat, lucrează în străinătate şi doreşte să se întoarcă în ţară, să dezvolte un business, îndemnând astfel tineretul să nu mai părăsească ţara şi să se ocupe de activităţile pe care le-au avut părinţii şi bunicii lor, deoarece tradiţia, cu timpul, se pierde dacă nu avem timp de valorile noastre.

David Vaicăr, organizator de excursii montane wild life în Munţii Călimani, spunea despre punctul gastronomic că este amplasat într-o localitate intramontană aflată la 1.100 metri altitudine, în care familiile se ocupă, în general, cu creşterea animalelor şi alte activităţi specifice zonelor montane. Punctul gastronomic a fost deschis de Casa VLC şi este la drumul principal al comunei, aceeaşi şosea care face legătura cu Bucovina, prin Pasul Iuteş. Aici, pe lângă preparatele tradiţionale, se pot gusta şi băuturi specifice zonei (de exemplu, siropul de afine sau de merişoare), iar la desert dulceţuri din fructe de pădure.

În ceea ce priveşte capacitatea, David Vaicăr spunea că oricând se poate servi masa pentru 10-20-30 persoane, depinde de grupul respectiv, dar gazda trebuie anunţată din timp deoarece toate mâncărurile se prepară pe loc.

Pe lângă servirea mesei, acest punct oferă şi posibilitatea de cazare, dispunând de camere duble şi triple. De asemenea, în zonă sunt oferite şi servicii de petrecere a timpului liber – activităţi specifice organizate de ghizi din Bilbor, vizitarea izvoarelor de apă minerală.

Pentru a-şi manifesta intenţia de a vizita şi mânca la punctul gastronomic de la Bilbor, turiştii pot contacta Casa VLC (numele provine de la familia Vâlcan, cea care l-a deschis) prin intermediul Facebook-ului. De asemenea, acest punct va fi marcat şi pe Waze (o aplicaţie de navigare), iar în viitor va apărea şi o pagină de Internet.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

No comments

  1. O scriere din care nu rezultă nimic, în afară de fotografie. Este ceva incalificabil

  2. Nu mai publica nimic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.