În ultima perioadă, locuitorii municipiului Topliţa s-au confruntat cu diverse probleme. Probabil, cea mai importantă este alimentarea cu apă potabilă, care a avut multe deficienţe în această vară. Nu de puţine ori, topliţenii s-au plâns, în special pe reţelele de socializare, despre probleme pe care anumiţi locuitori le creează în spaţiul public. Anul acesta, în cadrul Consiliului Local, au fost discuţii aprinse despre situaţia financiară la nivelul primăriei. La începutul mandatului vechii administraţii, două proiecte majore au fost puse pe masă: amenajarea unor pârtii de schi în Călimani şi oportunitatea de construire a unei săli polivalente. Mai sunt acestea viabile? Totodată, în ultimii ani au fost demarate câteva proiecte aflate în diferite stadii de execuţie.
Despre toate acestea, precum şi despre planurile de viitor ale noii administraţii topliţene, am stat de vorbă cu Sebastian Buzilă, primarul municipiului Topliţa.
– Cu ajutorul sumelor primite de la Bucureşti, din fondul de rezervă, s-a ajuns la un echilibru „şi anul acesta o să reuşim să terminăm fără datorii”.
În timpul acestui an, mai cu seamă, atât din calitate de consilier, dar şi acum, de când aţi preluat mandatul de primar, aţi atras atenţia de nenumărate ori asupra situaţiei financiare a municipalităţii. La mai bine de o lună de la învestire, aţi avut posibilitatea să vedeţi mai bine anumite cifre, chiar şi din simplul motiv că aţi avut acces mai uşor la ele. Având în vedere şi sumele repartizate pe final de an de la Bucureşti, cum încheie Topliţa anul 2024?
– Situaţia pe care o ştiam în momentul în care eram consilier local am găsit-o când am devenit primar şi am avut acces la mai multe informaţii. În jur de 2,5 milioane de lei facturi restante doar pentru cheltuieli de funcţionare, plus alte facturi pentru investiţii. Aveam, de exemplu, probleme mari la iluminatul public, facturi neachitate la iluminatul public cu preaviz de deconectare. Telefonia din primărie a fost deconectată, efectiv n-am mai avut telefoane la un moment dat funcţionale. Am avut la groapa ecologică de gunoi restanţe, ni s-au întors maşinile de acolo, nu ne-a mai primit gunoiul, a trebuit să-l depozităm un timp la noi până am reuşit să facem plăţile. În privinţa parcului auto, erau multe utilaje şi maşini stricate, iar nimeni nu voia să le mai repare pentru că erau datorii la service-uri – din acest motiv am avut o problemă cu deszăpezirea, pentru că nu am reuşit să reparăm la timp toate utilajele care deserveau deszăpezirea, încă mai avem unul nereparat şi acum. Erau probleme la câteva şcoli unde nu aveam încălzire asigurată în anumite corpuri de clădire. Avem câteva decizii în instanţe definitive în urma cărora trebuie să plătim salariile unor angajaţi care au fost concediaţi ilegal; iarăşi e vorba de câteva sute de mii de lei şi aici. Contribuţiile sociale aferente salariilor erau neachitate; nu aveam prevederi bugetare suficiente să achităm până la sfârşitul anului salariile şi cheltuielile de funcţionare, pe lângă datoriile pe care le aveau. Aveam SPA-ul închis din lipsă de peleţi; erau şi nişte reparaţii de făcut, dar acestea se puteau face în două săptămâni, noi am ţinut SPA-ul închis două luni din cauză că nu erau peleţi şi încălzirea apei şi a interiorului se face cu peleţi. Avem drumurile într-o stare deplorabilă, nereparate; în toamna asta nu mai putem să le facem, dar sperăm că anul viitor, în primăvară, să avem suficiente resurse să reparăm drumurile. O problemă mare este şi la Aqua Călimani, firma care gestionează şi canalizarea şi apa în oraş, aflată în subordinea Consiliului Local: avea facturi neachitate, avea datorii peste tot încât risca să-şi sisteze activitatea. Acolo, după ce am reuşit să primim nişte bani, le-am dat nişte ajutoare de minimis de la primărie pentru a-şi achita datoriile.
Avem credite de 10 milioane de lei luate, care trebuie rambursate, undeva la 2.600.000 de lei pe an.
Partea bună e că am reuşit să primim de la Bucureşti din fondul de rezervă 4.050.000 de lei. O sumă destul de mare în comparaţie cu toate celelalte localităţi din judeţ. Următoarea localitate cred că a primit 1.850.000; Consiliul Judeţean avea 5.000.000 de lei. Cu suma respectivă am reuşit să achităm facturile restante. Încă facem plăţi pentru facturile restante, dar pe cele mai vechi, aveam şi din iarna trecută restanţe, le-am achitat. Am ajuns deja la luna noiembrie cu achitarea facturilor restante.
