Începând de azi, 15 noiembrie: Dosarul electronic de sănătate a intrat în actualitate… | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 iulie 2024
Home » Sănătate » Începând de azi, 15 noiembrie: Dosarul electronic de sănătate a intrat în actualitate…
Începând de azi, 15 noiembrie: Dosarul electronic de sănătate a intrat în actualitate…

Începând de azi, 15 noiembrie: Dosarul electronic de sănătate a intrat în actualitate…

În ziua de 13 octombrie, o zi care, să sperăm, nu va fi una cu ghinion, a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui CNAS nr. 1123/849/2016 pentru aprobarea datelor, informaţiilor şi procedurilor operaţionale necesare utilizării şi funcţionării dosarului electronic de sănătate al pacientului (DES).

Legat de acest dosar, i-am solicitat domnului Duda Tihamér Attila, preşedintele CAS Harghita, câteva informaţii de interes atât pentru pacienţi, cât şi pentru unii dintre furnizorii de servicii medicale interesaţi de ele.

– Domnule Duda, pentru început vă rog să precizaţi mai exact ce este acest dosar şi ce cuprinde el.

– Dosarul electronic de sănătate al pacientului este o componentă a sistemului informaţional sanitar, care cuprinde date şi informaţii medicale relevante pentru medici şi pacienţi, respectiv informaţii clinice, biologice, diagnostice şi terapeutice, personalizate, acumulate pe parcursul vieţii lor. De subliniat este însă faptul că aceste informaţii sunt structurate pe module şi vorbesc despre modulele „Sumar de urgenţă”, „Istoric medical”, „Antecedente declarate de pacient”, „Documente medicale” şi „Date personale”.

– Cine are nevoie de asemenea informaţii şi de ce?

– Dosarul electronic de sănătate al pacientului se utilizează de către furnizorii de servicii medicale care se află în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate, de către furnizorii de servicii medicale care nu se află în relaţie cu noi, precum şi de către medicii care îşi desfăşoară activitatea într-o formă legală la aceştia. Referindu-mă la furnizorii din a doua grupă nominalizată, trebuie să spun că ei au obligaţia înrolării în platforma informatică din asigurările de sănătate, sens în care, potrivit Anexei 1 a ordinului comun, ei vor trebui să depună la CAS Harghita o cerere pentru utilizarea unui certificat calificat în această platformă. De asemenea, cred că e util să evidenţiez aici şi faptul că datele şi informaţiile medicale sunt completate şi transmise către sistemul DES de furnizorii de servicii medicale din aplicaţiile informatice certificate sau din portalul DES, în situaţia în care furnizorii de servicii medicale nu deţin sisteme informatice proprii, care, e de înţeles, trebuie să fie pe de o parte compatibile cu sistemele informatice din platforma asigurărilor de sănătate, pe de altă parte, certificate în sistemul DES.

– Am reţinut, încă de atunci când am scris pentru prima dată despre aceste probleme, că accesul direct al pacientului la propriul dosar electronic de sănătate este posibil. În interesul lui, v-aş ruga să dezvoltaţi succint subiectul…

– Da, şi aş începe prin a completa că nu numai în interesul pacienţilor o fac, ci şi în interesul persoanelor care îi reprezintă legal. În consecinţă, se impune să subliniez că acest lucru se realizează numai prin intermediul portalului DES şi numai după autentificarea pacientului în portal, lucru posibil doar după generarea matricei de securitate de către medicii înrolaţi în platforma informatică şi definirea de către pacient sau de către reprezentantul legal al lui a parolei de acces, prin portalul DES.

– De unde se obţine această matrice şi când se eliberează?

– De la medicii înrolaţi în platforma informatică din asigurările de sănătate la solicitarea pacienţilor, în baza actului de identitate al acestora, eliberarea făcându-se imediat în format imprimat pe hârtie A4. Subliniez însă, operaţiunile de generare a matricei de securitate, ca şi înregistrarea reprezentantului legal al unei persoane se pot realiza numai prin intermediul portalului DES şi numai de către aceşti medici.

– În numele cititorilor noştri vă mulţumesc şi vă rog ca, în situaţia în care pe parcurs apar noutăţi, să ne ţineţi la curent cu ele!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.