Investiţie de peste 26 de milioane lei în modernizarea educaţiei din Miercurea-Ciuc

Un număr de 457 de table electronice au fost livrate instituţiilor de învăţământ din Miercurea-Ciuc, marcând un pas important în modernizarea sistemului educaţional local. Aceste dispozitive, finanţate din fonduri europene, au fost livrate de o companie din Bucureşti, sunt dotate cu software educaţional interactiv, conceput pentru a face lecţiile mai atractive şi mai uşor de înţeles. Acestea vor fi utilizate în sălile de clasă şi în laboratoarele de specialitate din grădiniţe, şcoli generale, licee şi alte instituţii de învăţământ din oraş.
Importanţa acestui demers a fost subliniată în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Şcoala Gimnazială „Petőfi Sándor”, unde autorităţile locale şi reprezentanţii instituţiei de învăţământ au prezentat noile echipamente şi impactul lor asupra procesului educaţional.
Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila a subliniat că acest proiect nu se rezumă doar la achiziţia de echipamente, ci urmăreşte un proces de modernizare integrată a educaţiei. Administraţia locală a pus accent şi pe componenta software, dorind ca profesorii să beneficieze de resurse digitale şi licenţe educaţionale care să le susţină activitatea pe termen lung. De asemenea, edilul a oferit detalii despre structura investiţiei: tablele electronice au avut o valoare de 4,83 milioane lei, iar alte echipamente, precum imprimante, routere, ecrane şi scannere au fost furnizate de o firmă locală, cu o valoare totală de 4,8 milioane lei. În completarea acestui pachet digital, 798 de laptopuri vor fi livrate în perioada următoare către instituţiile de învăţământ din oraş.
Directorul Şcolii Gimnaziale „Petőfi Sándor”, László Károly a remarcat faptul că elevii au reacţionat cu entuziasm la noile dotări. Aceştia s-au adaptat rapid la utilizarea tabletelor electronice, demonstrând abilităţi tehnice bune şi, în unele cazuri, asistând chiar cadrele didactice în folosirea funcţiilor dispozitivelor. Astfel, noile echipamente contribuie nu doar la creşterea calităţii predării, ci şi la dezvoltarea competenţelor digitale ale elevilor.
În cadrul conferinţei de presă, autorităţile locale au mai anunţat că şi celelalte componente ale proiectului avansează. Mobilierul destinat unităţilor de învăţământ este aproape complet distribuit, iar echipamentele pentru atelierele de specialitate urmează să sosească până la sfârşitul lunii aprilie. În paralel, sunt în derulare proceduri pentru achiziţia de materiale didactice şi echipamente sportive.
Potrivit informaţiilor furnizate de Primăria Miercurea-Ciuc, proiectul, în valoare totală de 26,72 milioane lei, este susţinut prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi reprezintă o investiţie esenţială în infrastructura educaţională a oraşului.
EMILIA Ş.