De la cititoriIncendiu pe strada 1 Decembrie 1918, Topliţa | Informația Harghitei - jurnal independent
duminică , 26 iunie 2022
Home » Societate »
De la cititori
Incendiu pe strada 1 Decembrie 1918, Topliţa
<h5><i>De la cititori</i></h5>Incendiu pe strada 1 Decembrie 1918, Topliţa

De la cititori
Incendiu pe strada 1 Decembrie 1918, Topliţa

Astăzi, în jurul orei 13:50, în timp ce mă deplasam cu maşina de serviciu împreună cu colegul de serviciu Urzică Alexandru spre localitatea Borsec ca să livrăm o comandă, înainte cu câţiva km de Monumentul Secu am sesizat că arde o clădire şi m-am oprit ca să ofer ajutor. În mijlocul curţii se afla o femeie în vârstă, S.E., cu o găleată de apă, plângând şi tremurând.

La ora 13:58 am sunat de urgenţă la serviciul 112 şi am cerut expres să se deplaseze la faţa locului pompierii, deoarece şoprul de lemne ardea extrem de violent şi exista posibilitatea de a se extinde la următoarea clădire (în curte fiind 3 clădiri).

În doar câteva minute, timp în care am intrat în casa principală ca să verific dacă există butelii sau alte obiecte periculoase, s-a aprins şi a doua clădire, moment în care am sunat din nou la serviciul 112 (14:03) şi am cerut din nou de urgenţă să vină pompierii şi o ambulanţă deoarece nu am reuşit să o liniştesc pe doamnă, ci doar să o conduc de mână în afara curţii ca să nu fie în pericol.

A sosit şi domnul B. Gavril şi atunci am început să încercăm să controlăm situaţia şi să rupem gardul de lemn din jurul clădirilor pentru a nu favoriza propagarea focului. Vântul sufla foarte tare, iar focul s-a extins pe jos (arzând vegetaţia) şi la curţile vecinilor. Groaznic!

A sosit o ambulanţă SMURD şi băieţii au ajutat cum au putut ca focul să nu se extindă.

Văzând că nu sosesc pompierii cu autospecialele, alături de câţiva bărbaţi voluntari (probabil din vecini) am început să scoatem apă din fântână şi să stropim casa principală ca să nu se aprindă.

Am scos zeci de găleţi de apă din fântână, făcând cu schimbul şi am reuşit să salvăm casa principală.

Am fost ajutaţi şi de o volă care a intervenit şi a doborât peretele clădirii care ardea lângă casa principală, astfel diminuând riscul de transmitere a flăcărilor.

Ora 14:30. Ajung pompierii şi poliţia – după 30 de minute de la apelul de urgenţă!

Topliţa, în anul 2022, pompierii sting incendiile pe câmpurile inconştienţilor, iar nouă ne ard casele în oraş.

Calinovici Mihai Achim
Consilier Local

ISU Harghita: de aproape o săptămână, nu trece o zi fără să intervenim la zeci de incendii de vegetaţie uscată în tot judeţul, îndeosebi în zona Topliţa

În continuare prezentăm poziţia Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Harghita referitoare la acest caz.

„De aproape o săptămână, nu trece o zi fără să intervenim la zeci de incendii de vegetaţie uscată în tot judeţul, îndeosebi în zona Topliţa. Deşi incendiile de vegetaţie par situaţii uşor de gestionat, intervenţia pompierilor este necesară în aceste cazuri pentru a evita extinderea flăcărilor la zonele împădurite, imobilele sau bunurile materiale aflate în apropierea terenurilor aprinse şi apoi lăsate nesupravegheate.

Precizăm faptul că aceste intervenţii presupun din partea subunităţilor de pompieri, un consum sporit de resurse, atât umane cât şi materiale. Totodată, aceste misiuni au loc, de regulă, în afara zonelor locuite. Drept urmare, în cazul unei urgenţe majore, echipajele noastre trebuie să fie redirecţionate sau suplimentate cu personal din turele libere, iar capacitatea de răspuns scade considerabil. Acest lucru s-a întâmplat şi astăzi, toate echipajele de pompieri militari din cadrul Gărzii de Intervenţie nr. 2 Topliţa, dar şi SVSU din Topliţa şi localităţile limitrofe, fiind angrenate în misiuni de stingere a acestor incendii de vegetaţie uscată”.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.