Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Interes scăzut pentru învăţământul „A doua şansă” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Învățământ » Interes scăzut pentru învăţământul „A doua şansă”
Interes scăzut pentru învăţământul „A doua şansă”

Interes scăzut pentru învăţământul „A doua şansă”

 Din cauza lipsei de spaţii şi a posturilor, în învăţământul special nu sunt locuri suficiente

În urmă cu câţiva ani, Ministerul Educaţiei a introdus un nou sistem de învăţământ pe care l-a numit „A doua şansă”. Acesta are ca scop sprijinirea copiilor, a tinerilor sau chiar a adulţilor pentru recuperarea învăţământului primar, fiind deschis tuturor celor care nu au finalizat acest nivel de studii şi care au depăşit cu cel puţin 4 ani vârsta de şcolarizare corespunzătoare clasei. Cu alte cuvinte, cei care, din diferite motive, nu au reuşit să termine cele 4 clase, au primit o nouă şansă de a merge la şcoală şi a recupera acei ani.

Inspectorul şcolar general al IȘŞ Harghita, Bartolf Hedwig, spunea într-o conferinţă de presă, că în judeţul Harghita, pentru anul şcolar 2014-2015, la nivelul învăţământului gimnazial, au fost prognozaţi 120 de elevi pentru „A doua şansă”. Cu toate acestea, s-au înscris doar 45, adică mai puţin de 40 de procente. La nivelul primar scăderea nu este atât de semnificativă, din cele 80 de locuri planificate, ocupându-se 72.

Bartolf Hedwig explica această scădere prin faptul că în ultimii 7-8 ani, de când funcţionează în judeţ învăţământul „A doua şansă”, s-a reuşit alfabetizarea multor persoane; ca urmare, a scăzut mult şi numărul analfabeţilor. Dar nu trebuie neglijat nici lipsa de interes din partea persoanelor mai în vârstă.

 

 Peste 45.000 de elevi urmează cursurile preuniversitare în Harghita

Indiferent dacă vorbim de grădiniţă, de învăţământul special sau cluburile şcolare, în judeţul Harghita, în luna septembrie, au început şcoala peste 45.000 de elevi, aceştia urmând cursurile. Cei mai mulţi, 16.317, urmează cursurile nivelului primar (clasele I-IV), în timp ce la nivelul gimnazial sunt înscrişi 13.122 de elevi, iar la grădiniţă sunt 10.381 de preşcolari.

La nivelul claselor a IX-a de liceu au fost realizate 92 de clase (cu 2.386 de elevi), în timp ce la învăţământul seral, clasa a IX-a, a fost realizată doar o clasă.

La învăţământul profesional sunt 1.043 de elevi, iar la cluburile sportive sunt înscrişi 1.641.

În cadrul învăţământului special, nivel profesional, au fost realizate 3 clase, toate la Liceul Tehnologic Special Miercurea-Ciuc. De asemenea, pentru nivelul primar şi gimnazial au fost prognozate 133 de locuri, ocupându-se 147. În ceea ce priveşte învăţământul special, IŞJ Harghita spune că nevoia repartizării unui număr mai mare de locuri ar fi şi mai mare, dar că nu sunt suficiente spaţii şi posturi pentru această formă de şcolarizare.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.