În prima parte a interviului cu edilul municipiului de pe Mureşul Superior am putut vedea cum încheie Topliţa anul 2024 din punct de vedere financiar şi când ar putea fi rezolvată problema alimentării cu apă. De asemenea, am văzut ce s-ar putea face în cazul ordinii în oraş, precum şi care sunt proiectele care vor fi continuate de către municipalitate.
În partea a doua a interviului vom afla dacă se vor mai construi pârtiile de schi în Călimani şi care va fi soarta sălii polivalente. Tot în a doua parte vom vedea ce surpriză pregăteşte municipalitatea în domeniul sănătăţii pentru toţi locuitorii din zonă. În final, vom trece în revistă priorităţile primăriei pe termen mediu şi cum s-ar putea dezvolta economic oraşul.
– În primul an din mandatul trecut au fost intens discutate două subiecte: amenajarea unor pârtii de schi în Călimani şi necesitatea construirii unei săli de sport polivalente. Pentru pârtiile de schi au fost făcute inclusiv studii de fezabilitate. Care e poziţia actuală a administraţiei vizavi de cele două proiecte?
– Noi am votat, la vremea respectivă, în Consiliul Local, sume pentru respectivele studii de fezabilitate. S-au făcut studiile de fezabilitate respective. Costă aproape 100 de milioane de lei investiţia pentru respectivele pârtii de schi. Aici e o problemă din start de finanţare. Din bugetul Topliţei cred că nu ne ajung 25 de ani să folosim toate sumele de la investiţii pentru a le face. Deci, din bugetul local nu avem cum să finanţăm aşa ceva. În momentul de faţă nu există fonduri europene sau guvernamentale pentru a finanţa această investiţie. Am făcut studii de fezabilitate, acestea există, dacă apar undeva fonduri pentru asemenea investiţii, putem să vedem dacă e fezabil sau nu. În momentul de faţă nu ne putem gândi la aşa ceva pentru că suma e foarte mare şi nu există sursă de finanţare pentru respectivele proiecte.
Locaţia respectivelor pârtii e la distanţă destul de mare de oraş, nu sunt căi de acces asfaltate până acolo, nu este energie electrică, nu este apă-canalizare. Deci, investiţia ar fi imensă şi nu ne permitem o asemenea investiţie. În plus, nici altitudinea la care sunt respectivele pârtii de schi nu e cu mult mai mare faţă de cea la care este pârtia actuală, privată. Aşa că nu o să avem prea multe luni în plus de zăpadă. Dacă am putea să facem un domeniu schiabil sus la 2.000 de metri, la 1.900, ar fi extraordinar. Din păcate, acolo e Parcul Naţional şi nu prea putem. Mai e o problemă cu respectivele pârtii de schi: o parte din terenul pe care sunt plasate potenţialele pârtii nu e a municipiului Topliţa, e a altei primării, care nu prea e dispusă să ne cedeze, chiar la un schimb, respectivul teren. Este o problemă de proprietate, nu putem să investim pe terenul altcuiva. Sunt probleme destul de mari care în momentul de faţă practic îi pun stop la investiţia respectivă.
Un viitor spital, construit de la zero: O investiţie pentru viitorii 50 de ani
– Şi a doua chestiune? Ar fi necesară construirea unei săli polivalente?
– Acum s-au construit două săli de sport, pentru care chiar săptămâna trecută am semnat documentele să le şi intabulăm. Este vorba de sălile de la Şcoala Gimnazială „Andrei Şaguna” şi de la Şcoala Gimnazială „Sfântul Ilie”, care s-au făcut din fonduri europene. Acestea două mai rezolvă oarecum din necesar, topliţenii având acum alte două săli unde să mai meargă pentru a practica sport.
Au fost discuţii mai demult de o sală de sport polivalentă. Este o cerere de finanţare depusă la CNI (Compania Naţională de Investiţii – n.a.), dar e, să spunem, în stand-by. Eu zic că ar fi necesară o sală de sport polivalentă în Topliţa, dar dacă găsim finanţare pentru ea. Şi să găsim şi o locaţie pentru ea.
