Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În următorii 2 ani: ISU Harghita va primi în dotare şase autospeciale de stingere a incendiului de 10.000 şi 4.000 de litri | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 2 martie 2024
Home » Societate »
În următorii 2 ani:
ISU Harghita va primi în dotare şase autospeciale de stingere a incendiului de 10.000 şi 4.000 de litri
<h5><i>În următorii 2 ani:</i></h5> ISU Harghita va primi în dotare şase autospeciale de stingere a incendiului de 10.000 şi 4.000 de litri

În următorii 2 ani:
ISU Harghita va primi în dotare şase autospeciale de stingere a incendiului de 10.000 şi 4.000 de litri

  • Actualele maşini de stingere a incendiilor de mare capacitate sunt vechi de peste 25 de ani şi până la 40 de ani

Un număr de 476 de autospeciale de stingere a incendiului de 10.000 de litri şi 4.000 l vor fi achiziţionate, în următorii 2 ani, la nivel naţional, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) în cadrul proiectului VIZIUNE 2020, finanţat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare. Din cele 476 de autospeciale de stingere a incendiului, 200 au o capacitate de 10.000 litri, în valoare totală de aproape 69,5 milioane de euro, şi 276 de 4.000 de litri, în cuantum de 89,8 milioane euro. Ambele contracte au o valoare totală de 159 milioane de euro. Acordurile cadru pentru achiziţia autospecialelor au fost semnate ieri.

Proiectul a fost prezentat cu această ocazie în cadrul unei videoconferinţe, la care au participat Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), inspectorul şef al IGSU, general-maior Paul Iamandi şi şefii inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă din ţară şi prefecţii. La Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Oltul” al judeţului Harghita, au participat la videoconferinţă prefectul judeţului Harghita, Szabó Zsolt, comanda unităţii şi ofiţerii/subofiţerii cu funcţii de conducere din cadrul instituţiei.

Adjunctul inspectorului şef al ISU „Oltul” Harghita pe partea de logistică, colonel Marian Bărcăceanu, a declarat că în judeţ vor ajunge şase autospeciale cu apă şi spumă, din care patru cu o capacitate de 10.000 de litri şi două de 4.000 l. Astfel, în fiecare subunitate din cadrul ISU Harghita vor fi asigurate aceste autospeciale. 

„Noi, prin această achiziţie, reuşim să scădem foarte mult procentul autospecialelor vechi, care au depăşit durata normală de funcţionare, astfel încât să fim în măsură să ne îndeplinim atribuţiile în cel mai bun mod şi cu eficienţă”, a spus col. Marian Bărcăceanu. Conform acestuia, maşinile vechi au costuri ridicate atât la întreţinere, cât şi la consum de carburanţi. De asemenea, ca mod de acţiune sunt perimate şi nu mai fac faţă nevoilor rapide din ziua de astăzi.

Adjunctul inspectorului şef al ISU Harghita a precizat că actualele autospeciale din dotarea inspectoratului care au capacitate mare de apă, aproximativ 10.000 de litri, sunt vechi de peste 25 de ani, dar unele au şi 40 de ani.

Acesta a mai explicat că maşinile vechi sunt folosite în urgenţa a doua, fiind utilizate doar în cazuri excepţionale. În primă urgenţă sunt folosite autospecialele de generaţie nouă, însă cu o capacitate mai mică. În cazul acestora, cele mai vechi au fost achiziţionate în anul 2009. Col. Marian Bărcăceanu a spus că este nevoie şi de maşinile vechi la incendii puternice, datorită capacităţii mari de apă. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.