Incidenţa cazurilor cumulate a depăşit cifra de 3 la mia de locuitori în Miercurea Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 6 octombrie 2022
Home » Societate » Incidenţa cazurilor cumulate a depăşit cifra de 3 la mia de locuitori în Miercurea Ciuc
Incidenţa cazurilor cumulate a depăşit cifra de 3 la mia de locuitori în Miercurea Ciuc

Incidenţa cazurilor cumulate a depăşit cifra de 3 la mia de locuitori în Miercurea Ciuc

  • Primarul municipiului: sistemul sanitar este plin, iar dacă situaţia se agravează o să ajungem în momentul în care cineva trebuie să decidă tu să primeşti tratament, tu să nu mai primeşti
  • Drept consecinţă, Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o serie de măsuri care intră în vigoare de astăzi, respectiv de mâine: purtarea măştii în spaţiile deschise, limitarea numărului de persoane în magazine

Actualul primar al municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert Kálmán, a precizat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută după şedinţa Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă (CLSU), că numărul de cazuri cumulate, la nivel de oraş, a depăşit 3 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, situându-se chiar la 3,5‰, fără a se lua în calcul şi focarele.

De asemenea, reprezentantul spitalului judeţean în cadrul CLSU informa că Unitatea Primiri Urgenţe de abia mai poate să facă faţă, fiind suprasolicitată de persoanele care se consideră că au simptome. Potrivit edilului, şi cei de la Serviciul Judeţean de Ambulanţă sunt la limită, zilnic aproximativ 80 de persoane solicitând intervenţie pentru că se consideră cu simptome COVID-19.

În aceste condiţii – o creştere a numărului de cazuri, cu depăşirea incidenţei cumulate în 14 zile a 3‰, dar şi pentru că sistemul medical este suprasolicitat, CLSU a adoptat patru măsuri, unele prevăzute de legislaţie, altele la propunerea autorităţilor locale.

Astfel, începând de astăzi dimineaţă purtarea măştii va fi obligatorie în toate spaţiile deschise din intravilanul municipiului Miercurea Ciuc; astfel, nu intră sub incidenţa acestei măsuri localităţile componente: Harghita Băi, Csiba sau Jigodin. De asemenea, sunt interzise spectacolele în spaţiile închise.

Tot pe baza Legii 60 din acest an s-a hotărât interzicerea adunărilor/manifestărilor publice.

Aceste trei hotărâri ale CLSU, spunea Ráduly Róbert, vor rămâne în vigoare până când incidenţa cazurilor cumulate pe 14 zile va scădea sub 3 la mia de locuitori.

O a patra hotărâre, obligarea spaţiilor comerciale să instituie un număr maxim de persoane care pot să fie în interior în acelaşi timp (de altfel, o măsură care a mai fost valabilă în perioada stării de urgenţă), va intra în vigoare de miercuri dimineaţă, de la ora 06:00, pentru a acorda timpul necesar întreprinzătorilor să se organizeze. Această măsură va rămâne valabilă până ce rata de infectare nu va coborî sub 1,5‰ de locuitori pe 14 zile.

  • Solicitare către liderii comunităţii de a sublinia importanţa purtării măştii

O altă decizie luată în şedinţa de ieri a CLSU a fost o solicitare către liderii comunităţii – preoţi parohi ai tuturor cultelor, formatorii de opinie. Aceştia, preciza Ráduly Róbert, sunt rugaţi „să sublinieze în mod public, ori de câte ori au posibilitatea, importanţa respectării întocmai a regulilor de distanţare socială şi a purtării măştii, astfel încât să acopere gura şi nasul, de către toţi cetăţenii”.

  • „Suntem la limită”

În urmă cu două săptămâni, pentru a scoate în evidenţă modul în care pandemia şi-a pus amprenta asupra societăţii, primarul municipiului Miercurea Ciuc prezenta o statistică a deceselor pe perioada ianuarie – septembrie 2020, comparată cu cea din anii 2019 şi 2018. Atunci, la începutul lunii octombrie, Ráduly Róbert spunea:

„Ce putem să spunem e că numărul de decese a scăzut. Deci, în pofida faptului că toţi zic domnule, pandemia, că în toate zilele se dau câte decese noi au mai fost din cauza pandemiei şi aşa mai departe, comunicarea guvernamentală este preponderent pe chestiunea COVID, foarte foarte agresivă pe toate canalele – media electronică, media scrisă, media online, televiziuni – cu bani mulţi, bineînţeles, din partea guvernamentală această campanie, dar ceea ce este cert e că numărul de decese a scăzut semnificativ. Aveam în această perioadă, 1 ianuarie – 30 septembrie, în jur de 530 de decese (528 în 2018, 533 în 2019) şi anul acesta doar 505; deci, o scădere semnificativă pe datele efective ale realităţii”.

Acum, după doar două săptămâni, tot Ráduly Róbert trage următoarea concluzie:

„Suntem într-o situaţie limită în momentul de faţă. Sistemul sanitar este la maxim, personalul medical, personalul de pe ambulanţe este solicitat peste măsură, dar încă facem faţă.

Însă, dacă situaţia se agravează şi în săptămâna în care suntem şi în săptămâna viitoare, o să ajungem în momentul în care cineva va spune tu ai loc, tu nu mai ai loc; deci, cineva trebuie să decidă, nu să se gândească cum rezolvă fiecare caz, ci unele cazuri să fie rezolvate, altele să nu fie rezolvate, respectiv tu să primeşti tratament, tu să nu mai primeşti, că la tine nu mai ajunge acest tratament”.

***

Tot în cadrul conferinţei de presă de ieri, primarul în funcţie al municipiului Miercurea Ciuc spunea că în clădirea spitalului ORL au fost amenajate încă 20 de paturi pentru persoanele bolnave cu SARS-CoV-2 şi care au simptome uşoare.

În ceea ce priveşte măsurile în cadrul activităţii restaurantelor şi cafenelelor, acestea urmează să fie luate de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.