Exista o locaţie pentru sala de sport respectivă, dar pentru acolo avem acum un proiect pentru construirea unui spital nou. Luna această depunem proiectul; în valoare de aproximativ 50 de milioane de euro e proiectul, finanţat 100% de Banca Europeană de Investiţii şi ar urma să fie amplasat unde ar fi trebuit să fie sala de sport.
Există finanţare pentru spital şi, dacă reuşim să obţinem finanţarea respectivă, acolo se va face un spital, adică în spatele stadionului, lângă clădirea gospodăririi municipale a municipiului Topliţa.
– Ce va avea în plus noul spital faţă de cel actual?
– Noul spital va prelua cam ce are actualul spital, dar cu dotări noi şi cu circuitele medicale făcute la standardele de acum. Acum avem nişte probleme la actualul spital, nu mai putem să facem modificări în el astfel încât să corespundă standardelor de acum.
Având această oportunitate de a construi de la zero, ar fi o investiţie pentru viitorii 50 de ani, nu numai pentru Topliţa, pentru toată zona. Iar în vechiul spital ne gândim să facem o secţie mare de paliaţie – e foarte necesară pentru că nu sunt destule secţii de acest fel în ţară. Beneficiind de acest spaţiu care rămâne liber, putem să facem o secţie de paliaţie mare.
Obiective
– Din programul propriu, aţi putea face o sinteză a priorităţilor? Care proiecte doriţi să le începeţi, chiar să le duceţi la finalizare în termen scurt, aici mă refer la maximum un an, şi care doriţi să le începeţi, dar care se vor întinde pe durata întregului mandat?
– Pe termen scurt, v-am spus, principalul meu obiectiv a fost să echilibrez bugetul, să ne plătim datoriile şi să ajungem acolo astfel încât să avem cheltuielile de funcţionare asigurate. Am reuşit acest lucru, cu asta ne-am luptat câteva luni şi am reuşit să rezolvăm această problemă.
Pe termen mediu şi lung, ne apucăm de noul buget, care trebuie întocmit în aşa fel încât să fie sustenabil, adică să nu mai ajungem la problemele pe care le-am avut în acest moment să nu mai putem asigura cheltuielile de funcţionare la un moment dat, adică nu vrem să umflăm din pix, cum ar veni, veniturile pentru a putea să creştem cheltuielile şi apoi nu avem de unde să le plătim, pentru că asta s-a făcut până acum.
Vrem să creştem cât mai mult veniturile primăriei, şi la buget şi la extra buget. Primăria Topliţa are destul de multă pădure pe care o licitează agenţilor economici. Trebuie să maximizăm veniturile din vânzarea de material lemnos. Trebuie să creştem gradul de colectare a impozitelor locale, pentru că şi acolo e o problemă, fiind foarte multe sume necolectate de la persoane fizice sau juridice. Fără aceste măsuri nu o să putem asigura co-finanţarea proiectelor viitoare sau cheltuielile de funcţionare ale Primăriei Topliţa.
E esenţial pe viitor să accesăm toate finanţările guvernamentale şi europene pentru investiţiile publice necesare Topliţei. În primul rând, trebuie să avem toate zonele alimentate cu apă şi canal. Avem încă destul de multe zone în Topliţa în care nu avem apă şi canal. Odată cu noua investiţie în curs, cu creşterea capacităţii staţiei de tratare a apei, o să putem să extindem reţeaua de apă şi canalizare în cât mai multe zone.
După ce terminăm cu extinderea de apă şi canalizare, trebuie să asfaltăm. Sunt multe zone care nu sunt asfaltate în momentul de faţă şi efectiv cheltuielile cu întreţinerea acelor drumuri e mai mare. Acum, de exemplu, avem zone în care, după topirea zăpezii, sunt drumuri foarte greu practicabile. Trebuie să asfaltăm toate zonele oraşului. Nu putem să avem pretenţia să fim municipiu şi să nu avem asfalt şi apă la toţi locuitorii din oraş.
Apoi, ar trebui să reuşim să accesăm nişte proiecte de regenerare urbană, adică să reabilităm zonele verzi dintre blocuri, parcurile, să avem zone pietonale în cartiere. Am îmbunătăţi aspectul oraşului şi pentru turism.
