Încă un primar UDMR din judeţ amendat de instanţă pentru că nu execută o sentinţă definitivă | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 19 iunie 2024
Home » Societate » Încă un primar UDMR din judeţ amendat de instanţă pentru că nu execută o sentinţă definitivă
Încă un primar UDMR din judeţ amendat de instanţă pentru că nu execută o sentinţă definitivă

Încă un primar UDMR din judeţ amendat de instanţă pentru că nu execută o sentinţă definitivă

Primarul UDMR al comunei Corund, Katona Mihály, a fost amendat de Tribunalul Harghita după ce a refuzat să pună în executare o sentinţă definitivă prin care era obligat să îndepărteze inscripţia în limba maghiară „Kozseghaza”, amplasată nelegal pe faţada primăriei. Astfel, Tribunalul Harghita a admis marţi, 11 decembrie, cererea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC). Decizia instanţei nu este definitivă.

„În timp ce se plâng instituţiilor europene şi americane că le sunt încălcate drepturile (pretinse şi închipuite), liderii UDMR refuză să pună în executare sentinţe definitive şi irevocabile, sfidând astfel nu doar Constituţia României, ci şi sistemul judiciar românesc. Mai apoi, aceeaşi lideri UDMR, care acţionează în favoarea intereselor Ungariei, se plâng că România nu ar fi stat de drept”, a scris pe blogul său preşedintele ADEC, Dan Tanasă.

Conform aceleiaşi surse, în luna februarie 2016, Tribunalul Harghita a admis acţiunea ADEC şi l-a obligat pe primarul comunei Corund, Katona Mihály, să îndepărteze inscripţia în limba maghiară „Kozseghaza” amplasată nelegal pe faţada primăriei şi să plătească cheltuieli de judecată. Sentinţa Tribunalului Harghita a rămas definitivă prin decizia Curţii de Apel Târgu Mureş din data de 20 septembrie 2016.

„Iniţial, primarul Katona Mihály a îndepărtat inscripţia în limba maghiară de pe primărie, însă mai apoi a reamplasat-o în mod ilegal”, mai arată Dan Tanasă, motiv pentru care ADEC a cerut în instanţă amendarea edilului din Corund pentru că a refuzat să pună în executare o sentinţă definitivă.

„Admite în parte cererea formulată de reclamanta Asociaţia Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), în contradictoriu cu pârâtul primarul comunei Corund şi, în consecinţă, aplică primarului comunei Corund o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere care se face venit la bugetul de stat, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, pentru neexecutarea sentinţei civile nr. 237 din 17.02.2016 a Tribunalului Harghita. Respinge cererea reclamantei privind obligarea pârâtului la plata de penalităţi. (…) Cu drept de apel în 30 zile de la comunicare, care se depune la Tribunalul Harghita. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 11.12.2018”, se arată în soluţia pe scurt a Tribunalului Harghita.

Nu este primul primar UDMR din judeţ care este amendat de instanţă pentru neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti. Edilul municipiului Miercurea Ciuc, Ráduly Róbert-Kálmán, a fost amendat cu peste 75.000 lei, printr-o hotărâre rămasă definitivă în luna septembrie a acestui an, tot pentru neexecutarea unei decizii prin care a fost obligat de instanţă să îndepărteze steagul secuiesc şi cel al municipiului de pe domeniul public, de lângă Teatrul municipal, în urma unui demers făcut de aceeaşi asociaţie.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.