Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Investiţii de peste 34 de milioane de lei finanţate de Guvernul României în comunele din Ciucul de Jos (1):Sâncrăieni, Sânsimion şi Ciucsângeorgiu au accesat împreună investiţii de peste 15 milioane de lei finanţate prin PNDL, PNDR sau CNI | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate »
Investiţii de peste 34 de milioane de lei finanţate de Guvernul României în comunele din Ciucul de Jos (1):
Sâncrăieni, Sânsimion şi Ciucsângeorgiu au accesat împreună investiţii de peste 15 milioane de lei finanţate prin PNDL, PNDR sau CNI
<h5><i>Investiţii de peste 34 de milioane de lei finanţate de Guvernul României în comunele din Ciucul de Jos (1):</i></h5>Sâncrăieni, Sânsimion şi Ciucsângeorgiu au accesat împreună investiţii de peste 15 milioane de lei finanţate prin PNDL, PNDR sau CNI

Investiţii de peste 34 de milioane de lei finanţate de Guvernul României în comunele din Ciucul de Jos (1):
Sâncrăieni, Sânsimion şi Ciucsângeorgiu au accesat împreună investiţii de peste 15 milioane de lei finanţate prin PNDL, PNDR sau CNI

Ciucul de Jos are în componenţă 6 comune: Sâncrăieni, Sânsimion, Sânmartin, Ciucsângeorgiu, Cozmeni, Tuşnad Sat. În afară de Sânmartin, toate celelalte au reuşit să finalizeze în ultimii ani, să aibă în derulare ori să contracteze diferite proiecte finanţate prin programe ale statului cu peste 34 milioane de lei.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice Locale, Sâncrăieni, comună cunoscută şi pentru fabrica de îmbuteliere a apei minerale, are în derulare două investiţii ce depăşesc 3 milioane de lei. Este vorba de reabilitarea reţelei stradale, pentru care se acordă o finanţare prin PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) de aproximativ 2,2 milioane de lei, şi de reabilitarea şi modernizarea Casei de Cultură, investiţie finanţată prin PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală) cu aproape un milion de lei.

În acelaşi timp, în faza de contractare comuna are un contract de extindere a reţelei de canalizare menajeră pentru realizarea branşamentelor, finanţat cu peste 1,2 milioane de lei prin PNDL 2.

Comuna Sânsimion are în diferite stadii proiecte ale căror finanţare trece de 8 milioane de lei. În derulare se află o investiţie finanţată prin PNDR cu aproape 1,3 milioane de lei; este vorba de reabilitarea şi modernizarea Casei de Cultură. Contractate sunt două investiţii, ambele cu finanţare prin PNDL 2: eficientizarea iluminatului public (aproape 700.000 de lei) şi modernizare DC 265 în comuna Sânsimion, sat Sânsimion şi sat Cetăţuia (1,5 milioane de lei).

Prin CNI (Compania Naţională de Investiţii) s-a reuşit accesarea unui proiect pentru construirea unei săli de sport cu o tribună de 180 de locuri, valoarea acesteia trecând de 4,6 milioane de lei.

În anul 2017, Ciucsângeorgiu a finalizat o lucrare care a vizat reţeaua de canalizare menajeră şi staţia de epurare, pentru care a obţinut prin PNDL 1 o finanţare de peste 600.000 de lei.

În derulare se află restaurarea şi dotarea Casei Gál Sándor, pentru care a accesat o finanţare de un milion de lei prin PNDR. Iar în faza de contractare se află modernizarea iluminatului public, prin PNDL 2 urmând a se acorda aproape 1,2 milioane de lei.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.