Intervenţie dură a serviciului secret ucrainean şi percheziţii la Centrul Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” de la Cernăuţi | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » (Inter)Național » Intervenţie dură a serviciului secret ucrainean şi percheziţii la Centrul Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” de la Cernăuţi
Intervenţie dură a serviciului secret ucrainean şi percheziţii la Centrul Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” de la Cernăuţi

Intervenţie dură a serviciului secret ucrainean şi percheziţii la Centrul Cultural „Eudoxiu Hurmuzachi” de la Cernăuţi

Ministerul Afacerilor Externe: „Autorităţile ucrainene să asigure respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că au existat discuţii între autorităţile române şi cele ucrainene cu privire la percheziţiile efectuate la Centrul Cultural ’Eudoxiu Hurmuzachi’ din Cernăuţi, iar accentul a fost pus pe necesitatea respectării drepturilor minorităţii române în ţara vecină.

„În cadrul unei întrevederi avute la sediul MAE, la nivel de secretar de stat, au fost solicitate ambasadorului Ucrainei în România, Oleksandr Bankov, elemente suplimentare referitoare la circumstanţele efectuării de percheziţii la Centrul Cultural ’Eudoxiu Hurmuzachi’ din Cernăuţi”, precizează MAE.

Cu acest prilej, arată sursa citată, „partea română a subliniat necesitatea ca autorităţile ucrainene să asigure respectarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţii române din Ucraina şi să evite orice acţiuni de natură să ducă la încălcarea acestora sau care să fie interpretate ca elemente de intimidare”.

Centrul Cultural Român ’Eudoxiu Hurmuzachi’ din Cernăuţi a fost spart şi percheziţionat, luni, de către autorităţile ucrainene. Cer Ministerului de Externe o reacţie rapidă şi fermă în faţa acestui act ostil fără precedent!

Într-o interpelare a deputatului Daniel Gheorghe se arată că sediul Centrului Cultural Român ’Eudoxiu Hurmuzachi’ din Cernăuţi a fost spart şi percheziţionat de către agenţii Serviciului Secret Ucrainean. Instituţia a fost închisă, iar preşedintele Vasile Tărâţeanu a fost reţinut şi eliberat abia în cursul serii de luni.

„În realitate, în data de 9 iunie a.c., la sediul centrului amintit a avut loc un colocviu ştiinţific internaţional, organizat de Institutul ’Bucovina’ – filiala Academiei Române şi Centrul Cultural Român ’Eudoxiu Hurmuzachi’ din Cernăuţi, având ca temă Bucovina în preajma Marii Uniri. Colocviul a fost moderat de Vasile Tărâţeanu, iar la eveniment a fost prezent şi ministrul consilier Ionel Ivan, din partea Consulatului General al României la Cernăuţi.

Pătrunderea în spaţiile sediului cultural românesc şi declanşarea unei astfel de anchete penale, doar pentru că acolo se găseau nişte hărţi pur istorice ale României Mari, în condiţiile desfăşurării unui eveniment ştiinţific internaţional şi ale marcării Anului Centenar, reprezintă un act ostil fără precedent al statului vecin, care nu poate rămâne fără un răspuns din partea autorităţilor noastre” – arată deputatul român.

Media ucrainene, între care Interfax.ua.com, arată că SBU a descins luni la sediul unei organizaţii a etnicilor români din Cernăuţi, suspectată de difuzarea de literatură şi hărţi „care ar atenta la integritatea statului ucrainean”.

Percheziţiile au avut loc în cadrul unui dosar penal intentat în baza articolului 110 al Codului Penal al Ucrainei. „Angajaţii SBU au constatat că hărţile au fost imprimate pentru promovarea ‘aniversării’ în Ucraina a 100 de ani de la crearea ‘României Mari’”, se menţionează în comunicatul SBU, citat de media de la Kiev. Cu toate că pe pagina de internet oficială a SBU nu se menţionează despre care asociaţie românească este vorba, presa din Ucraina, inclusiv unele posturi de televiziune, au realizat reportaje cu filmări la sediul Centrului cultural român ’Eudoxiu Hurmuzachi’.

Potrivit SBU, membrii societăţii au distribuit texte de literatură care pot fi interpretate ca apeluri la restabilirea „adevărului istoric” prin anularea unor documente internaţionale şi interstatale existente şi „readucerea” nordului Bucovinei, Basarabiei de Nord şi Basarabiei de Sud în componenţa României. SBU subliniază că ancheta este în curs de desfăşurare şi că va publica rezultatele investigaţiei.

Preşedintele Centrului cultural român ’Eudoxiu Hurmuzachi’, Vasile Tărâţeanu, (prezenţă constantă la Universitatea de vară de la Izvoru Mureşului – n.n.) a declarat că în timpul percheziţiilor au fost ridicate toate hărţile României anului 1918, exemplare din revistele „Glasul Bucovinei”, ziarul „Neamul Românesc” şi unele cărţi cu conţinut istoric. (RGN Press)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.