Jandarmii harghiteni au avut de lucru cu urşii şi săptămâna trecută | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 23 iunie 2024
Home » Societate » Jandarmii harghiteni au avut de lucru cu urşii şi săptămâna trecută
Jandarmii harghiteni au avut de lucru cu urşii şi săptămâna trecută

Jandarmii harghiteni au avut de lucru cu urşii şi săptămâna trecută

  • De la începutul anului au fost înregistrate aproximativ 170 de apeluri la 112 prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona diverselor localităţi ale judeţului

Reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita au primit şi pe parcursul săptămânii trecute multe apeluri efectuate prin intermediul serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona localităţilor judeţului.

În perioada 03.06-09.06.2024, la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita au fost primite 23 apeluri prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în zona Cozmeni, Ciceu, Borzont, Mărtiniş, sat Comăneşti, Corund, Izvorul Trotuşului, Gălăuţaş, Jolotca, Ciucsângeorgiu, Brădeşti, Miercurea-Ciuc, Topliţa, Voşlăbeni, Băile Tuşnad, Jigodin Băi, Cristuru Secuiesc, Sândominic şi Băile Chirui, se arată într-un comunicat al IJJ Harghita remis luni presei.

„Dintre cele 23 apeluri înregistrate la nivelul Dispeceratului Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita prin intermediul SNUAU 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi, a fost nevoie de intervenţia pentru alungarea acestora în 7 cazuri, deoarece urşii nu mai erau prezenţi la locurile indicate de către apelanţi în restul cazurilor. În 5 din cele 7 cazuri de confirmare a animalelor sălbatice, apelurile au venit din Voşlăbeni în perioada 6-8 iunie. În primul caz s-a deplasat o patrulă de jandarmi, care ajunsă la faţa locului a confirmat prezenţa unui urs. În acest caz a fost necesară constituirea echipei de intervenţie pentru extragerea animalului sălbatic. La faţa locului, echipajul de jandarmi a asigurat zona şi a menţinut un climat de siguranţă. În alte trei cazuri din Voşlăbeni, echipajele de jandarmi au reuşit să alunge animalele sălbatice în pădure cu ajutorul semnalelor acustice şi luminoase. Pentru ultimul caz din aceeaşi comună s-a deplasat un echipaj de jandarmi, care ajuns la faţa locului a confirmat prezenţa animalului sălbatic. În acest caz a fost necesară constituirea echipei de intervenţie pentru relocarea ursului. La faţa locului, echipajul de jandarmi a asigurat zona şi a menţinut un climat de siguranţă. În data de 6 iunie am fost anunţaţi despre prezenţa unui urs în zona Băile Tuşnad, caz la care s-a deplasat un echipaj de jandarmi, care ajuns la faţa locului a confirmat prezenţa animalului sălbatic. Şi în acest caz a fost necesară constituirea echipei de intervenţie pentru relocarea ursului. La faţa locului, echipajul de jandarmi a asigurat zona şi a menţinut un climat de siguranţă. În ultimul caz, în Sândominic, s-a deplasat un echipaj de jandarmi pentru a verifica o zonă unde era indicată prezenţa unui urs. Cazul s-a confirmat iar ursul a fost alungat în pădure imediat după”, se precizează în comunicat.

Reprezentanţii IJJ le recomandă în continuare cetăţenilor să sune la 112 când sunt martori ai unor asemenea situaţii, să nu încerce să intervină, să nu hrănească animalele sălbatice şi să nu se apropie de urşi pentru a-i filma sau fotografia. De la începutul anului şi până duminica trecută au fost înregistrate la dispeceratul IJJ Harghita 168 apeluri, efectuate prin intermediul serviciului 112, prin care era semnalată prezenţa unor urşi în apropierea zonelor locuite. în toate situaţiile fiind trimis la faţa locului un echipaj de intervenţie. (E.G.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.