Am reuşit să reparăm cât de cât parcul de maşini, mai avem câteva maşini de reparat, dar sunt în curs de reparaţie. Ne-am achitat restanţele la energia electrică, unde era o problemă de conectare.
În acelaşi timp cu plăţile făcute, am început să reducem cheltuielile peste tot pe unde se putea. Oprim anumite contracte de mentenanţă care, din punctul nostru de vedere, nu se justificau; le menţinem doar pe cele care sunt obligatorii să le avem.
Ideea e că, fără fondurile pe care le-am primit, am fi intrat în incapacitate de plată anul acesta. Dar acum să spunem că, din punct de vedere financiar, am ajuns oarecum la un echilibru. Şi anul acesta o să reuşim să terminăm fără datorii.
Se speră ca până în vara anului următor să fie finalizată noua aducţiune şi odată cu aceasta să fie rezolvată una dintre marile probleme ale alimentării cu apă
– Anul acesta, problema majoră cu care s-au confruntat locuitorii a fost cea a apei. Cum vedeţi rezolvarea şi, mai ales, când credeţi că oraşul nu va mai avea probleme majore cu apa?
– Şi, din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă a oraşului în momentul actual e alimentarea cu apă. Aici sunt mai multe probleme.
Cea mai mare problemă e în curs de rezolvare. Sper ca până în vara anului viitor să se rezolve această problemă. Noua aducţiune sper că va fi gata atunci. Practic se dublează debitul care va ajunge la staţia de tratare a apei.
În momentul de faţă, apa vine pe o conductă şi atunci o să avem încă o conductă nouă. Investiţia e în curs, în mare parte e făcută deja lucrarea, cu o conductă nouă care va dubla cantitatea de apă care va veni în oraş. Din cauza extinderii reţelei şi creşterii numărului de consumatori, a crescut foarte mult consumul în oraş şi conducta veche nu mai făcea faţă. La staţia de tratare a apei sunt câteva rezervoare care ar trebui să fie pline tot timpul pentru a avea presiune în toate zonele, dar aproape niciodată nu mai sunt pline; sunt pe jumătate sau mai puţin de jumătate. Şi atunci nu e presiune, ne trezim uneori şi în centru oraşului că nu mai urcă apa la etajul 4.
Deci asta e prima problemă care se va rezolva când se dă în funcţiune noua conductă.
Vor fi nişte lucrări şi la staţia de captare pentru a mări debitul şi la staţia de tratare a apei, care va fi mult mai performantă decât acum. E o problemă şi cu calitatea apei, pe lângă faptul că nu avem. Adică sunt tot felul de depuneri care ajung pe ţeavă la oameni. În momentul când o să avem noua staţie de tratare a apei, problemele acestea încet-încet vor dispărea. Mai sunt pe ţevi depunerile, dar va mai dura până vor dispărea şi acestea.
Problema a doua e că în multe zone se pompează apa. Şi pompele care fac asta, de multe ori, nu sunt calibrate corespunzător. S-au stricat, s-au luat nişte pompe repede, cu ce s-a găsit, şi ne trezim că pe un tronson, unde sunt 5-6 staţii de pompare, nu sunt sincronizate, să spun aşa, la caracteristicile pompelor respective. Şi atunci sunt probleme pe mai multe zone.
Acum, de exemplu, tot din banii pe care i-am primit de la Bucureşti am achiziţionat câteva pompe pentru a le schimba pe cele vechi şi pentru a avea şi de rezervă. Pentru că, în momentul de faţă, Aqua Călimani nu are pompe de rezervă. Unde se strică o pompă, se dă comandă şi aşteptăm câteva zile până vine pompa şi acolo nu e apă.
Şi la staţia de epurare era problema unor pompe lipsă şi nu aveam de schimb nicio pompă. La fel, sunt pompe pe apele reziduale.
După ce schimbăm pompele respective, eu sper ca anul viitor să putem aduce şi o firmă cu specialişti care să ne facă o consultanţă, să ne spună exact peste tot ce mai trebuie rezolvat. S-ar putea, în anumite zone, efectiv, ţevile care merg până acolo să nu mai aibă diametru suficient de mare pentru a asigura debitul pentru toată zona respectivă şi acolo să trebuiască să schimbăm ţevile, să punem nişte ţevi de capacitate mai mare.
„E esenţial să avem o supraveghere video a oraşului pentru a depista orice problemă în timp real”
– Alte două subiecte prezente în societatea topliţeană sunt cele ale unor probleme create de o anumită minoritate şi a construcţiilor ilegale. Cum vedeţi rezolvarea lor?
