Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Încă nu s-au hotărât… | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 27 februarie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Încă nu s-au hotărât…
Încă nu s-au hotărât…

Încă nu s-au hotărât…

În cursul săptămânii trecute, îmi spunea domnul Ioan Avârvarei, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine din judeţ, el însuşi cioban topliţean, cu oi multe şi cornute, a organizat o şedinţă cu colegii lui din teritoriu, pentru a discuta împreună despre preţul mieilor ce vor fi vânduţi de Paşti, în condiţiile în care, în acest an, şi ortodocşii şi catolicii sărbătoresc deodată Învierea Domnului.

Şi au discutat, numai că nu au ajuns la nici o înţelegere atâta vreme cât încă nu ştiu ce vor face firmele care colectează miei pentru export. În ideea că ele se vor pune în mişcare, foarte probabil, începând cu săptămâna viitoare, atunci, preciza domnul Avârvarei, mulţi dintre mieii de pe aceste plaiuri vor lua, în opinia sa, calea străinătăţii, aşa cum s-a întâmplat şi în anul trecut, şi în alţi ani. Sigur, este vorba doar despre mieii care întrunesc condiţiile pentru export, impuse de autorităţile statului în care ajung, ceilalţi, nu puţini la număr, dată fiind natalitatea bună înregistrată în acest sezon, urmând a fi valorificaţi pe pieţele din judeţ şi din ţară.

De ce preferă domnul Avârvarei şi colegii săi ca o primă soluţie exportul?! Nu pentru preţ, cum am crezut eu, ci pentru că la unul sau două transporturi, câte or fi ele, se duc deodată mai mulţi miei şi banii vin grămadă. În plus, oameni ca ei, ocupaţi cu animalele, nu mai pierd atâta timp la piaţă în aşteptarea unor cumpărători indecişi până în ultima zi, riscând să expună procesului de alterare carnea nevândută în timp util, ci îşi văd liniştiţi de treburile lor, ieşirea la păşunat şi organizarea acestui moment solicitându-i la maximum în ultima perioadă a lunii în curs.

Întrebat dacă nu ar merita ca o parte din miei să-i ţină în turmă şi să-i vândă la toamnă în ţările arabe, ştiut fiind că odată cu recucerirea acestor pieţe exportul către ele va fi posibil, domnul Avârvarei nu a spus nici da, nici nu, dar m-a lăsat să înţeleg că în sezonul care vine cheltuielile cu aceşti miei nu vor fi foarte mari şi că, am dedus eu, până se vor rezolva lucrurile în plan local, nu e de dorit să dai vrabia din mână pe cioara de pe gard.

Oricum, pentru liniştea noastră, a celor care preferăm să avem pentru masa de Paşti o friptură sau un drob de miel, eu voi încheia deocamdată acest subiect aşa cum l-a încheiat şi interlocutorul meu: preţul cărnii de miel din acest an nu va fi exagerat în comparaţie cu cel din anul trecut, cererea, respectiv oferta urmând a-l încadra acolo unde-i va fi corect locul!

ŞTEFANA DRĂGHICI

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.