Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Jandarmii harghiteni au sărbătorit un sfert de veac de existenţă | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Jandarmii harghiteni au sărbătorit un sfert de veac de existenţă
Jandarmii harghiteni au sărbătorit un sfert de veac de existenţă

Jandarmii harghiteni au sărbătorit un sfert de veac de existenţă

Jandarmii harghiteni au marcat, vineri, printr-o serie de manifestări, împlinirea a 25 de ani de la înfiinţarea Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita.

Printre evenimentele organizate cu această ocazie a fost şi şedinţa festivă dedicată momentului aniversar, ce a avut loc în sala de spectacole din Casa Artelor din Miercurea-Ciuc. În cadrul şedinţei s-au ascultat mesajele transmise de foştii şi actualii jandarmi harghiteni, în cadrul campaniei „Un gând, o amintire pe zi”; a fost proiectat filmul de scurt-metraj realizat de IJJ Harghita ce a câştigat premiul juriului la Festivalul Naţional de Umor Cazon „Podul minciunilor”; invitaţii au transmis mesaje de felicitare, au fost oferite diplome şi plachete omagiale etc.

veacjand11Prezent la acest moment festiv, colonel Iulius Cenean, împuternicit prim-adjunct al inspectorului general şi şef al Statului Major al Jandarmeriei Române, a dat citire mesajului şefului Jandarmeriei Române, generalul de brigadă Marin Andreiana. De asemenea, vorbind în nume propriu, acesta a apreciat activitatea IJJ Harghita, în cadrul căreia nu a găsit „niciodată disfuncţii sau neconcordanţe”, în urma controalelor efectuate. „(IJJ Harghita) este o entitate de echilibru în această zonă deosebit de importantă a României. O entitate care s-a dezvoltat continuu, s-a modernizat (…) şi cred că are un viitor foarte bun. La nivelul Jandarmeriei este acordată o atenţie deosebită acestei zone de responsabilitate, în proiectele pe care le avem în derulare (…)”, a spus col. Iulius Cenean.

La rândul său, prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei, i-a felicitat pe jandarmii harghiteni pentru „misiunile deloc uşoare pe care le-aţi avut de-a lungul timpului, misiuni îndeplinite cu succes”. „Rolul dvs., al jandarmilor, a fost, este şi va fi extrem de important în relaţia cu cetăţeanul, iar sentimentul de siguranţă şi menţinerea echilibrului social, precum şi respectarea legii sunt vitale într-un judeţ sensibil şi într-un stat al Uniunii Europene”, a spus prefectul judeţului.

Mesaje de felicitare au mai transmis: Cercetaşii României – Centrul local „Orion” Miercurea-Ciuc, prin vocea prof. Irina Groza; căpitanul Ovidiu Paşcu, din cadrul Comandamentului Permanent al Forţei Jandarmeriei Europene, aflat în Vicenza, Italia; general de brigadă Marius Giurcă, comandantul Brigăzii 61 Vânători de Munte „General Virgil Bădulescu”; comisarul de poliţie Constantin Mihalache, împuternicit la comanda Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita; col. Stelian Cimpoeşu, inspectorul şef al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltul” al judeţului Harghita; doi dintre foştii comandanţi ai Jandarmeriei harghitene – col. (r) Dumitru Pavel şi col. (r) Lazăr Laurențiu etc. De asemenea, la întâlnirea jandarmilor harghiteni au mai participat reprezentanţi din conducerea inspectoratelor de jandarmi din Bistriţa-Năsăud, Mureş, Sălaj, Covasna, Bacău; şefi ai instituţiilor deconcentrate din judeţ.

veacjand4În cadrul şedinţei, lt. col. Dan Iamandi, inspectorul şef al IJJ Harghita, i-a asigurat pe invitaţi că jandarmii harghiteni vor respecta legea, „indiferent cine va fi în faţa noastră, indiferent ce ne va spune”. „Legea este pentru toţi. Aşa cum spunea col. Roman pe vremuri (n.n. – primul comandant al IJJ), în Harghita infractorul are doar o singură naţionalitate – naţionalitatea de infractor”.

În cadrul manifestărilor dedicate împlinirii a 25 de ani de existenţă a IJJ Harghita, pe platoul din faţa Casei Artelor a putut fi vizitată Expoziţia de tehnică şi mijloace aflate în dotarea Jandarmeriei Harghitene, la care cei mici şi nu numai au putut „încerca” echipamentele jandarmilor.

Un eveniment aparte dedicat acestei zile a fost spectacolul festiv de muzică populară „Flori de cântec românesc”, susţinut de Ansamblul Artistic „Ciocârlia” al Centrului Cultural al Ministerului Afacerilor Interne, ce a avut loc tot vineri, în sala de spectacole a Casei Artelor.

veacjand12

În cadrul manifestărilor organizate de IJJ a mai fost organizată o expoziţie de caricatură, precum şi una de fotografie, cu instantanee surprinse de-a lungul celor 25 de ani, constând în 100 de fotografii, marcarea acestei sărbători încheindu-se cu Balul Jandarmeriei Harghitene.

Şt. PĂTRÂNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.