Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Începând de joi, „Cuminţenia pământului” va fi expusă la Muzeul Băncii Naţionale a României | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 23 mai 2024
Home » Cultură » Începând de joi, „Cuminţenia pământului” va fi expusă la Muzeul Băncii Naţionale a României
Începând de joi, „Cuminţenia pământului” va fi expusă la Muzeul Băncii Naţionale a României

Începând de joi, „Cuminţenia pământului” va fi expusă la Muzeul Băncii Naţionale a României

  •  Vizitarea operei lui Brâncuşi se va putea face gratuit începând cu data de 16 iunie 
  •  Operaţiunea a fost realizată în cadrul campaniei de susţinere a subscripţiei naţionale pentru achiziţia operei de către statul român

Opera lui Constantin Brâncuşi, „Cuminţenia pământului”, a fost transferată de la Muzeul Cotroceni la Muzeul Băncii Naţionale a României. Decizia a fost luată de Ministerul Culturii şi Guvernul României, împreună cu proprietarii operei de artă, pentru a face celebra sculptură mai accesibilă publicului larg.

Campania pentru achiziţionarea operei «Cuminţenia pământului» de Constantin Brâncuşi este şi un demers de natură educaţională. Campania de strângere de fonduri va antrena o conştientizare atât la nivelul instituţiilor publice de cultură, cât şi la nivelul societăţii civile în ceea ce priveşte rolul artei şi al artistului în societate. Campania va aduce un subiect înalt cultural pe agenda opiniei publice, iar Brâncuşi şi opera lui vor fi subiect de dezbatere publică, ceea ce este atât de necesar în societatea de astăzi. Va fi pus în lumină, pe agenda publică, un subiect de natură culturală, simbolică şi identitară. Asumarea responsabilităţii acestei campanii este un act de curaj în guvernanţă. Este o campanie care asumă o serie de riscuri şi de responsabilităţi simbolice”, a declarat Corina Şuteu, ministrul Culturii.

Opera marelui sculptor va putea fi admirată în perioada 16 iunie – 8 iulie, de luni până vineri, în intervalul orar 10:00-18:00. Din data de 11 iulie a.c., „Cuminţenia pământului” va putea fi văzută conform programului normal de vizitare a muzeului, publicat pe site-ul Băncii Naţionale a României.

Este un fapt firesc să găzduim în Muzeul Băncii Naţionale în perioada campaniei de subscripţie naţională această operă a lui Brâncuşi pe care o percepem ca parte a tezaurului României. Acest spaţiu, încărcat nu numai cu istorie, dar şi cu valori culturale inestimabile este, într-adevăr, locul cel mai potrivit pentru «Cuminţenia pământului». Îi aşteptăm pe toţi iubitorii de artă şi de istorie să profite de această ocazie unică şi să-i aducă, astfel, un omagiu marelui nostru sculptor”, a declarat Olga Voinea, şef serviciu la Muzeul Băncii Naţionale a României.

Campania pentru „Cuminţenia pământului” reprezintă unul dintre cele mai importante proiecte naţionale menite să protejeze şi să salveze patrimoniul naţional, dar şi să întărească solidaritatea dintre stat şi societate.

Achiziţia operei se poate face printr-un efort conjugat al statului român şi al cetăţenilor: suma de cinci milioane de euro a fost alocată deja de Guvern şi e nevoie ca şase milioane de euro să fie colectate prin intermediul contribuţiilor voluntare ale persoanelor private şi cele juridice până, cel târziu, pe 30 septembrie 2016.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.