Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Consiliul Judeţean a onorat invitaţia primarului din comuna Ciumani | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 27 mai 2024
Home » Societate » Consiliul Judeţean a onorat invitaţia primarului din comuna Ciumani
Consiliul Judeţean a onorat invitaţia primarului din comuna Ciumani

Consiliul Judeţean a onorat invitaţia primarului din comuna Ciumani

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Marţi, 25 august 2015, Consiliul Judeţean Harghita s-a deplasat în comuna Ciumani, unde şi-a ţinut şedinţa ordinară, onorând astfel invitaţia primarului Márton László Szilárd, care a spus că îl încerca invidia de câte ori afla din presă faptul că şedinţele de Consiliu Judeţean se ţineau în diverse localităţi din judeţ. „Este prima dată în şapte ani de când sunt primar că poposeşte în comuna Ciumani Consiliul Judeţean”, a spus primarul.

 

În spatele invitaţiei

Invitaţia nu a fost făcută fără a avea un motiv, iar motivul nu era altul decât o solicitare de suplimentare a bugetului local cu o sumă importantă în vederea achiziţionării unui cazan de mare capacitate, care va asigura agentul termic pentru încălzirea a şapte instituţii de interes public din Ciumani. Suma solicitată în valoare de 244 mii lei pentru achiziţionarea acestui cazan a fost aprobată de Consiliu, banii luându-se din fondul de rezervă. Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a avut o singură obiecţie, şi anume: „aceşti bani să fie cheltuiţi în decursul unei luni, doar aşa se va dovedi faptul că a fost vorba despre o problemă urgentă”.

 

La faţa locului, înainte de începerea şedinţei

D-na Antal Teréz, directoarea instituţiei de învăţământ din localitate, a făcut o succintă prezentare a grădiniţei care a fost în totalitate renovată şi care acum va obţine şi autorizaţie de funcţionare. S-au înlocuit uşi, podele, s-a zugrăvit în toate spaţiile, s-a schimbat mobilierul, fără a lungi vorba, totul s-a schimbat astfel încât la 16 septembrie, când unitatea se va deschide pentru a-şi primi copiii, aceştia vor fi uimiţi de ceea ce vor găsi şi mai ales vor fi uimiţi de ceea ce au făcut adulţii pentru ei. Spun adulţii pentru că d-na directoare a precizat că această clădire veche a fost reabilitată în cadrul proiectului denumit „clacă”. Părinţi cu copii – printre care şi primarul, foşti părinţi ai căror copii au fost educaţi în această clădire au contribuit fie cu forţa fizică, fie cu bani, care cu ce a putut, pentru ca grădiniţa din Ciumani să fie un loc sigur şi plăcut pentru copii.

La o distanţă foarte mică ne-a fost prezentată o clădire nou-nouţă. „Acesta este Centrul social al comunei noastre – a spus primarul – şi acest centru a fost construit din fonduri europene, Măsura 3.2.2, un proiect prin care am reuşit să asfaltăm străzile comunei, am schimbat reţeaua de apă potabilă, iar partea socială din proiect o reprezintă acest centru. Avem un grup de persoane vârstnice şi spaţiul destinat lor este la parter, tot la parter acum funcţionează temporar şi dispensarul din localitate, care se află în renovare. Clădirea a fost în aşa fel concepută încât să dăm posibilitate tinerilor să se întâlnească într-un loc fără fum de ţigară, fără droguri. Una din sălile centrului este foarte potrivită pentru diverse întâlniri, dezbateri şi alte asemenea. Mai dorim, a spus primarul, să amenajăm o sală care să fie folosită drept adăpost pentru situaţii de urgenţă, de care să se folosească locuitorii comunei cei sau cele care s-ar afla la un moment dat într-o astfel de situaţie”.

Din spusele primarului am reţinut şi faptul că valoarea proiectului a fost de 2,8 milioane lei, din care un milion s-a folosit pentru construirea acestui centru social. Primarul nu a uitat să precizeze şi contribuţia importantă primită în decursul anilor de comună de la Consiliul Judeţean.

