Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Jandarmeria Montană la ceas aniversar | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Societate » Jandarmeria Montană la ceas aniversar
Jandarmeria Montană la ceas aniversar

Jandarmeria Montană la ceas aniversar

  • Peste 100.000 de ore de misiuni în slujba comunităţii ale jandarmilor montani harghiteni

Jandarmii montani au adunat peste 100.000 de ore de misiuni în slujba comunităţii, începând cu data de 1 mai 2008 când au fost înfiinţate primele structuri de Jandarmerie Montană la nivelul judeţului Harghita. Ieri s-au împlinit 20 de ani de la punerea bazelor primelor structuri de Jandarmerie Montană din istoria recentă a Jandarmeriei Române.

Posturile de jandarmi montane din Harghita şi-au demonstrat necesitatea şi utilitatea încă înainte de înfiinţarea efectivă, a informat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean (IJJ) Harghita. Potrivit unui comunicat al instituţiei, din momentul înfiinţării primelor structuri de jandarmerie montană din Harghita, jandarmii montani din cadrul celor 5 posturi ce au existat de-a lungul timpului au participat atât la misiuni de menţinere a ordinii publice pentru prevenirea şi descoperirea infracţiunilor în staţiuni montane şi pe trasee turistice din zona acestora, misiuni de căutare şi salvare a persoanelor rătăcite în zona montană, misiuni de protecţie a mediului înconjurător, în cooperare cu structuri ce au atribuţii în domeniu, cât şi la misiuni de prim-ajutor, acordate celor care au suferit accidentări pe pârtiile de schi din judeţ.

Primele posturi de jandarmi montane, înfiinţate la nivelul judeţului Harghita, au fost cele din Băile Harghita, Lacu Roşu şi Izvoru Mureşului, care a fost ulterior desfiinţat în anul 2011. Au mai fost înfiinţate alte două posturi de jandarmi montane, în staţiunea Borsec, în septembrie 2012 şi în staţiunea Băile Tuşnad, în iulie 2013, în prezent la nivelul  judeţului Harghita fiind operaţionale patru astfel de posturi. În comunicat se arată că necesitatea înfiinţării unor astfel de structuri la nivelul judeţului a fost demonstrată chiar de la începutul anului 2008, mai exact pe data de 12 ianuarie, când un echipaj din cadrul IJJ Harghita, din care făcea parte şi primul şef de post din staţiunea Băile Harghita, s-a deplasat în zona muntoasă din apropierea municipiului Miercurea Ciuc, pentru a desfăşura o acţiune de patrulare şi cunoaştere amănunţită a zonei, în vederea identificării misiunilor unui posibil post de jandarmi montan. La întoarcere, pe drumul dintre staţiune şi DN 13A, doi copii speriaţi au atras atenţia echipajului de jandarmi. Apropiindu-se de ei, au constatat că aceştia au ieşit dintr-un autovehicul care părăsise carosabilul, lovise parapetul şi atârna deasupra prăpastiei, sprijinit de câţiva copaci. În maşină se afla mama copiilor, pe care jandarmii au ajutat-o să iasă în siguranţă şi să-şi recupereze câteva din bunurile personale.

Ca parte a pregătirii continue şi ca urmare a nevoii de a împărtăşii din experienţa proprie, la iniţiativa colonelului Iamandi Dan, inspector şef al IJJ Harghita, în anul 2012 a fost organizată în premieră o întâlnire a jandarmilor montani, sub egida „Cupa Posturilor Montane – Harghita-Băi”. La prima ediţie, ce s-a desfăşurat în anul 2012, au participat echipe formate din jandarmi ai Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan Sinaia, Posturilor Jandarmi Ordine Publică Rucăr (Argeş), Şugaş (Covasna), Sebeş (Alba), Rucăr (Covasna) şi Lacu Roşu (Harghita). În luna iunie a anului 2014, IJJ Harghita fost gazda lansării în zona masivului muntos Piatra Altarului din Cheile Bicazului, a Campaniei media de sensibilizare privind aria Carpaţilor, cu sloganul „Jandarmeria Montană, pentru un mediu sigur!”. Campania a fost iniţiată de către Jandarmeria Română şi s-a desfăşurat în cadrul Proiectului „Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române” – cofinanţat din Programul de cooperare elveţiano-român. Cu această ocazie, jandarmii montani au fost protagoniştii unor exerciţii demonstrative, care au constat în realizarea unei intervenţii pentru salvarea-evacuarea unor persoane aflate în dificultate (accidentate), în regiunea stâncoasă a Cheilor Bicazului, cu sprijinul unui elicopter aparţinând Inspectoratului General de Aviaţie al Ministerului Afacerilor Interne. În cadrul aceluiaşi eveniment, Cercetaşii României din cadrul Centrului local „Orion” Miercurea Ciuc le-au împărtăşit jandarmilor o serie de jocuri de coeziune.

Fie premergător, fie ulterior încadrării în structurile specializate, jandarmii montani parcurg cursuri de pregătire în domeniul schiatului, alpinismului şi acordării primului ajutor medical. Astfel, ei au parcurs stagii de pregătire şi perfecţionare în cadrul Centrului de Perfecţionare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi Montan „Regele Carol I” Sinaia, unitate militară de pregătire în domeniul montan, care aparţine Jandarmeriei Române, în cadrul Centrului Naţional de Formare Formatori în asistenţă medicală şi Descarcerare Târgu Mureş, beneficiind totodată şi de cursurile de specialitate, organizate de către Crucea Roşie – Filiala Harghita.

La ora actuală, jandarmii montani execută zilnic misiuni de patrulare pe traseele montane pentru îndrumarea/sprijinirea turiştilor, participând totodată şi la acţiuni comune cu reprezentanţii instituţiilor abilitate pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor şi contravenţiilor privind asigurarea protecţiei, conservării fondului cinegetic şi piscicol natural, precum şi pentru protecţia mediului.

Pentru îndeplinirea în bune condiţii a misiunilor, jandarmii montani au fost dotaţi cu echipament adecvat zonei montane (schiuri, cordeline, tărgi, echipament de protecţie, truse de prim-ajutor etc.), câte o autospecială 4X4 şi ATV pentru patrulare, UTV (vehicul de transport utilitar) şi snow-mobil la postul din Harghita Băi, cu ajutorul cărora pot ajunge în zonele mai greu accesibile în misiunile de salvare şi evacuare a turiştilor răniţi sau rătăciţi, se mai arată în comunicat.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.