Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Întâlnire inedită a elevilor de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” cu poemul epic „Exodul” al lui Daniel Drăgan | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Întâlnire inedită a elevilor de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” cu poemul epic „Exodul” al lui Daniel Drăgan
Întâlnire inedită a elevilor de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” cu poemul epic „Exodul” al lui Daniel Drăgan

Întâlnire inedită a elevilor de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” cu poemul epic „Exodul” al lui Daniel Drăgan

 

Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc a fost, marţi după-amiaza, gazda unui eveniment deosebit. În faţa a o parte din elevii Colegiului, autorul poemului epic „Exodul”, prozatorul braşovean Daniel Drăgan, împreună cu actorul şi poetul Adrian Munteanu au efectuat o interesantă, emoţionantă şi inedită lectură a operei amintite.

Nu este pentru prima oară când „Exodul” este prezentat în acest mod în Miercurea-Ciuc. O astfel de prezentare a avut loc în urmă cu aproximativ trei luni la Cercul Militar din municipiu, tot în organizarea Uniunii Scriitorilor din România (USR) – Filiala Braşov (ai căror membri sunt şi cei doi interpreţi) şi Asociaţiei Cenaclului „Buna Vestire” din reşedinţa judeţului. Însă ce este de apreciat e faptul că autorul a avut „curajul” şi a „riscat” venind în faţa elevilor de liceu, pentru a-i familiariza cu poezia, cu literatura, în acest mod.

La debutul evenimentului, directorul Colegiului Naţional „Octavian Goga”, prof. Doru Dobreanu, a explicat că este „o zi specială, pentru că în mijlocul nostru avem oameni speciali. Oameni care promovează cultura acestui neam şi pe care o aduc în rândul nostru, pentru că un popor fără cultură nu există”.

Poetul Ionel Simota, preşedintele Cenaclului şi membru al USR – Filiala Braşov, a ţinut să le spună elevilor că Asociaţia şi-a dorit foarte mult să-i aducă în carne şi oase pe cei doi invitaţi, pentru a asculta povestea din „Exodul”, o poveste „foarte frumoasă, interesantă şi frumos redată” de Daniel Drăgan şi Adrian Munteanu. Acesta, prezentându-l pe autor, a apreciat că „Daniel Drăgan, din punctul meu de vedere, este unul dintre cei mai buni prozatori pe care îi are România astăzi”.

Prof. Ligia Dalila Ghinea, de la Sfântu-Gheorghe, a explicat că poemul este inspirat din drama transilvănenilor de la începutul veacului trecut, din anii Primului Război Mondial, când au fost nevoiţi să-şi părăsească, din cauza condiţiilor istorice, casele şi să ia drumul pribegiei. Desigur, îmbinând planul real cu cel imaginar şi cu viziunea literară a autorului.

De altfel, poemul redă povestea memorabilă, fascinantă a familiei Cioflec din Araci, Covasna, Transilvania. O dramă pe care o putem regăsi la câteva mii sau zeci de mii familii transilvane în perioada respectivă. Povestea este a unor ţărani români care fac faţă unor situaţii dramatice în drumul lor din Araci, până în Siberia, apoi Vladivostok, Marsilia şi înapoi la casa lor din localitatea covăsneană.

Prin lectura deosebită a o mare parte din poem (peste o oră a durat recitarea), realizată de autor şi de Adrian Munteanu, putem aprecia că mesajele din „Exodul” au ajuns la auditoriu, chiar dacă elevii erau în şcoală, la cursuri, de şase ore! Desigur, participanţii la această oră deosebită au venit din proprie iniţiativă, fiind elevi din mai toţi anii de liceu.

La final, poetul Ionel Simota a făcut şi o „mărturisire”. „Daniel Drăgan a avut un soi de emoţie venind în şcoală. În momentul în care am discutat la Araci, chiar, mi-a spus că nu crede în povestea aceasta spusă în faşa copiilor. Şi că voi de fapt nu mai sunteţi foarte interesaţi de lectură. Astăzi am putut să-l contrazic pe Daniel Drăgan…”.

Autorul „Exodului”, Daniel Drăgan, le-a explicat elevilor, la sfârşitul întâlnirii, că a scris poemul în 10 zile, care este de fapt „perioada expulzării”, pentru că sunt ani şi ani de acumulare pentru a-l putea scrie în cele 10 zile, la care se mai adaugă 5-6 luni pentru a mai adăuga, a revizui etc. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.