Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Înalt Preasfinţitul Ioan a fost ales Mitropolit al Banatului | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Religie » Înalt Preasfinţitul Ioan a fost ales Mitropolit al Banatului
Înalt Preasfinţitul Ioan a fost ales Mitropolit al Banatului

Înalt Preasfinţitul Ioan a fost ales Mitropolit al Banatului

 

Înalt Preasfinţitul Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei, a fost ales Mitropolit al Banatului. Decizia a fost luată, prin vot secret, în şedinţa Sfântului Sinod, desfăşurată marţi, la Bucureşti. Şedinţa a fost prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, şi de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, Teofan. Doi arădeni – Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei şi Preasfinţitul Părinte Lucian Mic, Episcop de Caransebeş – s-au mai aflat pe lista cu propuneri pentru ocuparea funcţiei de Mitropolit al Banatului, loc rămas vacant după decesul ÎPS Nicolae Corneanu. A fost nevoie de două tururi de scrutin pentru alegerea noului mitropolit. În urma primului tur, nici unul dintre candidaţi nu a întrunit numărul necesar de voturi (jumătate plus unu din numărul total de voturi valid exprimate) pentru a fi ales. În turul al doilea s-a decis între arădeanul Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, şi Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei. Din cele 45 de voturi valabil exprimate, cele mai multe i-au revenit ÎPS Ioan Selejan. Cu „scorul” de 26 la 19, Arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei a fost ales Mitropolit al Banatului. Întronizarea va avea loc pe 28 decembrie, la Catedrala Mitropolitană din Timişoara.

Redăm mai jos mesajul transmis cu această ocazie de Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, al cărui preşedinte de onoare este încă ÎPS Ioan:

 

Înalt Preasfinţite părinte Arhiepiscop şi Mitropolit Ioan,

 

La acest moment important din viaţa Bisericii Ortodoxe Române şi a Neamului Românesc – al alegerii şi apropiatei întronizări în scaunul arhiepiscopal al Timişoarei şi în cel mitropolitan al Banatului, acum, la puţină vreme după împlinirea a două decenii de vrednică, rodnică şi binecuvântată slujire arhipăstorească în scaunul eparhial al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, în numele conducerii Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, vă adresăm sincere felicitări, însoţite de urările adresate Bunului Dumnezeu, pentru ca Înalt Preasfinţia Voastră să aveţi parte, în continuare, de multă putere de muncă, de realizări la fel de rodnice şi împliniri duhovniceşti, toate însoţite de un sincer şi călduros „La Mulţi şi Fericiţi Ani!”.

Şi cu acest prilej vă adresăm mulţumirile noastre pentru tot ceea ce aţi făcut pentru revigorarea românităţii de la izvoarele Oltului şi Mureşului, prin întărirea comunităţilor ortodoxe din Episcopia Munţilor, inclusiv prin truda jertfelnică depusă în calitate de preşedinte de onoare al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş. Asigurându-vă de întreaga noastră preţuire, vă promitem că vă vom purta mereu în rugăciunile noastre, rugându-vă să fiţi în continuare alături de noi, deoarece avem mare nevoie de sprijinul Înalt Preasfinţiei Voastre.

Alături de bucuria acestei divine împliniri pentru destinul personalităţii Sfinţiei Voastre, vă mărturisim că avem inima strânsă că rămânem în mijlocul viforelor fără să fiţi făclia noastră, dar în acelaşi timp, plini de poveţele care ni le-aţi dat şi neclintiţi în hotărârea de a duce mai departe construcţia durată împreună – veghea pentru dăinuirea românilor din judeţele unde aţi păstorit cu atâta har ca Arhiepiscop.

Dumnezeu să vă răsplătească pentru toate împlinirile de până acum şi să vă ajute să le sporiţi, pe mai departe, spre binele Bisericii Ortodoxe Române şi a Neamului Românesc!

Întru mulţi ani Părinte Mitropolit Ioan al Timişului, Banatului, Timocului şi al tuturor românilor din Balcani! Al românilor din Grădina Maicii Domnului!

 

Cu aleasă şi statornică preţuire,

în numele şi din încredinţarea Consiliului Director al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş,

prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop, dr. Ioan Lăcătuşu

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.