Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Iubită soră Basarabie, îndrăzneşte!” | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Societate » „Iubită soră Basarabie, îndrăzneşte!”
„Iubită soră Basarabie, îndrăzneşte!”

„Iubită soră Basarabie, îndrăzneşte!”

Un drapel uriaş, măsurând 150 metri, a fost sfinţit, vineri, la hramul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului” de la Izvoru-Mureşului, la care au participat şi românii de pretutindeni prezenţi la Universitatea de Vară, alături de aproximativ două mii de credincioşi.

Drapelul a fost desfăşurat, zilele trecute, pe un munte de la Izvoru-Mureşului, simbolizând unitatea românilor de pe cele două maluri ale Prutului, şi va ajunge în mai multe oraşe din România, pentru ca în septembrie să fie desfăşurat la Chişinău, în cadrul unei manifestaţii prin care se va cere unirea României cu Republica Moldova.

Vineri, tricolorul românesc de 150 metri, desfăşurat în curtea mănăstirii de la Izvoru-Mureşului şi susţinut de o parte dintre cei prezenţi, a fost sfinţit de Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejan, care a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoţi.

„Iubiţi credincioşi, iată că astăzi am săvârşit Sfânta Liturghie, în faţa icoanei Maicii Domnului şi în faţa acestei icoane tricolore a României. Este o icoană cu o lungime de 150 metri. Am sfinţit această icoană, care va merge din cetate în cetate românească şi va ajunge până la Chişinău, la Capriana, şi peste tot unde sunt români”, a spus Ioan Selejan.

După ce a sfinţit drapelul, înaltul ierarh a scris pe pânza tricoloră: „Iubită soră Basarabie, îndrăzneşte! Te aşteptăm, te iubim, noi cei care trăim aici, în Carpaţi. Dumnezeu să binecuvânteze România, de la Nistru până la Tisa şi de la Hotin până la mare. Cu dor sfânt, de la fraţii tăi dintotdeauna, Ioan al Munţilor. 15 august 2014, Mănăstirea Izvoru-Mureşului-România”.

La final, Arhiepiscopul a sărutat drapelul, a semnat şi s-a adresat unei tinere din Republica Moldova: „Aici, acum este România Mare”, după care biserica a fost înconjurată de steagul tricolor.

Românii din afara graniţelor care au participat la Universitatea de Vară de la Izvoru-Mureşului au afirmat că a fost o slujbă emoţionantă şi au adăugat că aici se simt ca acasă, iar Biserica Ortodoxă Română este biserica lor.

Mănăstirea de la Izvoru-Mureşului, supranumită şi mănăstirea românilor de pretutindeni, este ctitorie a Arhiepiscopului Covasnei şi Harghitei, Ioan Selejan, şi a fost ridicată într-un timp record, de 22 luni. Primul hram al mănăstirii s-a oficiat la 15 august 1999, iar sfinţirea a avut loc un an mai târziu, în prezenţa patriarhului de atunci, Teoctist. Mănăstirea este realizată în stil brâncovenesc şi încântă nu numai prin frumuseţea construcţiilor şi prin zona superbă în care este aşezată, ci şi prin cea mai mare suprafaţă de pictură în frescă din România, dar şi printr-un altar sculptat în lemn de păr sălbatic. (Gina Ştefan, Agerpres)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.