Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Borsec: În zona Complexului de Schi „Speranţa” se va construi un centru de agrement | Informația Harghitei - jurnal independent
luni , 4 martie 2024
Home » Societate »
Borsec:
În zona Complexului de Schi „Speranţa” se va construi un centru de agrement
<h5><i>Borsec:</i></h5> În zona Complexului de Schi „Speranţa” se va construi un centru de agrement

Borsec:
În zona Complexului de Schi „Speranţa” se va construi un centru de agrement

  • Primarul Mik József: Începând din acest an dorim să începem amenajarea spaţiilor din jurul blocurilor. Aceasta este o problemă în Borsec de care până acum nimeni nu a îndrăznit să se ocupe

„De la începutul sezonului de iarnă, pârtiile de schi funcţionează cu capacitate maximă, ceea ce ne face să uităm de dificultăţile anului trecut” – afirmă primarul oraşului Borsec, Mik József. Edilul are o viziune pozitivă asupra noului an, sperând ca în lunile următoare se vor diminua restricţiile privind răspândirea virusului.

„Am încheiat un an dificil, din păcate pandemia de coronavirus a afectat toate activităţile” – a spus primarul, adăugând că activitatea în turism nu s-a putut desfăşura în condiţii obişnuite, în schimb sezonul de vară şi sezonul de iarnă de până acum decurge optim, ceea ce a compensat perioada dificilă experimentată în prima jumătate a anului de către operatorii în turism. În plus, activităţile culturale şi de agrement nu au putut fi organizate conform anilor precedenţi. În acelaşi timp, primăria a trebuit să îşi reorganizeze activităţile, din fericire acest lucru a fost realizat în aşa fel încât nu au fost afectate nici relaţiile cu clienţii şi nici activităţile administrative.

Primarul a subliniat că puţinii turişti care veneau la Borsec în prima jumătate a anului trecut au pus şi firma SC Dezvoltare Urbană SRL într-o poziţie dificilă. „Compania, care aparţine de primărie, oricum era deja într-o situaţie dificilă, iar restricţiile de anul trecut nu au făcut decât să agraveze această situaţie” – a explicat edilul. Dar până la sfârşitul anului trecut au reuşit să redreseze situaţia financiară a firmei, fiind numit şi un nou manager în persoana lui Szőcs Gábor. De asemenea, primăria a majorat capitalul social al companiei cu 350 de mii de lei. „Vestea bună este că sezonul de schi a început foarte bine, în trei săptămâni pârtia de schi funcţionând la capacitate maximă. Astfel, banii pe care primăria i-a investit în firmă au rămas necheltuiţi. Asta înseamnă că firma din cadrul primăriei începe anul acesta cu dreptul ” – a subliniat primarul.

Mik József a mai spus că în zona Complexului de Schi „Speranţa” se va construi un centru de agrement cu elemente de iarnă şi de vară. Un studiu de fezabilitate în acest sens este deja depus la Agenţia Naţională de Investiţii (CNI) şi la Ministerul Turismului şi se speră că se va lua o decizie pozitivă pentru a sprijini costurile investiţiei.

Bugetul va fi adoptat numai în luna martie

Potrivit primarului din Borsec, bugetul oraşului probabil va fi aprobat cel mai devreme pe la sfârşitul lunii martie. „Prevederile în acest sens sunt încurajatoare: pe baza calculelor de până acum, oraşul ar putea gestiona de două ori mai mulţi bani în acest an decât în anul 2020. Deocamdată nu avem cifre exacte, cert este că putem planifica cu mai mult optimism, aşa că dorim să facem cât mai multe investiţii.”

Ar rezolva o problemă veche

La sfârşitul anului trecut, pentru prima dată a fost organizată o consultare publică cu privire la bugetul local. Potrivit lui Mik József, au existat foarte multe observaţii şi propuneri bune din partea locuitorilor, dintre care unele vor fi incluse în buget: una dintre aceste investiţii va fi construirea unui teren de joacă mai mare în Borsecul de Sus. „Totuşi ceea ce este extrem de important este că începând din acest an dorim să începem amenajarea spaţiilor din jurul blocurilor. Aceasta este o problemă în Borsec de care până acum nimeni nu a îndrăznit să se ocupe. Acum este momentul să ne asumăm acest lucru.” În prima fază, blocurile de pe strada Pietrii vor fi izolate termic, costul va fi finanţat 80% de primărie şi 20% de către locatari. În acelaşi timp, se amenajează şi spaţiile comune exterioare. Se construiesc noi magazii de lemne, se amenajează alei între blocuri şi o zonă verde.

Se pregătesc noi investiţii

Sunt în pregătire mai multe planuri cu scopul de a accesa diverse fonduri interne şi UE pentru a se realiza noi investiţii. Astfel, s-ar renova clădirea fostului centru de încălzire din Borsecul de Jos şi s-ar amenaja ca locuinţă de serviciu. Se face un plan pentru amenajarea zonelor dintre blocuri, inclusiv zona din jurul ANL şi a blocurilor sociale. În prezent este în curs de planificare renovarea iluminatului public şi construirea unei reţele de gaz. Aceasta din urmă este o investiţie pe termen lung, dar planificarea a început deja.

Anul acesta se va finaliza renovarea dispensarului: deja s-au finalizat lucrările interioare, iar în primăvară investiţia va continua cu lucrările din exterior. De asemenea, conform planificărilor, se vor finaliza lucrările la clădirea primăriei şi a vilei cunoscută sub numele de Vila 49. Dacă procesul de achiziţii publice se desfăşoară fără probleme, se va construi şi cazanul pe bază de biomasă, care va deservi cinci clădiri publice. Se speră că în acest an va începe şi renovarea clădirii şcolii, depinde de contractul care urmează să fie încheiat cu autoritatea competentă şi de fluiditatea procesului de achiziţii publice.

O altă informaţie importantă: în urma deciziei luate la sfârşitul lunii ianuarie de către consiliul local, locuitorii Borsecului se pot bucura de reduceri la serviciile care aparţin primăriei. Începând cu data de 28 ianuarie, deja se poate aplica pentru „Cardul Borsec”, care oferă reduceri între 20-50 la sută pentru utilizarea pârtiilor de schi şi a pistei de bob de vară.

Rédai Botond
Foto: Ion Ungureanu

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.