Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Invitaţie la Salonul de artă „Studio 9” 2018 | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Cultură » Invitaţie la Salonul de artă „Studio 9” 2018
Invitaţie la Salonul de artă „Studio 9” 2018

Invitaţie la Salonul de artă „Studio 9” 2018

O nouă întâlnire cu arta se întâmplă în această vară cu prilejul celei de-a XII-a ediţii a Expoziţiei „Studio 9Plasticieni din Ciuc”, al cărei vernisaj are loc joi, 16 august, ora 18:00, la Galeria de Artă a Consiliului Judeţean Harghita. Cunoscutul grup de artişti, pornind de la reflecţia că arta în înţelesul ei grav, e comunicare…, ne invită prin această carte de vizită la sărbătoarea lor.

Artele sunt o binefacere a sufletului omenesc, pe care îl purifică şi îl înalţă. Ca şi graiul vorbit, arta îşi schimbă formele, pentru că se schimbă cuprinsul sufletesc care le-a zămislit. Se spune că în artă, durata este mai importantă decât originalitatea. Desigur, nu vom asimila cu de-a totul această afirmaţie. Cert este că şi la a XII-a ediţie, Studio 9 ne farmecă şi emoţionează prin gândirea creatoare ce ne transmite lucrările grupării simboliste. Principiul care stă la baza acestor artişti provine nu atât în a se afirma pe scara prezenţei în faţa celor interesaţi de arta plastică, ci în acea rutină de-a plăsmui desene, tablouri, sculpturi, izvorâte din conştientul şi imaginaţia Eului făuritor.

La ediţia din acest an i-aş invita pe spectatori să caute, să descopere ceea ce le propune lucrarea expusă, fără a avea principii sau idei preconcepute, oarecum „ascunse” în tablou sau sculptură. Să nu uităm prin picturalitate înţelegem nu numai o prezenţă a spaţiului şi timpului. Arta nu-i numai gestică, formă şi culoare… Arta este stăpânită şi de profunda meditaţie, filozofie şi viziunea artistului inventiv. Realitatea vizibilă şi lumea imaginabilă îşi dau întâlnire în lucrările expuse. Grafica şi pictura îşi păstrează tonul unei confesiuni patetice, artiştii exprimând gânduri ori tensiuni subiective. Sculpturile în lemn, bronz, metal devin demonstraţii de mânuire cu uşurinţă şi siguranţă a materiei, acestea ne conving prin limbajul specific şi încărcătura densă a ideilor şi stărilor sensibile.

Realismul figurativ, lirica spontană a formelor, prezenţa invenţiilor abstracte, sobrietatea plină de sensibilitate a limbajului pictural, contrastele lejere, dar şi puternice de culoare, sclipirile onirice, simbolismele subiective presărate de enigme, toate acestea îşi găsesc lăcaşul în compoziţiile celor 9 creatori.

Se pune întrebarea dacă tematica şi conţinutul lucrărilor din expoziţie este reflexul stării de spirit a locurilor şi vremurilor noastre ciudate. Vreau să cred că privitorul emancipat va înţelege şi exigenţele mesajelor codificate ale artiştilor. De altfel, ei vin spre spectator cu o „lecţie” deschisă al cărei rol este dialogul subiectiv şi viu cu iubitorul de artă. La ieşirea din Salonul expoziţional poţi duce cu tine şi această meditaţie: Arta deşteaptă sentimente, face inima simţitoare şi duioasă.

Nicolae BUCUR

Expun: Bara Barnabás, Gergely Miklós-Csaba, Gergely Zoltán, Kristó Róbert, Ráduly M. Piroska, Szabó Árpád, Turcza László, Váncsa Mónika, Xantus Géza

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.