 

Revenind la şedinţa propriu-zisă, cu 39 puncte pe ordinea de zi

Trebuie să încep cu faptul că la şedinţa ce a avut loc la Ciumani s-a luat act de încetarea de drept a mandatului de consilier judeţean a d-lui Lukács Áron şi s-a declarat ca vacant locul respectiv de consilier. A urmat apoi validarea a doi noi consilieri judeţenei. Antal András şi Dajka Tünde (ambii UDMR), care au depus jurământul de credinţă în faţa plenului Consiliului Judeţean. Din acest moment s-a declarat legal constituit Consiliul Judeţean Harghita, de asemenea, s-au făcut şi modificările ce se impun în astfel de situaţii privind stabilirea componenţei nominale a comisiilor de specialitate. Fiind singura femeie din Consiliu, preşedintele Borboly i-a înmânat consilierei Dajka un frumos buchet de flori, precizând că atunci când în Consiliu va fi un singur bărbat, acestuia o să-i dăruiască o sticlă cu vin.

 

Rectificare bugetară

Faptul că Guvernul României în cadrul rectificării bugetului de stat a împărţit bani pentru drumuri pe criterii de urgenţă în mod egal pentru toate judeţele – câte 7 milioane – atâta au primit şi cei care au 200 km de drumuri şi noi cei care avem 1.000 km de drumuri – l-a nedumerit pe preşedintele Consiliului Judeţean Harghita. „Dar, spunea d-l Borboly, aceşti bani sunt bine veniţi şi trebuie să-i includem în bugetul nostru”.

Conform Ordonanţei Guvernului nr. 20/28 iulie 2015, judeţului Harghita i-a fost aprobată suma de 387 mii lei – sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor pe anul 2015 pentru cheltuieli cu plata contribuţiilor pentru plata personalului neclerical angajat în unităţile de cult.

Cu plata cheltuielilor pentru personalul neclerical iarăşi preşedintele era nedumerit, având în vedere faptul că în Harghita numărul personalului neclerical este extrem de mic, iar suma alocată este mult prea mare.

Din suma de 387 mii lei, Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Harghita i s-a aprobat suma solicitată de 69 mii lei pentru a-şi putea respecta obligaţia de a plăti contribuţia pentru persoanele cu handicap neîncadrate pentru anul 2014. Din fondul de rezervă bugetară prevăzut în bugetul local al judeţului Harghita pe anul 2015, pentru acordarea unui ajutor financiar comunei Ciumani, după cum am spus la început, i s-a aprobat suma de 244 mii lei. Prin virări de credite s-au majorat cheltuielile de reparaţii curente cu suma de 58 mii lei – la solicitarea DGASPC Harghita, respectiv achiziţionarea unei centrale termice noi la Centrul de îngrijire de zi pentru persoanele adulte cu handicap din Feliceni, în valoare de 5 mii lei. 80 mii lei au fost direcţionaţi către Spitalul de Psihiatrie din Tulgheş. Această sumă a fost propusă iniţial pentru achiziţionarea de aparatură medicală pentru laborator, din suma respectivă solicitantul a cerut achiziţionarea a două uscătoare de rufe pentru dotarea spălătoriei, respectiv un sistem de detecţie-semnalizare a fumului pentru două dintre pavilioane.

Bineînţeles, suma de 7 milioane lei de la Guvern a fost inclusă în bugetul Consiliului Judeţean şi va fi utilizată pentru reabilitarea drumurilor judeţene. Preşedintele Borboly a precizat că din această sumă nu se va acorda nimic pentru drumurile comunale, cu aceşti bani trebuind să se încheie investiţiile începute şi neterminate.

Consiliul Judeţean a aprobat alocarea unei sume de 145 mii lei pentru Sport Club Miercurea-Ciuc. Printr-o altă hotărâre s-a aprobat luarea în administrarea Consiliului Judeţean Harghita a drumului care conduce la depozitul de deşeuri din Corund, cu scopul reabilitării acestuia.

(Asupra altor hotărâri adoptate vom reveni)

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.