O altă prioritate este reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe şi a clădirilor publice. Aici am ajuta şi populaţia, s-ar reduce cheltuielile cu încălzirea pentru fiecare apartament. Cu o reabilitare termică corespunzătoare, având gazul în oraş, o să fie mult mai uşor cu încălzirea locuinţelor. În acelaşi timp, ar trebui să reabilităm termic toate clădirile publice, pentru că noi avem de gând să introducem gazul la toate clădirile publice din oraş; în momentul de faţă sunt clădiri publice încălzite cu lemn sau altele cu peleţi. Costurile după reabilitarea termică şi introducerea gazului ar scădea.
Au fost nişte proiecte cu finanţare europeană de înfiinţare a transportului în comun, dar din păcate nu s-au depus când se puteau depune. Topliţa nu are în momentul de faţă transport în comun propriu şi existenţa acestuia este foarte importantă. Topliţa se întinde pe destul de mulţi kilometri şi ar fi extraordinar de important să putem să înfiinţăm un serviciu de transport în comun. Dar asta o să putem face doar dacă o să mai fie nişte programe de finanţare. S-au ratat, din păcate, în luna octombrie era de depus. Topliţa avea pre-aprobate sume pentru aşa ceva, dar trebuia depusă cererea de finanţare. Nu s-au depus, asta e. Să sperăm că o să mai fie fonduri pentru transport în comun şi să putem înfiinţa un transport în comun pentru locuitorii Topliţei.
Ar mai fi important să reuşim să extindem reţeaua de gaz, să beneficieze cât mai mulţi topliţeni de gaz. Avem o reţea de gaz, dar nu acoperă toate zonele şi toate cartierele.
Şi un lucru extrem de important, din punctul meu de vedere, este îmbunătăţirea relaţiilor pe care le are Primăria Topliţa cu cetăţenii. Adică serviciile pe care le oferim să fie mult mai uşor accesibile şi interacţiunea dintre cetăţeni şi primărie să fie, hai să spunem, mai prietenoasă. Îmi doresc să putem înfiinţa un birou unic, dar nu aşa cum e acum. Într-o cameră să fie un reprezentant de la fiecare tip de compartiment, unde să vină toţi topliţenii şi să-şi rezolve toate problemele acolo, să nu trebuiască să se mute de la o cameră la alta. Şi să avem nişte oameni acolo care să se comporte aşa cum trebuie cu topliţenii, adică să fie o relaţie prietenoasă între topliţeni şi primărie. Cred că e foarte important, am văzut aşa ceva la Oradea, am văzut la Râşnov, sunt multe localităţi care au aşa ceva şi cred că şi noi e foarte important să implementăm.
„Nu e suficient să dezvoltăm doar turismul pentru că nu o să poată toată populaţia Topliţei să trăiască din turism”
– Care vedeţi principalele ramuri economice care s-ar preta municipiului pentru dezvoltare?
– Dezvoltarea economică trebuie să fie cel mai important obiectiv pentru noi. Nu putem să facem extraordinar de multe lucruri, dar unele putem să le facem: o infrastructură foarte bună, pe lângă asfalt, apă, canalizare, energie electrică. Toate acestea sunt în sarcina noastră să le facem.
Apoi, după ce avem toată infrastructura asta, sau în paralel cu rezolvarea acestor probleme, trebuie să încurajăm investiţiile. Pornind de la turism, care se dezvoltă faţă de acum câţiva ani destul de bine şi se construiesc pensiuni. Numărul de spaţii de cazare creşte şi sper ca acest trend să continue. Aici e nevoie şi de noul PUG al municipiului. Probabil că nu îl vom termina anul viitor, în 2026 se va termina noul PUG al municipiului, în care vom avea nişte reglementări foarte clare. Acum foarte multe persoane care îşi fac o pensiune au nevoie să îşi facă PUZ, care costă câteva mii de euro, nu este apă în zona respectivă, mai costă câteva mii de euro să foreze. Aceste probleme trebuie să dispară pentru a putea să atragem cât mai multe persoane care sunt doritoare de investiţii în turism în Topliţa. Asta e una din ramurile care ar fi importante pentru noi şi avem toate atuurile pentru dezvoltarea turismului, de la pârtia de schi la bobul de vară, la SPA, la ştranduri, avem ce oferi. Bineînţeles că e nevoie de mult mai mult de atât, dar deja avem nişte paşi importanţi făcuţi.
