Interes major din partea asociaţiilor de proprietari | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Interes major din partea asociaţiilor de proprietari
Interes major din partea asociaţiilor de proprietari

Interes major din partea asociaţiilor de proprietari

Peste 100 de asociaţii de proprietari din Miercurea-Ciuc au participat între 30 martie – 6 aprilie la dezbaterile organizate de Consiliul Judeţean Harghita privind proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Harghita (SMID).

În cadrul acestor întâlniri, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari au aflat informaţii despre proiectul SMID şi stadiul acestuia, despre importanţa colectării selective, compostare şi despre reglementarea gestionării deşeurilor. În cadrul evenimentelor a fost supus dezbaterii şi Regulamentul serviciului de salubrizare al localităţilor membre ale Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Sistemul integrat de management al deşeurilor” Harghita. Textul proiectului de regulament poate fi citit pe site-ul http://elhetojovo.ro/wp-content/uploads/2016/03/Regulament-ro-hu.pdf.

Experţii invitaţi să prezinte au oferit informaţii celor interesaţi. Reprezentanţii locatarilor din municipiu au aflat că după activarea SMID, viitorul furnizor va fi obligat să realizeze colectarea selectivă şi transportul separat al deşeurilor. Astfel se va elimina practica incorectă a furnizorilor de a transporta în vrac deşeurile colectate selectiv de populaţie. Totodată, s-a menţionat faptul că fără atitudinea pozitivă a populaţiei scopul proiectului SMID va fi foarte greu de atins. Pentru a ajuta la campania de informare a publicului, în cadrul acestor întâlniri au fost înmânate publicaţiile proiectului şi mai multe afişe pentru fiecare asociaţie de proprietari pentru a fi expuse la avizierele asociaţiilor.

Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în Judeţul Harghita este co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi este realizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, având o valoare aproximativă de 164 milioane de lei. Din această sumă, 70,5% este finanţare din fonduri europene, 14,2% din fonduri guvernamentale, iar 15,3% din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Harghita.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.