Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Întâlnire cu regizorul Victor Ioan Frunză | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 23 februarie 2024
Home » Cultură » Întâlnire cu regizorul Victor Ioan Frunză
Întâlnire cu regizorul Victor Ioan Frunză

Întâlnire cu regizorul Victor Ioan Frunză

Eveniment memorabil în viaţa şi activitatea Teatrului din Miercurea-Ciuc. Premiera uneia din cele mai valoroase şi mai jucate piese din dramaturgia universală: Azilul de noapte de Maxim Gorki, pusă în scenă, în limba maghiară, de unul din cei mai apreciaţi regizori contemporani, bucureşteanul Victor Ioan Frunză. De fapt, domnia sa a fost punctul de atracţie al conferinţei de presă organizată de conducerea teatrului, miercuri, 18 februarie.

În cuvântul său, regizorul a subliniat faptul că punerea în scenă a „Azilului de noapte” este o dorinţă pe care o are de multă vreme, încă de pe băncile facultăţii. Odată realizat acest deziderat, în fruntea „topului” personal, referitor la piesele pe care ar dori să le pună în scenă, a trecut „Rinocerii” lui Eugen Ionescu.

Regizorul a lăudat ideea conducerii teatrului din Miercurea-Ciuc de a aduce pe scena aşezământului harghitean marele repertoriu universal, „Azilul de noapte” venind după „Tragedia omului” de Madach, „Revizorul” de Gogol, „Băieţii de aur” de Neil Simon, „D’ale Carnavalului” (Caragiale), „Pasărea de foc” (Stravinski), „Cabala Bigoţilor” (Bulgakov) şi lista e departe de a fi epuizată.

Întrebat de subsemnatul despre divergenţele sale cu UNITER (Uniunea teatrală din România), d-l Frunză a precizat că domnia sa a fost membru fondator al UNITER, dar, petrecându-se acolo nişte lucruri urâte, i-a criticat dur (dar civilizat) şi s-a retras din Uniune.

O coincidenţă cu ocazia premierei „Azilului”: actorii Szabó Enikő şi Kozma Attila au împlinit 15 ani de activitate la Teatrul din Miercurea-Ciuc. Vorbind despre rolurile din „Azilul de noapte”, Szabó Enikő a apreciat dificultatea acestora, necesitatea de a îmbina profesionalismul cu o căldură umană autentică.

Premiera piesei „Azilul de noapte” va avea loc în data de 27 februarie a.c.

Câteva date suplimentare despre regizorul Victor Ioan Frunză: a regizat peste 200 piese de teatru şi spectacole teatrale, a fost răsplătit cu 32  premii naţionale şi internaţionale, este Cavaler al Ordinului Steaua României.

Scenografia „Azilului” este semnată de soţia regizorului, d-na Adriana Grand, laureată a 23 premii naţionale şi internaţionale, colaboratoare a numeroşi mari regizori, pe numeroase scene din Europa.

ŞTEFAN DANCIU

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.