Acum trebuie să ne dezvoltăm capacitatea de cazare. În momentul de faţă, foarte mulţi turişti care vin iarna, de exemplu la schi, nu mai stau în Topliţa pentru că nu mai găsesc spaţii de cazare şi trebuie să avem suficiente spaţii de cazare pentru turiştii respectivi.
Trebuie să încercăm, prin evenimente, să mai aducem turişti în Topliţa şi în extra sezon, să ajutăm spaţiile de cazare să obţină venituri. Aici mă gândesc la evenimente culturale, sportive, concerte, orice ar putea aduce în zonă turişti, să umplem în extra sezon spaţiile de cazare.
Dar nu e suficient să dezvoltăm doar turismul pentru că nu o să poată toată populaţia Topliţei să trăiască din turism. Oricât de dezvoltat îl avem, nu o să depăşim o mie de persoane care au venituri din turism. Şi atunci e nevoie şi de alte activităţi.
Ar fi ideal, în zona de nord a judeţului, să putem crea o platformă industrială
Trebuie să încurajăm şi micile firme care au diferite activităţi de producţie. În momentul de faţă, sunt câteva firme care au activităţi de producţie, dar trebuie să căutăm şi alţi doritori să vină la noi să deschidă mici afaceri. De la prelucrarea lemnului, pentru că avem lemn aici suficient – spuneam că Primăria Topliţa vinde în jur de 40.000 m3 de lemn pe an, care ar fi bine să fie prelucrat mai mult aici, nu să-l trimitem buşteni la o fabrică de prelucrare sau cherestea. Dar trebuie să căutăm pe lângă industria asta a lemnului şi alte tipuri de industrii. Trebuie să vedem orice oportunitate de finanţare.
Avem în preajma noastră exemplul din zona Gheorgheni – Remetea, unde s-au făcut nişte investiţii foarte mari, care absorb şi forţă de muncă şi aduc foarte multe venituri în zonă. Ar fi ideal, nu neapărat în Topliţa, în zona de nord a judeţului, să putem crea, tot cu fonduri europene, o platformă industrială. E un proiect dificil, trebuie să găsim terenul, trebuie să creăm infrastructura, dar ar fi ideal, din punctul meu de vedere, să avem un parc industrial unde să putem aduce firme care să angajeze destul de multe persoane şi să plătească bine persoanele respective.
Se vorbeşte foarte mult la noi în oraş că nu am avea forţă de muncă pentru a acoperi anumite nevoi ale unor firme mai mari, dacă ar veni la noi. Eu cred că mulţi topliţeni plecaţi în alte zone şi în străinătate ar reveni în Topliţa, dar dacă ar avea un venit decent. Cheltuielile în Topliţa sunt mult mai mici decât în Cluj şi chiar cu un salar mai mic decât în Cluj, ar trăi poate mai bine decât în Cluj sau în Italia sau altundeva.
Pe lângă investiţiile publice pe care vrem să le facem, cred că e foarte important să avem în oraş şi o viaţă culturală şi sportivă mai animată decât în momentul de faţă. Au cam lipsit în ultimii ani evenimentele culturale. Cred că e nevoie să avem din nou spectacole de teatru sau alte tipuri de spectacole la Topliţa, regulat să avem aceste spectacole. E nevoie de mai multe competiţii sportive, pentru că sportul, pe lângă beneficiile pe care le aduce pentru cei care-l practică, în fond e şi un spectacol pentru topliţeni.
S-a reînfiinţat echipa de fotbal şi cu plăcere văd că avem câteva sute de spectatori la fiecare meci al echipei, ceea ce cred că e un lucru bun pentru topliţeni să aibă unde să vadă un spectacol sportiv şi să mai interacţioneze între ei. Avem CSŞ Topliţa cu voleiul, pe care trebuie să-l ajutăm, avem Clubul Sportiv Shodan, cu karatele. Acum avem nişte antrenori de baschet care au făcut performanţă şi care deschid şcoli de baschet în Topliţa. E nevoie de astfel de evenimente şi de evenimente care pot să aducă şi echipe din alte părţi, care aduc beneficii şi economiei oraşului.
Consemnare de LIVIU C.