Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Încă o bombă ecologică dezamorsată | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 21 februarie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Încă o bombă ecologică dezamorsată
Încă o bombă ecologică dezamorsată

Încă o bombă ecologică dezamorsată

Lucrările de închidere a depozitului neconform de la Gheorgheni au fost finalizate. Comisia de recepţie s-a deplasat astăzi la faţa locului pentru constatarea îndeplinirii activităţii din cadrul proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Harghita.

Depozitul neconform avea o suprafaţă de 2,64 hectare, conţinând în jur de 125 000 m³ de deşeuri. În urma lucrărilor executate, a căror valoare este de 1,88 milioane lei, mormanul de gunoaie a fost compactat pe o suprafaţă mai mică, de 1,85 hectare. Peste noua suprafaţă compactată au fost adăugate: un strat de susţinere din argilă, un strat de pietriş şi o folie de geocompozit bentonitic. Peste această folie s-a adăugat un nou strat din argilă de 85 cm grosime şi ulterior un strat de sol cu scopul de gazonare prin însămânţare. De asemenea, lucrările proiectului au inclus construirea unui sistem de evacuare a apelor pluviale şi delimitarea spaţiului cu gard de protecţie. La predarea lucrărilor au fost prezenţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Harghita, ai Primăriei Gheorgheni şi ai constructorului.

Pe perioada implementării proiectului SMID au fost desfiinţate patru depozite vechi necorespunzătoare situate în Vlăhiţa, Tuşnad Băi, Bălan şi Cristuru-Secuiesc, iar deşeurile depozitate au fost transportate în depozitul din Miercurea-Ciuc. Alte trei depozite neconforme, respectiv cele din Borsec, Topliţa şi Miercurea-Ciuc, după compresarea deşeurilor au fost izolate şi acoperite cu pajişte. La Borsec, lucrările de închidere a depozitului neconform au fost deja finalizate, iar în Topliţa şi Miercurea-Ciuc sunt în curs de finalizare.

Proiectul Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Harghita este co-finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională şi este realizat în cadrul Programului Operaţional Sectorial Mediu 2007-2013, având o valoare aproximativă de 164 milioane lei, cu lucrări achiziţionate în valoare de aproximativ 142 milioane lei. Din această sumă, 70,5% provin din fonduri europene, 14,2% din fonduri guvernamentale şi 15,3% din bugetul propriu al Consiliului Judeţean Harghita. Proiectul este în curs de implementare până la jumătatea anului 2016.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.