Încă 9 blocuri din Miercurea-Ciuc vor fi reabilitate energetic în perioada următoare | Informația Harghitei - jurnal independent Încă 9 blocuri din Miercurea-Ciuc vor fi reabilitate energetic în perioada următoare | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 21 iunie 2024
Home » Societate » Încă 9 blocuri din Miercurea-Ciuc vor fi reabilitate energetic în perioada următoare
Încă 9 blocuri din Miercurea-Ciuc vor fi reabilitate energetic în perioada următoare

Încă 9 blocuri din Miercurea-Ciuc vor fi reabilitate energetic în perioada următoare

Reprezentanţii Primăriei Miercurea-Ciuc şi cei ai unei companii locale au semnat, miercuri, contractul de execuţie pentru reabilitarea mai multor blocuri din municipiul reşedinţă de judeţ, fiind alocate pentru lucrări peste 23 de milioane de lei în urma unei finanţări obţinute prin Programul Operaţional Regional (POR). Este vorba despre 9 blocuri situate pe Aleea Ciocârliei, Bulevardul Frăţiei şi străzile Tudor Vladimirescu, Müller László, Revoluţiei din Decembrie şi Kossuth Lajos, iar lucrările vor include izolarea pereţilor, a soclurilor, a tavanelor de la subsol şi a celor de la ultimul etaj, înlocuirea ferestrelor şi a uşilor, restaurarea acoperişului, precum şi modernizarea sistemului de iluminat al scărilor. Durata de execuţie este de 6 luni şi se estimează că lucrările vor debuta în primăvară şi vor fi finalizate la începutul toamnei.

„Anunţăm încheierea unui contract de execuţie pentru reabilitarea energetică a unui lot de blocuri din municipiului Miercurea-Ciuc. Avem pregătite 9 blocuri care au parcurs procedura de proiectare, pregătire, licitaţie şi am ajuns să putem anunţa că, pe un buget alocat de aproape 23,2 milioane de lei, cu o execuţie de 6 luni, Tectum Company, care este o companie locală, a câştigat dreptul de a duce la bun sfârşit execuţia acestor lucrări. Vorbim despre 6 luni de zile. Asta înseamnă că, luând în considerare şi actualele proiecte în derulare, vom avea în total până la sfârşitul anului 24 de blocuri finalizate la nivelul de execuţie, de reabilitare energetică. În total, în municipiul Miercurea-Ciuc sunt finalizate la ora actuală 112 blocuri, care înseamnă 25 la sută din total, iar cu acele 24 de blocuri pe care le finalizăm anul acesta vom ajunge să avem 37 la sută din blocurile din oraş reabilitate energetic, respectiv izolate termic”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă primarul municipiului reşedinţă de judeţ, Korodi Attila. Acesta a adăugat că Primăria Miercurea-Ciuc intenţionează să mai obţină finanţare prin POR pentru reabilitarea termică a 25 de blocuri, iar prin Programul Naţional de Redresare şi Rezilienţă a altor 26 de astfel de clădiri din localitate, fiind în pregătire documentaţia pentru procedurile necesare în astfel de cazuri.

„Beneficiile sunt destul de clare pentru fiecare proprietar de apartament. Practic, condiţiile climatice şi modurile în care s-au construit blocuri în perioada comunismului ne impun să luăm măsuri şi să încercăm să recondiţionăm locuinţele pentru că altfel costurile sunt imense. Mai ales acum este o necesitate şi mai mare deoarece costurile la energie sunt foarte mari şi chiar dacă există, pe o perioadă de 2 ani, o oarecare reglare a pieţei pe parte de acces la resurse energetice şi costuri totale, pe termen lung costurile la energie vor fi foarte mari şi de aceea anveloparea nu este importantă pentru oraş doar în ceea ce priveşte aspectul, ci este foarte importantă pentru cei care locuiesc în aceste blocuri, care pierd în fiecare iarnă foarte mulţi bani din cauza deficienţelor existente”, a mai spus Korodi Attila.

La rândul său, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Bors Béla, a declarat că îl bucură enorm faptul că execuţia acestor lucrări va fi realizată de către antreprenori locali, chiar şi dirigintele de şantier fiind un astfel de antreprenor local. Potrivit afirmaţiilor sale, s-a constatat în ultima perioadă, în cazul reabilitării blocurilor, că există o diferenţă semnificativă între antreprenori locali şi cei din alte zone din punct de vedere calitativ şi în ceea ce priveşte perioada de execuţie, „dat fiind faptul că aceste firme, oamenii, de la conducători la muncitori, locuiesc în acest oraş şi probabil că atunci au un sentiment mai profund să facă o lucrare ca lumea”. (E. Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.