Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Începând din 1 septembrie: Serviciile medicale vor fi decontate şi validate doar cu cardul | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Sănătate » Începând din 1 septembrie: Serviciile medicale vor fi decontate şi validate doar cu cardul
Începând din 1 septembrie: Serviciile medicale vor fi decontate şi validate doar cu cardul

Începând din 1 septembrie: Serviciile medicale vor fi decontate şi validate doar cu cardul

Casa de Asigurări de Sănătate Harghita, asemenea suratelor ei din întreaga ţară, a organizat marţi, 25 august a.c., o conferinţă de presă, care s-a desfăşurat simultan cu cea a CNAS, scopul ei vizând informarea asiguraţilor cu privire la rolul şi modul de utilizare a cardului naţional de sănătate, după cea dintâi zi a lunii următoare. Şi asta deoarece, arăta d-l Duda Tihamér Attila, preşedintele-director general al Casei, „din data amintită, cardul va fi unicul instrument de decontare şi validare a serviciilor medicale în sistemul public de sănătate, pentru asiguraţii cu vârsta de peste 18 ani, care au intrat în posesia lui”.

De ştiut e faptul că asiguraţii care nu l-au primit pot să verifice dacă el le-a fost emis, prin accesarea serviciului pus la dispoziţia CNAS, la adresa http://www.cnas.ro/page/verificare-asigurat.html, sau se pot adresa Casei Asigurări de Sănătate Harghita.

În situaţia în care cardul de sănătate nu li s-a eliberat, cei în cauză vor beneficia de servicii medicale, fără a fi nevoiţi să îl prezinte furnizorului, că, după cum se spune, „De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere!”.

De menţionat că, în cazul asiguraţilor care împlinesc vârsta de 18 ani şi/sau dobândesc calitatea de asigurat, comanda de tipărire şi distribuire se generează automat din sistem, lucru care exclude depunerea unei solicitări în scris din partea lor, cardul urmând a fi primit prin poştă la adresa de domiciliu înscrisă pe cartea de identitate.

Dar pentru ca totul să decurgă normal, procesul de tipărire, ca şi cel de distribuire este continuu, până la finele anului în curs fiind preconizate a mai intra în circuit circa 600.000 de carduri de sănătate.

Un accent aparte a fost pus de d-l Duda şi pe situaţiile în care asiguraţii au pierdut ori au deteriorat documentul în discuţie, soluţia pentru rezolvarea lor presupunând parcurgerea următorilor paşi: depunerea la Casă a unei cereri de eliberare a unui card duplicat, achitarea contravalorii lui şi achitarea contravalorii cheltuielilor pentru distribuirea prin serviciile poştale, în valoare de 15,5 lei. După ce aceste etape au fost parcurse, persoanele asigurate vor primi o adeverinţă cu care vor avea acces la serviciile medicale, până la primirea noului card.

Asiguraţii care din motive personale sau religioase refuză cardul, deocamdată 12 în judeţ, e bine să reţină că, pentru a beneficia de servicii medicale, vor trebui să depună, tot la CAS Harghita, o cerere, în care să menţioneze inclusiv motivele refuzului, să depună cardul dacă l-au primit şi să solicite o adeverinţă cu care să se prezinte la furnizorul de servicii medicale, în următoarele trei luni, perioada maximă pentru care aceasta se eliberează. În cazul în care cineva se răzgândeşte şi optează să beneficieze de servicii medicale pe bază de card, atunci îl poate reprimi, deoarece este păstrat, pentru o bună bucată de vreme, la CAS.

Desigur, după cum uşor se poate observa, despre unele lucruri jurnalul nostru a mai relatat, ori de câte ori a fost anunţat un termen ca cel de acum, dar mi s-a părut că e bine să o facem şi acum, furnizându-vă în plus noile informaţii privind verificarea emiterii cardului şi nu numai. Dovadă că CAS Harghita, care, prin reprezentanţii ei, susţine că asigură asistenţă continuă atât furnizorilor de servicii medicale, cât şi asiguraţilor, vă pune la dispoziţie o adresă de contact: cardsanatate@cashr.ro.

Cu aceste precizări, iată şi câteva date referitoare la situaţia cardului de sănătate, valabile în ziua în care a avut loc conferinţa de presă: carduri returnate Casei de către Compania Naţională „Poşta Română” – 5.382, din care mai sunt în stoc 2.582. Asta înseamnă că tot atâtea persoane nu au intrat încă în posesia lor şi e greu de înţeles de ce!

Şi încă ceva: din cele 197.419 carduri distribuite prin serviciile poştale în judeţ, 129.283 sunt activate…

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.