Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

În urma controlului de-acum o săptămână, s-a dispus depunerea planului de închidere a haldei de la Harghita Băi | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » În urma controlului de-acum o săptămână, s-a dispus depunerea planului de închidere a haldei de la Harghita Băi
În urma controlului de-acum o săptămână, s-a dispus depunerea planului de închidere a haldei de la Harghita Băi

În urma controlului de-acum o săptămână, s-a dispus depunerea planului de închidere a haldei de la Harghita Băi

Comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu, Szép Róbert, a declarat sâmbătă că instituţia pe care o reprezintă a impus lichidatorului judiciar să depună, până pe 9 septembrie, planul de închidere a haldei de la Harghita Băi. Firma care deţine halda de la Harghita Băi este în insolvenţă, ceea ce constituie o problemă în rezolvarea situaţiei create de ploile abundente din ultimele luni, în urma cărora iazul de decantare s-a fisurat şi există pericolul prăbuşirii unor trepte şi producerii unei iminente catastrofe ecologice.

„Garda de Mediu, în urma controlului efectuat, a impus ca măsură depunerea la Agenţia pentru Protecţia Mediului, până pe 9 septembrie, a planului de închidere a haldei respective şi obţinerea avizelor şi respectiv acordurilor privind funcţionarea în siguranţă a acesteia. Bineînţeles că, după depunerea planului de închidere, trebuie să obţină acordul de mediu şi să înceapă procedura de închidere cât mai repede cu putinţă”, a declarat comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

Szép Róbert a spus că „trebuie să intervenim puţin şi pe modificare legislativă, să modificăm puţin legea insolvenţei, astfel încât aceste problematici de mediu să fie tratate ca o prioritate şi nu să rămână undeva în coada listei”.

De asemenea, comisarul şef adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu a mai explicat că „e greu de spus” când halda respectivă nu va mai pune în pericol zona. „Noi sperăm ca în câţiva ani să se rezolve această problemă. Nu putem da un termen mai scurt, pentru că este o haldă cu suprafaţă foarte mare. Trebuie făcute toate determinările, toate studiile care să ne arate care este metoda optimă de închidere a acesteia. Închiderea trebuie să se facă în siguranţă. După cum vedeţi şi în cazul celorlalte halde de steril, de exemplu Iazul de decantare de la Bălan, aceasta nu s-a produs de pe o zi pe alta”, a declarat Szép Róbert.

Acesta a mai spus că această problemă reprezintă o pată de poluare pentru judeţ, iar lichidatorul judiciar trebuie să acorde o atenţie deosebită acestui aspect. „Cred că trebuie toţi să punem umărul ca această problemă să fie (…) rezolvată, pentru că reprezintă, într-adevăr, o pată mare de mediu, o pată de poluare pentru judeţul Harghita. Cred că aici şi lichidatorul trebuie să acorde o atenţie deosebită acestui aspect şi trebuie să ne sprijine şi să depună eforturi ca acest plan de închidere să fie deîndată depus şi de acolo să se înceapă lucrările de ecologizare”, a punctat Szép Róbert.

Conform sursei citate, în urma controlului efectuat anul trecut la această haldă a fost aplicată o amendă contravenţională, însă nu s-au luat măsuri, iar acum urmează ca sancţiunile să fie drastice. „A fost amendată contravenţional societatea respectivă. Din păcate, nu numai că nu s-au luat măsuri, după cum am văzut în vizita la faţa locului, situaţia s-a înrăutăţit, bineînţeles şi după ploile abundente din anul acesta. Tocmai de asta am impus acum măsuri foarte clare pentru că, dacă nu merge cu bună-voinţă, atunci vom impune cele mai drastice sancţiuni. Cred că oamenii din zona respectivă nu merită să stea în curte cu un asemenea iaz de decantare”, a mai spus comisarul general adjunct al Gărzii Naţionale de Mediu.

Lunea trecută, prefectul judeţului, Jean-Adrian Andrei, a convocat Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) la o şedinţă extraordinară, după ce localnicii au sesizat autorităţile că halda de steril de la Harghita Băi prezintă fisuri, aspect confirmat în urma verificărilor. Prefectul de Harghita a declarat în cadrul şedinţei extraordinare a CJSU că va propune constituirea unei comisii interministeriale, formată din reprezentanţi ai Ministerului Mediului, Ministerului Apelor, Ministerului Economiei şi Ministerului Finanţelor, pentru a se găsi o soluţie în această problemă.

Exploatarea subterană de caolin de la Băile Harghita s-a deschis în anii ’50. În decursul celor peste 40 de ani de exploatare au rezultat munţi de reziduuri, depozitate în zonă, care constituie o permanentă ameninţare pentru însăşi existenţa staţiunii. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.