Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Întrevederi ale premierului României cu oficiali americani | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 24 mai 2024
Home » (Inter)Național » Întrevederi ale premierului României cu oficiali americani
Întrevederi ale premierului României cu oficiali americani

Întrevederi ale premierului României cu oficiali americani

În această săptămână, premierul României, Viorica Dăncilă, a întreprins o vizită de lucru în Statele Unite ale Americii, unde a avut întâlniri cu mai mulţi oficiali americani şi ai instituţiilor internaţionale.

Marţi, prim-ministrul român a avut o întrevedere cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, prilej cu care a fost semnat Memorandumul de înţelegere între Guvernele României şi Statelor Unite privind cooperarea în domeniul nuclear civil.

Potrivit unui comunicat de presă emis de Guvernul României, memorandumul este rezultatul viziunii comune cu privire la rolul strategic al dezvoltării energiei nucleare în scopuri paşnice şi marchează angajamentul de a lucra în direcţia intensificării cooperării în domeniul nuclear civil. Documentul oferă perspectiva consolidării relaţiilor economice dintre cele două ţări şi a promovării obiectivului esenţial al asigurării securităţii energetice, ca bază a prosperităţii pe termen lung a României. Memorandumul urmează să servească ca bază pentru încurajarea cooperării bilaterale în promovarea de tehnologii de ultimă generaţie în domeniul nuclear, gestionarea deşeurilor radioactive, dezvoltarea sectorului de medicină nucleară, activităţi de cercetare privind aplicabilitatea tehnologiilor nucleare în curs de dezvoltare în fizică, biologie, precum şi agricultură.

Prim-ministrul a subliniat că Guvernul României are un interes major şi instrumentele necesare pentru consolidarea relaţiei comerciale şi investiţionale transatlantice, de natură să contribuie la asigurarea prosperităţii durabile şi a securităţii statelor de pe cele două maluri ale Atlanticului. În acest context a fost abordată inclusiv tematica dezvoltării exploatărilor de resurse energetice din platoul continental al Mării Negre, temă relevantă pentru securitatea energetică a regiunii şi Europei.

Totodată, şeful Executivului a reiterat disponibilitatea menţinerii unui dialog constant şi constructiv cu investitorii americani interesaţi de piaţa din România, inclusiv pentru identificarea soluţiilor optime de asigurare a succesului proiectelor şi investiţiilor în economia ţării noastre.

Tot marţi a fost programată şi întrevederea cu Angel Gurria, secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Întrevederea a prilejuit discutarea perspectivelor consolidării relaţiilor dintre România şi OCDE, pe fondul stadiului avansat al candidaturii României la Organizaţie.

Premierul, se precizează în cadrul comunicatului transmis, a apreciat sprijinul acordat până acum de secretarul general candidaturii ţării noastre şi a exprimat speranţa pentru adoptarea cât mai rapidă a unei decizii a Consiliului OCDE cu privire la extindere.

De asemenea, şeful Executivului a arătat că România continuă să fie ferm dedicată obiectivului de aderare la OCDE – susţinut de întreaga clasă politică şi de toţi actorii relevanţi din societatea românească – şi este pregătită să înceapă negocierile de aderare. În acest context, demnitarul român a subliniat evoluţiile economice pozitive din România, rezultatele programului de reforme al Guvernului şi participarea activă a instituţiilor din ţara noastră la activităţile, proiectele şi programele structurilor OCDE, precum şi la iniţiativele regionale şi globale ale Organizaţiei. Aderarea la OCDE va constitui o modalitate suplimentară importantă de stimulare a reformelor din România, subsumată obiectivului creşterii bunăstării cetăţenilor şi va fi în beneficul companiilor care îşi desfăşoară activitatea în ţara noastră, a adăugat prim-ministrul Dăncilă.

Secretarul general Angel Gurria a evidenţiat meritele candidaturii ţării noastre, pledând pentru intensificarea cooperării dintre România şi Organizaţie, care va consolida premisele pentru o decizie favorabilă privind invitaţia de aderare.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.