În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (I)Căpâlniţa, Lueta şi Mereşti au în derulare investiţii de aproape 29 milioane de lei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 8 decembrie 2023
Home » Societate »
În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (I)
Căpâlniţa, Lueta şi Mereşti au în derulare investiţii de aproape 29 milioane de lei
<h5><i>În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (I)</i></h5>Căpâlniţa, Lueta şi Mereşti au în derulare investiţii de aproape 29 milioane de lei

În zona Odorhei, proiectele finalizate ori aflate în diferite stadii sunt finanţate de Guvernul României cu peste 270 milioane de lei (I)
Căpâlniţa, Lueta şi Mereşti au în derulare investiţii de aproape 29 milioane de lei

Zona Odorhei cuprinde, pe lângă municipiul de pe Târnava Mare, 18 comune: Căpâlniţa, Lueta, Mereşti, Ocland, Mărtiniş, Satu Mare, Zetea, Brădeşti, Dealu, Lupeni, Corund, Praid, Feliceni, Mugeni, Ulieş, Dârjiu, Porumbenii Mari, Vărşag. Acestea, în ultimii ani, au finalizat, derulează ori au în diferite stadii proiecte finanţate prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală ori prin Compania Naţională de Investiţii de peste 270 de milioane de lei.

 

În Căpâlniţa, Lueta şi Mereşti, totalitatea investiţiilor finanţate de către Guvernul României în ultimii ani au ajuns la 40,1 milioane de lei.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, în Căpâlniţa, valoarea proiectelor finanţate prin PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) şi PNDR (Programul Naţional de Dezvoltare Rurală) depăşeşte 13,6 milioane de lei. Sunt 5 proiecte, iar cele mai importante din punct de vedere financiar depăşesc 4,5 milioane de lei fiecare. Este vorba de reabilitarea drumului comunal 86, investiţie pentru care comuna primeşte prin PNDL 2 aproximativ 4,7 milioane de lei, şi de realizarea canalizării menajere şi a staţiei de epurare, finanţarea prin PNDR ridicându-se la 4,5 milioane de lei.

Pe lângă acestea două, tot prin PNDR s-a accesat o finanţare de 2,2 milioane de lei pentru construirea unei grădiniţe. Iar prin PNDL 2 se vor finanţa lucrările de construire a trotuarelor şi şanţurilor lângă DN 13A (peste o jumătate de milion de lei) şi construirea unui centru social multifuncţional (peste 1,5 milioane de lei).

În Lueta, în 2017 au fost finalizate două lucrări, ambele finanţate prin PNDL 1 cu aproape 3 milioane de lei. Este vorba de canalizarea menajeră şi staţia de epurare, respectiv de reabilitarea drumului comunal 26.

În derulare, comuna Lueta are 4 proiecte a căror valoare depăşeşte 14 milioane de lei. Prin PNDR se finanţează investiţiile pentru Alimentarea cu apă şi extinderea reţelei de canalizare menajeră (aproape 7 milioane de lei), Modernizarea parţială a reţelei de drumuri de interes local (4,5 milioane de lei) şi Construire şi dotare grădiniţă cu program prelungit în localitatea Lueta (1,8 milioane de lei). În schimb, prin PNDL 2 s-au alocat peste 800.000 de lei pentru modernizarea bazei sportive la Şcoala Gimnazială „Székely Mózes”.

Primăria mai are contractate şi alte două proiecte, ambele cu finanţare prin PNDL 2. Unul, în valoare de peste 7,3 milioane de lei, vizează modernizarea parţială a reţelei de drumuri de interes local din comună, iar al doilea, de o jumătate de milion de lei, presupune modernizarea sediului primăriei.

În Mereşti, singurul proiect aflat în derulare este pentru modernizarea unor drumuri de interes local, pentru care prin PNDL se alocă o finanţare de 1,172 milioane de lei. De asemenea, în contractare se mai află o investiţie care vizează tot modernizarea unor drumuri de interes local, finanţarea acesteia apropiindu-se de 1 milion de lei. (L.C.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.