Activităţile de control, într-o singură lună, s-au soldat cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 233.000 lei | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 9 decembrie 2023
Home » Societate » Activităţile de control, într-o singură lună, s-au soldat cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 233.000 lei
Activităţile de control, într-o singură lună, s-au soldat cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 233.000 lei

Activităţile de control, într-o singură lună, s-au soldat cu amenzi contravenţionale în valoare totală de 233.000 lei

În luna iunie 2019, la agenţii economici din judeţul Harghita au avut loc 145 de controale, 106 în domeniul relaţiilor de muncă şi 39 în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. La controale au participat – după cum se precizează în comunicatul de presă al ITM Harghita – în medie, 8 inspectori de muncă din cadrul Compartimentului relaţii de muncă şi 2 inspectori de muncă de la Compartimentul securitate şi sănătate în muncă. Din numărul total de angajatori verificaţi, pentru neconformităţile constatate, inspectorii de muncă au sancţionat 70 de angajatori, din care: 43 angajatori în domeniul relaţiilor de muncă, dintre aceştia 4 angajatori au fost sancţionaţi pentru folosirea de muncă nedeclarată, fiind depistate 7 persoane fără forme legale de angajare; alţi 27 de angajatori au fost sancţionaţi ca urmare a neregulilor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

În total au fost aplicate 141 de sancţiuni, din care 22 de amenzi contravenţionale, în valoare de 233.000 lei, din care: 79 sancţiuni în domeniul relaţiilor de muncă, valoarea acestora fiind de 171.500 lei; 62 sancţiuni în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, în valoare totală de 62.000 lei.

Dintre deficienţele constatate se impun a fi amintite: neîntocmirea  contractelor individuale de muncă, neacordarea repausului săptămânal conform prevederilor legale, neacordarea sporului de noapte sau de reducere a programului de lucru al angajaţilor care lucrează pe timp de noapte, transmiterea tardivă a elementelor contractului individual de muncă, regulamente interne incomplete, dosare de personal incomplete şi înşiruirea ar putea continua.

Tot în luna iunie 2019: au fost comunicate 12 evenimente/accidente de muncă care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii cauzelor şi împrejurărilor în care s-au produs; în Harghita am avut 81.198 de contracte active, din care cu normă întreagă 72.817, iar cu normă parţială 8.381.

Campanie naţională în domeniul construcţiilor

Conform unui alt comunicat de presă al ITM Harghita, în perioada 3-28 iunie 2019 s-a desfăşurat Campania naţională pentru desfăşurarea acţiunilor de control în domeniul relaţiilor de muncă şi în domeniul sănătăţii şi  securităţii în muncă la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor.

După cum am amintit, inspectorii de muncă din cadrul ITM Harghita au depistat 4 angajatori care practicau munca nedeclarată şi un număr de 7 persoane care intră sub incidenţa muncii nedeclarate, sancţiunile contravenţionale aplicate fiind patru amenzi, în valoare de 140.000 lei.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, inspectorii au efectuat un număr de 26 controale, au fost sancţionaţi 11 angajatori, deficienţele constatate au fost în număr de 68, printre care: angajatorii nu au acordat echipament individual de protecţie; schelele nu sunt dotate cu balustrade de protecţie, sunt instabile, nu sunt fixate corespunzător; neluarea măsurilor de protecţie pentru prevenirea căderilor de la înălţime etc. Sancţiunile contravenţionale aplicate au fost în număr de 49, din care 45 avertismente şi 4 amenzi, în cuantum de 32.000 lei.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.