Infecţii cu Omicron, confirmate şi în Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 8 decembrie 2022
Home » Sănătate » Infecţii cu Omicron, confirmate şi în Harghita
Infecţii cu Omicron, confirmate şi în Harghita

Infecţii cu Omicron, confirmate şi în Harghita

În judeţul Harghita au fost confirmate zece cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului. Purtătorul de cuvânt al Instituţiei Prefectului, Adrian Pănescu, a declarat publicaţiei noastre că prezenţa variantei Omicron în cazurile respective a fost confirmată după ce au fost trimise probe pentru secvenţiere la laboratorul de specialitate de la Bucureşti, iar rezultatele au fost primite zilele trecute. Acesta a precizat că cele zece persoane nu sunt internate în spital, acesta aflându-se la domiciliu. Conform unor informaţii, persoanele respective sunt vaccinate şi au simptome uşoare şi medii de boală.

Adrian Pănescu consideră că în ultima perioadă a crescut numărul cazurilor de infectare cu coronavirus şi în judeţul Harghita din cauză că în perioada sărbătorilor de iarnă oamenii au lăsat un pic „garda jos”, s-a circulat destul de mult, unii vizitându-şi rudele aflate în diverse localităţi, dar s-au creat şi aglomerări mai mari în unităţi comerciale şi în restaurante. Adrian Pănescu a mai spus că, potrivit specialiştilor, primele semne care pot trăda infecţia cu Omicron apar în zona capului, cu dureri de gât, dureri de cap, febră şi frisoane. „Pierderea gustului şi mirosului, simptome care ne spuneau clar că un pacient era infectat cu SARS-CoV-2, apar mai rar la Omicron. Această simptomatologie, la persoanele vaccinate sau care au trecut prin boală, adică cele care au un nivel de protecţie prin anticorpi, se remite după câteva zile. Simptomatologia aceasta nu este atât de alarmantă pentru persoanele protejate”, a precizat Adrian Pănescu.

Acesta a informat totodată că, de duminica trecută şi până astăzi, în Harghita au fost înregistrate 30 de cazuri noi de infectare, după efectuarea a 182 de teste, dintre care 108 rapide şi 74 RT-PCR. Nu a fost raportat nici un deces nou asociat infecţiei cu SARS-CoV-2, în 24 de ore fiind declarate vindecate 21 de persoane. În spitalele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Topliţa şi Gheorgheni erau internaţi, astăzi, 64 de pacienţi cu COVID-19, iar în izolare la domiciliu se aflau 480 de persoane, ceea ce înseamnă că în Harghita erau 544 de cazuri active de infectare.

Incidenţa numărului de cazuri la nivelul judeţului era de 1,28 la mia de locuitori. Cele mai ridicate rate de infectare pe parcursul a 14 zile au fost raportate în Gheorgheni (3,44), Voşlăbeni (3,56), Băile Tuşnad (3,79) şi Ciumani (4,41). În municipiul Miercurea Ciuc incidenţa cumulată a cazurilor era, astăzi, de 2.3 la mia de locuitori. Numai în localităţile Avrămeşti, Bilbor, Corbu, Cozmeni, Dârjiu, Leliceni, Lueta, Mugeni, Ocland, Săcel, Sărmaş, Satu Mare, Secuieni, Tuşnad şi Ulieş nu au fost înregistrate cazuri de infectare în ultimele două săptămâni.

E.G.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.