Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Judecătoria Braşov a decis în primă instanţă liberarea condiţionată a unuia dintre cei doi secui condamnaţi pentru terorism | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » (Inter)Național » Judecătoria Braşov a decis în primă instanţă liberarea condiţionată a unuia dintre cei doi secui condamnaţi pentru terorism
Judecătoria Braşov a decis în primă instanţă liberarea condiţionată a unuia dintre cei doi secui condamnaţi pentru terorism

Judecătoria Braşov a decis în primă instanţă liberarea condiţionată a unuia dintre cei doi secui condamnaţi pentru terorism

  • Cei doi extremişti au fost condamnaţi definitiv, în 4 iulie 2018, după ce plănuiau să detoneze o bombă artizanală la parada militară care a avut loc în piaţa centrală din Târgu Secuiesc, pe 1 decembrie 2015, de Ziua Naţională a României

Judecătoria Braşov a decis, miercuri, în primă instanţă, liberarea condiţionată a lui Szőcs Zoltán (foto, dreapta), condamnat de Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie la 5 ani închisoare pentru instigare la terorism. Decizia vine după ce Szőcs Zoltán a executat 2 ani din pedeapsă. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi atacată în termen de trei zile de la comunicare.

La începutul lunii iulie, aceeaşi instanţă a respins cererea de liberare condiţionată a lui Beke István, celălalt secui condamnat cu acuzaţia de terorism, considerând-o ca fiind nefondată, conform agenţiei ungare de presă MTI.

Beke István şi Szőcs Zoltán au fost condamnaţi, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României, în data de 4 iulie 2018, la câte cinci ani de închisoare cu executare, cu acuzaţia de terorism şi de instigare la terorism.

***

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a celor doi în data de 18 mai 2016.

Potrivit unui comunicat de presă remis la acea dată de către DIICOT, în actul de sesizare a instanţiei s-a reţinut că, „începând cu anul 2014, pe teritoriul României a fost semnalată preocuparea unor cetăţeni străini şi cu dublă cetăţenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei în România a structurii naţionalist-extremiste ungare Mişcarea de Tineret 64 de Comitate – HVIM pentru dezvoltarea propriilor abilităţi fizice, în vederea iniţierii de acţiuni violente care să conducă la materializarea obiectivelor autonomiste şi revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizaţii iredentiste (refacerea Ungariei Mari)”.

„Astfel, la data de 10.10.2015, în cadrul unei şedinţe la care au participat membrii organizaţiilor locale ale extensiilor în România ale HVIM Ungaria, inculpatul Szőcs Zoltán – preşedinte al HVIM Transilvania, i-a trasat inculpatului Beke István Attila, preşedinte al organizaţiei Târgu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confecţiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care să-l detoneze în public, pe raza judeţului Covasna, în data de 1 decembrie 2015, în timpul manifestaţiilor prilejuite de sărbătorirea de către etnicii români a Zilei Naţionale a României.

Inculpatul Szőcs Zoltán l-a determinat pe inculpatul Beke István Attila să-şi asume în faţa şefului ierarhic pe linie de organizaţie HVIM executarea acţiunii ordonate în realizarea căreia ulterior acesta a efectuat demersuri de procurare a mijloacelor şi instrumentelor necesare confecţionării unui astfel de dispozitiv”, se arăta în documentul respectiv.

Procurorii DIICOT precizau că s-a convenit ca dispozitivul să fie realizat de Beke István deoarece se pricepe la electronică. La percheziţiile efectuate la reşedinţele lui Beke István, procurorii au găsit 195 de dispozitive explozive clasa articole pirotehnice categoria a III-a cod FP3, dintr-un total de 400 de bucăţi achiziţionate cu încălcarea legii; materii explozive – clasa articole pirotehnice categoria a II-a cu fum alb; dispozitiv de iniţiere şi temporizare a impulsurilor electrice de 12 V. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.