– Da, sunt probleme şi construcţiile ilegale, şi manifestările anumitor persoane care au ajuns până la scandaluri de amploare prin oraş în anumite perioade. Cred că şi noi, primăria, şi Poliţia, în care am găsit o colaborare bună din punctul meu de vedere, trebuie să fim un pic mai severi. Pornind de la construcţiile ilegale, unde nu s-au făcut suficiente demersuri pentru a opri acest fenomen. Ar fi trebuit pornit din faşă, atunci când se construia, nu să venim după ani de zile să începem demolările. Dar o să începem şi demolări acolo unde e cazul şi o să încercăm să oprim orice construcţie ilegală porneşte acum.
În ceea ce priveşte ordinea în oraş, cred că e esenţial să avem o supraveghere video a oraşului pentru a depista orice problemă în timp real, pentru că oricâţi poliţişti locali sau poliţişti naţionali avem, nu putem să avem la fiecare colţ de stradă un poliţist. Şi atunci un sistem de monitorizare video în toate zonele oraşului e foarte necesar şi să avem o monitorizare în timp real a oraşului, unde apare o problemă să putem trimite repede echipaje, să rezolve problema respectivă.
Proiecte aflate aproape de finalizare sau în curs de implementare
– De fiecare dată când se schimbă o administraţie rămân proiecte, să le spunem moştenite, unele aflate în stadiu avansat, altele la început. În ultimul mandat, fiind consilier local, probabil le cunoaşteţi. Aţi avut timp să le prioritizaţi astfel încât să spuneţi care dintre proiectele începute de vechea administraţie trebuie neapărat finalizate şi care din ele pot fi amânate?
– Toate proiectele trebuie finalizate. Acum, finalizarea acestora depinde un pic de nişte probleme de natură obiectivă, pornind de la co-finanţarea pe care trebuie să o asigurăm noi. Unele proiecte sunt foarte vechi, venind de prin 2019-2020, care trebuie terminate în cel mai scurt timp, pentru că avem termene de implementare, fiind pe fonduri europene; dacă nu le terminăm la timp, ajungem să dăm bani înapoi. Acolo avem nişte priorităţi să le terminăm.
Ambulatoriul spitalului, de exemplu, e aproape terminat, doar un pic mai avem şi facem recepţia.
La reabilitarea şi modernizarea celor două corpuri de clădire de la Liceul „Mihai Eminescu” suntem într-o fază destul de avansată, trebuie să terminăm lucrările.
Aveam un proiect care şi el e aproape terminat: iluminatul public, extindere şi eficientizare.
Avem câteva proiecte foarte importante pentru oraş. Renovarea energetică a clădirilor rezidenţiale: două loturi de câte cinci blocuri vor fi reabilitate termic. Acum, în luna decembrie, sau în lunile viitoare vor începe efectiv lucrările pentru reabilitările termice la aceste blocuri. Sunt nişte proiecte extrem de importante pentru noi.
În câteva luni o să înceapă lucrările la reabilitarea energetică a Primăriei municipiului Topliţa şi reabilitarea termică a Spitalului Municipal Topliţa.
Avem un proiect pentru construirea de locuinţe nZEB (clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero – n.a.) pentru tineri. În iarna aceasta cred că va fi pus sub acoperiş deja blocul respectiv de locuinţe şi probabil în 2026 va fi finalizat, iar tinerii vor putea să beneficieze de acele locuinţe.
Avem un proiect pentru amenajarea unei piste de biciclete. Din păcate, a fost o problemă care nu a depins de Primăria Topliţa, finanţările pe PNRR s-au oprit pe tipul acela de proiect. Acum am semnat un act adiţional prin care trecem pe o finanţare guvernamentală cu proiectul respectiv. Acolo sunt şi câteva deficienţe la construcţia pistei de biciclete. Sperăm să le rezolvăm şi să continuăm lucrările. Pentru turismul din Topliţa este importantă respectiva investiţie.
Mai avem nişte proiecte de asfaltare şi extindere a reţelei de apă-canal. În momentul de faţă se lucrează pe anumite străzi la extinderea reţelei de apă-canal. Acum o să oprim lucrările, pentru că din cauza vremii distrugem efectiv drumurile şi lumea nu mai poate circula pe acolo. În Banffy am avut o extindere mai mare a reţelei de apă şi canalizare, e aproape terminată în zona turistică a oraşului.
Avem un program, dotarea cu mobilier, materiale didactice şi echipamente digitale a unităţilor de învăţământ preuniversitar din municipiul Topliţa, unde urmează să facem licitaţiile pentru respectivele dotări. Este un proiect foarte important pentru învăţământul de la noi. Vom avea toate şcolile dotate cu mobilier, cu tot ce e necesar pentru învăţământul modern din ziua de astăzi.
***
În partea a doua interviului vom afla dacă se vor mai construi pârtiile de schi în Călimani şi care va fi soarta sălii polivalente. Tot în a doua parte vom vedea ce surpriză pregăteşte municipalitatea în sănătate pentru toţi locuitorii din zonă. În final vom trece în revistă priorităţile primăriei pe termen mediu şi cum s-ar putea dezvolta economic oraşul.
Consemnare de LIVIU C.