World Press Photo e din nou în turneu mondial, prezentând lumii poveştile care contează acum, aducând în prim-plan unele dintre cele mai mari probleme sociale şi politice. Fotografiile câştigătoare ale competiţiei internaţionale de mare prestigiu se văd şi în ţara noastră în perioada 5-31 mai, simultan la Bucureşti (Piaţa Universităţii, Bd. Regina Elisabeta, nr. 3), Cluj-Napoca (Bd. Eroilor) şi Sibiu, apoi în Constanţa şi Oradea în perioada 3 iunie – 3 iulie, urmând a fi ulterior itinerate şi în alte oraşe. Calendarul expoziţiei se poate urmări pe paginile media ale WPP România.
Jurizarea concursului World Press Photo 2023 s-a petrecut între 14 ianuarie şi 24 februarie 2023, implicând jurii regionale şi un juriu global. Juriile regionale au făcut întâi o selecţie pe categorii în regiunile lor, după care juriul global a decis câştigătorii regionali, iar dintre aceştia, s-au ales câştigătorii globali.
„Fotografiile alese ca reprezentative pentru anul 2022 sunt indicative ale acestui moment în timp şi vor servi drept documente istorice despre cum a fost anul, pentru generaţii viitoare, prin care să privească înapoi şi din care sperăm să înveţe”, afirma Brent Lewis, preşedintele juriului global.
Reprezentând evenimente sociale majore şi momente importante trecute cu vederea de mass-media în 2022, lucrările câştigătoare ale World Press Photo 2023 atrag atenţia asupra unora dintre cele mai presante probleme cu care se confruntă lumea de azi, de la devastatorul război din Ucraina şi protestele din Iran, la realităţile din Afganistan şi numeroasele feţe ale crizei climatice din ţări precum Maroc, Australia, Peru şi Kazahstan.
Expoziţia anuală World Press Photo 2023 prezintă aşadar o selecţie (120 de fotografii) a tot ceea ce a fost relevant în materie de fotojurnalism şi fotografie documentară în ultimul an. Câştigătorii au fost aleşi în urma analizei a peste 60.448 de fotografii înscrise în competiţie de peste 3.750 de fotografi.
Best of WPP #66
Cei 24 de câştigători regionali şi cele şase menţiuni de onoare – care ilustrează poveşti din linia întâi în ce priveşte conflictul, cultura, identitatea, migraţia şi nu numai – au fost selectaţi de un juriu independent din peste 60.000 de lucrări a 3.752 de fotografi din 127 de ţări. Dintre toţi, juriul a desemnat 4 câştigători globali, cu titlul:
World Press Photo of the Year – Mariupol Maternity Hospital Airstrike, de Evgeniy Maloletka, Ucraina, Associated Press;
World Press Photo Story of the Year – The Price of Peace in Afghanistan, de Mads Nissen, Danemarca, Politiken/Panos Pictures;
World Press Photo Long-Term Project Award – Battered Waters, autor Anush Babajanyan, Armenia, VII Photo/National Geographic Society;
World Press Photo Open Format Award – Here, The Doors Don’t Know Me, autor Mohamed Mahdy, Egipt.
World Press Photo şi-a asumat misiunea de a conecta lumea la poveştile mai puţin explorate, redate aşa cum se prezintă ele în realitate, prin intermediul vizualului.
Cosmina Marcela OLTEAN
Sursa: worldpressphoto.org